Kristensen Berth: Jeg vil ikke gå i et med tapetet

Q&A: Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth har blandt andet brugt sit første år i Folketinget på at gøre sig bemærket. Opstandelsen over hans udtalelser om Alternativet overraskede ham, men året har til fulde levet op til forventningerne. 

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Cecilie Gormsen

Dansk Folkepartis EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth blev 18. juni sidste år for første gang valgt til Folketinget efter at have været folketingskandidat siden 1998. 

Hvordan synes du, at det første år er gået?

"Jeg synes, at det har været meget spændende. Ind imellem har det også været lidt mere spændende, end man regnede med, som da Konservative pludselig var ved at vælte regeringen. Det første år har til fulde levet op til mine forventninger."

Hvad har været det sjoveste?

"Det har nok været retsforbeholdsafstemningen. Der var vi ude i en valgkamp for at sikre, at vi stadig har vores retsforbehold intakt. Der havde vi mange store debatter både i Folketingssalen og ude i landet, så det har nok været det sjoveste, når alt kommer til alt."

Fakta
De nye folketingsmedlemmer, som sidste år blev valgt ind for første gang, har nu siddet på tinge i et år. Altinget spørger henover sommeren nogle af de nye ansigter, hvordan de selv synes, at det første år er gået. 

Hvad har været det mest udfordrende?

"Nu sidder jeg jo som EU-ordfører, og det er en relativt bred palet af ting, som man skal beskæftige sig med. Lige fra fiskeri til udenrigspolitik og energipolitik. Jeg har skullet opbygge tilstrækkelig evne til at kunne overskue hele det meget store område. Jeg synes ikke, at det har været svært, men udfordrende."

Har dit første år levet op til dine forventninger og forestillinger?

"Ja, det har det bestemt. Jeg har fået en relativt central placering i partiet, og det er noget, som jeg har arbejdet for i mange, mange år. Så på den måde synes jeg, at det til fulde har levet op til mine forventninger."

Kan du nævne en episode, som har gjort størst indtryk?

"Der er mange at vælge imellem. Skal jeg nævne en, så er det nok opstandelsen over mine udtalelser om Alternativet i Folketinget. Man kan sige, at jeg var den, som tog Alternativets mødom og var den første, der for alvor tog fat om vingebenet på dem og faktisk sagde, hvad jeg mente om det foretagende.

Det kom lidt bag på mig, at der var så mange, som faldt over mig i forbindelse med den udtalelse. Særligt når man tænker på, hvad Henrik Sass Larsen (S) og andre efterfølgende har sagt om Alternativet."

Se klippet med Kenneth Kristensen Berths udtalelser herunder:

Har du haft et mål for dit første folketingsår?

"Jeg synes, at det er vigtigt, at man på en eller anden måde sætter sig i folks bevidsthed det første år. Ellers risikerer man jo hurtigt at blive glemt, og er der noget, jeg ikke har lyst til, så er det at gå i et med tapetet. Det er der rigeligt, som gør i forvejen. Og jeg tror, at jeg har fået gjort ret klart, at jeg er en, som siger tingene klart, og man kan forvente, at jeg ikke stikker noget bag stolen."

Er der noget, du har fortrudt?

"Nej, det er der ikke."

Hvem fra rød blok har overrasket dig mest positivt?

"Jeg er nødt til at nævne Søren Søndergaard fra Enhedslisten. Der er meget, meget store forskelle på vores politiske ståsted, men jeg har meget stor respekt for hans faglige kunnen og hans viden fra det store arbejde, han har gjort i Europa-Parlamentet. Han er en uhyre kompetent politiker, og på EU-området er han den klart mest kompetente i rød blok."

Hvad vil du bruge det kommende år på?

"Nu må vi se, det er jeg jo ikke helt herre over slev. Der bliver jo raslet med sablerne om en ny folkeafstemning om retsforbeholdet, og hvis det pludselig bliver aktuelt, ved jeg godt, hvad jeg skal bruge tiden på. Der er ikke nogen tvivl om, at en af de ting, som vi gerne ser i centrum, er spørgsmålet om den britiske udmeldelse af EU, og hvor det fører Danmark hen.

Jeg tror, at det ville være godt, hvis vi også kunne lægge nogle spor i den retning. Vi begynder formentlig at få nogle pejlemærker af, hvor briterne bevæger sig hen, i løbet af det kommende år. Og derfor kan vi forhåbentligt også sige mere præcist, hvor vi ser Danmark fremover. Vi er jo kun 37 mandater i det danske folketing, så det er ikke os, som kan diktere, hvordan EU skal se ud, og derfor må man jo se, hvilke muligheder der viser sig."

 

Dokumentation

Blå bog:
Kenneth Kristensen Berth er født 3. februar 1977 i Odense.

Uddannet cand.mag. i historie og samfundsfag fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet.

Landsformand for DFU 1999-2007.
Medlem af DF’s hovedbestyrelse 1999-2013.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00