Kristian Jensen forsvarer ekstra ulands-besparelser

BISTAND: Når regeringen vil skære yderligere 1,5 milliarder kroner af udviklingsbistanden på grund af en opjusteret asylprognose, er det helt i tråd med tidligere regeringers praksis, siger udenrigsminister Kristian Jensen.

Regeringen vil spare yderligere 1,5 milliarder kroner på udviklingsbistanden.&nbsp;”Der er en akut og helt ekstraordinær situation, der kalder på en ekstraordinær løsning,” siger Kristian Jensen&nbsp;<br>
Regeringen vil spare yderligere 1,5 milliarder kroner på udviklingsbistanden. ”Der er en akut og helt ekstraordinær situation, der kalder på en ekstraordinær løsning,” siger Kristian Jensen 
Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Cecilie Gormsen

Med præsentationen af næste års finanslov torsdag stod det klart, at regeringen vil svinge sparekniven med yderligere 1,5 milliarder kroner over udviklingsbistanden. Og det er ud over de 2,9 milliarder, man har skåret væk med torsdagens aftale. 

Den ekstra besparelse skyldes, at regeringen har opjusteret sin prognose for antallet af asylansøgere i 2015 og 2016 fra 15.000 til 25.000. Og det kommer til at koste på udviklingsbistanden, hvor regeringen forventer at skulle finde pengene til at dække udgifterne til asylansøgerne.

Det er ifølge udenrigsminister Kristian Jensen (V) helt normal praksis, og han peger på, at det stigende antal asylansøgere i Danmark giver en række ekstra udgifter til blandt andet indkvartering og forplejning. Og de penge skal for en stor dels vedkommende afholdes over udviklingsbistanden.

”Det er cirka 1,5 mia. kroner mere end forudset ved finanslovsforslagets fremlæggelse i september. Siden da har udviklingen som bekendt været ganske dramatisk,” siger Kristian Jensen i en skriftlig kommentar.

I tråd med tidligere praksis
Regeringen havde allerede før den endelige finanslovaftale annonceret besparelser for ca. 2,9 milliarder på udviklingsbistanden. De fastholdes i den endelige finanslov for 2016, som faldt på plads torsdag. Men nu skal der skæres yderligere inden for den samlede bevilling på ca. 14,8 milliarder kroner.

”Der er en akut og helt ekstraordinær situation, der kalder på en ekstraordinær løsning,” siger Kristian Jensen og fortsætter:

”Vi friholder det humanitære område, som fortsat bliver tilført flere penge på finansloven til at hjælpe de mange millioner flygtninge i nærområderne.”

Kristian Jensen peger på, at det er ”helt i tråd med tidligere regeringers praksis” at opgøre udgifter til asylansøgere som udviklingsbistand.

”Vi følger internationale regler og praksis, og både Sverige, Norge og en række andre europæiske lande anvender også finansiering via udviklingsbistanden,” siger han.

Sidste år måtte den tidligere SR-regering opjustere asylprognosen og finde 2,5 milliarder kroner ekstra på udviklingsbistanden. Dengang hævede SR-regeringen den samlede udviklingsbistand med en milliard og lukkede dermed en del af hullet.

3 måder at spare på
Den nye besparelse kan ske på tre måder: Enten laver man grønthøstermodellen, skærer i øremærkede bevillinger eller overbudgetterer.

Hvis man vælger at overbudgettere, så er det ikke sikkert, at der er behov for at finde fulde beløb allerede nu. Og det overvejer regeringen, har udenrigsministeren tidligere oplyst.

Men hvordan besparelserne udmøntes, ligger ikke fast og skal forhandles.

”Vi er i gang med at se på, hvorledes vi indpasser det i budgettet for 2016,” siger Kristian Jensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00