Kristian Jensen vinder over Støjberg i måling om formandspost

MÅLING: Vælgerne foretrækker Kristian Jensen frem for Støjberg som næste formand for Venstre, viser ny måling. Tendensen gælder også blandt Venstre-vælgere, men alligevel kan Jensen ikke være tilfreds med resultatet, vurderer Altingets politiske kommentator.

Et par dårlige sager i den seneste måned kan være medvirkende årsag til, at Inger Støjberg (V) får "overraskende lav" opbakning som mulig kandidat til V-formandsposten, vurderer Erik Holstein.
Et par dårlige sager i den seneste måned kan være medvirkende årsag til, at Inger Støjberg (V) får "overraskende lav" opbakning som mulig kandidat til V-formandsposten, vurderer Erik Holstein.Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Det kan godt være, at Inger Støjberg (V) holder muligheden åben for at melde sig som kandidat til posten som Venstre-formand, når Lars Løkke Rasmussen en dag går af. Men spørger man vælgerne i dag, har hun ikke opbakning til det.

Det viser en Norstat-måling gennemført for Altinget og Jyllands-Posten.

Her siger kun 19 procent af vælgerne generelt, at de foretrækker Støjberg som den næste formand for Venstre, mens 30 procent peger på partiets officielle kronprins, Kristian Jensen.

Ser man på en mere interessant undergruppe af vælgerne, nemlig dem, der ville stemme på Venstre, hvis der var valg i morgen, er tendensen den samme: Her foretrækker 25 procent Støjberg mod 38 procent til Jensen. Hele 38 procent af Venstre-vælgerne svarer ved ikke eller ingen af dem.

Det her resultat kan hverken Støjberg eller Kristian Jensen være tilfredse med.

Erik Holstein
Politisk kommentator

Ingen af dem kan være tilfredse
Procenttallene for Venstre-vælgerne alene skal tages med et gran salt, for de bygger på kun 196 adspurgte. Men forskellen mellem Støjberg og Jensen i målingen er signifikant – det vil sige, at Jensen med meget høj sandsynlighed også ville vinde over Støjberg, hvis man spurgte langt flere.

Artiklen fortsætter under grafen

Alligevel skal man ikke forvente, at finansministeren bliver begejstret for tallene, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Det her resultat kan hverken Støjberg eller Kristian Jensen være tilfredse med,” siger han og peger på, at Jensen er næstformand og den eneste officielle kandidat til at efterfølge nuværende formand Lars Løkke Rasmussen.

"På den baggrund er en opbakning fra 38 procent af Venstres egne vælgere ikke godt nok. Det tyder ikke ligefrem på en begejstringsrus for Kristian Jensen blandt Venstre-vælgerne,” siger Erik Holstein.

"Overraskende lav" opbakning til Støjberg
Kristian Jensen kan dog trods alt glæde sig over, at opbakningen til ham er steget de sidste par år. Da Norstat målte på opbakningen til formandskandidater for to år siden, tabte Kristian Jensen til både Støjberg og Søren Gade.

"Nu er han i det mindste i spidsen," konstaterer Holstein.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har heller ikke særlig grund til at være glad for målingen.

I et interview med Altinget tidligere på ugen holdt hun muligheden åben for at melde sig ind i kampen om formandsposten.

"Man skal både have evnen, lysten og viljen. Jeg ved ikke, om jeg har evnen og lysten. Men jeg ved, at hvis det kom dertil, så ville jeg have viljen,” sagde hun i interviewet.

Erik Holstein kalder opbakningen til Støjberg i målingen "overraskende lav".

”Det må være skuffende for Inger Støjberg, at Kristian Jensen nu overhaler hende blandt Venstres egne vælgere. Hendes opbakning skal løfte sig, hvis hun på et tidspunkt skal udfordre Kristian Jensen,” lyder kommentaren fra Erik Holstein.

Dårlige sager kan have trukket Støjberg ned
Den politiske kommentator vurderer, at to konkrete sager i den seneste måned kan have trukket opbakningen til Inger Støjberg ned.

Dels var der udvisningen af den thailandske pige Mint, hvor selv Dansk Folkeparti tog forbehold og talte for at gøre undtagelser fra loven, mens ministeren holder fast i udvisningen.

Dels var der striden om udenlandsk arbejdskraft, som Støjberg vil åbne yderligere op for.

"Her var Støjberg ude af trit med folkestemningen i modsætning til de sager, hvor hun banker løs på yderliggående islamister," siger Erik Holstein. 

Dog får Inger Støjberg større opbakning end Jensen, hvis man ser på den samlede blå blok, hvor Dansk Folkepartis og Nye Borgerliges vælgere trækker udlændingeministeren op. Konservatives og Liberal Alliances vælgere ser ud til at foretrække Kristian Jensen.

Kristian Jensen om valgsystem: Landsmødet bestemmer
Flere kommentatorer har vurderet, at Kristian Jensen har klar opbakning blandt de delegerede partimedlemmer, som en dag på et landsmøde skal vælge den næste formand.

Men at Inger Støjberg godt kunne have en chance for at slå ham, hvis det i stedet blev afgjort ved en urafstemning blandt samtlige partiets medlemmer, som man for eksempel gør i Socialdemokratiet.

Altinget har spurgt Kristian Jensen, hvad han ville sige til at lave systemet om i Venstre, så man afgjorde formandsvalget ved urafstemning frem for som i dag kun at spørge de delegerede?

"Det har jeg ikke nogen kommentarer til," siger finansministeren.

Hvorfor ikke?

"Fordi det er noget, landsmødet bestemmer."

Ville det ikke være rimeligt at lade alle partimedlemmer være med til at bestemme, hvem der skal være formand?

"Jeg har ingen kommentarer," siger Kristian Jensen.

Venstre holder landsmøde i Herning Kongrescenter i dag lørdag og i morgen.

Dokumentation

Sådan har vi spurgt

Hvem foretrækker du som formand for Venstre den dag, Lars Løkke Rasmussen stopper?

Inger Støjberg: 19 procent

Kristian Jensen: 30 procent

Ved ikke/Ingen af dem: 51 procent

Blandt de 196 af interviewpersonerne, der vil stemme på Venstre, svarer 25 procent "Inger Støjberg", 38 procent "Kristian Jensen" og 38 procent "Ved ikke/Ingen af dem".

Målingen er foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten blandt 1219 interviewpersoner i perioden 8. – 14. november 2018.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00