Portræt: Kristian Jensens exoskelet fylder 50

FØDSELSDAG: Manden lige bag finansministeren og Venstres nummer to fylder rundt. Altinget ser i den anledning nærmere på Christopher Arzrouni.

”Jeg findes ikke. Der findes kun Kristian Jensen."

Ordene kommer fra Christopher Arzrouni, der i et interview med Altinget sidste år fortalte om sin rolle som særlig rådgiver for Kristian Jensen (V). Loyalitet betyder nemlig alt for den særlige rådgiver, der i dag fylder 50 år.

"Jeg ser mig selv som Kristian Jensens exoskelet. En rustning, som gør bæreren hurtigere og stærkere. Ligesom RoboCops ydre skelet. Exoskelettet har ikke sin egen vilje, men forstærker kun bæreren," sagde Christopher Arzrouni. 

Men selvom Christopher Arzrouni sætter en ære i at varetage sit job med så meget anonymitet som muligt, kommer han ikke udenom at være en markant profil på Finansministeriets gange og for Venstre.

Ikke mindst fra tiden som debatredaktør på Børsen har han ad flere omgange været alt andet end anonym, skabt voldsom debat og plejet prædikatet som en stærk liberal stemme.

Liberale strøtanker endte i Fogh-tale
Over de seneste tolv år har Christopher Arzrouni været særlig rådgiver for skiftende Venstre-ministre ad flere omgange. Nogle vil nok sige, det startede i 2004, da han som erhvervsjuridisk chef i DI sendte "liberale strøtanker", som endte i statsminister Anders Fogh Rasmussens nytårstale.

I 2005 blev han så lønnet rådgiver for Eva Kjer Hansen i Socialministeriet. Det var ikke uden bump på vejen. Hans minister kom i et berygtet politisk stormvejr, da hun som socialminister blæste til kamp mod "socialdemokratisk lighedsmageri".

"Det er slut nu. Uligheden er der. Og uligheden må gerne blive større, for den skaber dynamik i samfundet," som Eva Kjer fik det formuleret. Det var på det tidspunkt ikke god latin for Foghs Venstre.

Senere kom han selv i stormvejr på grund af en anmeldelse af canadieren Naomi Kleins kapitalisme-kritiske bog "Chokdoktrinen" til Weekendavisen, som Dagbladet Information afslørede mindede lidt for meget om en svensk liberals anmeldelse.  

Lynende begavet
Som rådgiver fulgte Arzrouni først Eva Kjer Hansen over i Fødevareministeriet, inden han blev rådgiver for Venstres folketingsgruppe. Han er kendt som lynende begavet, og det siges, at han stort set kan huske hele finansloven udenad.  

Efter et halvt årti som debatredaktør på Børsen, vendte han så tilbage til rådgiverlivet og Venstre. Denne gang for Venstres nummer to Kristian Jensen. Først som rådgiver i Udenrigsministeriet for så at følge Kristian Jensen over i Finansministeriet. 

Det er et ministerium, Arzrouni allerede kender. Efter statskundskabsstudiet var det nemlig her, karrieren startede som fuldmægtig, inden Venstre fik fat i ham. 

Et liberalt hjerte
Og det er næppe tilfældigt, at Christopher Arzrouni havnede hos Venstre. De liberale værdier ligger tydeligt hans hjerte nært, og han var blandt andet med til at stifte den liberale tænketank Cepos, hvor han også sad i bestyrelsen indtil 2010. 

”Når man er liberal, så tænker man jo mere over tingene. Og jeg er helt overbevist om, at det er en god idé at tænke sit politiske ståsted igennem, når man skal være sparringspartner i forhold til ministeren," sagde Christopher Arzrouni til Altinget i 2007.

De liberale tanker var også temaet for hans bog Helt uforsvarligt, der udkom i 2005. Her skrev Arzrouni blandt andet om narkotika, retten til at bære våben og klima og miljø.

11. september fylder Christopher Arzrouni så 50 år. Han blev født i 1967 i Hvidovre. Han uddannede sig til cand.scient.pol. ved Aarhus Universitet og drog så mod magtens tinde og Slotsholmen.

Et kvart århundrede senere er Christopher Arzrouni nu tilbage i det ministerium, hvor det hele startede.

,

Forrige artikel Norsk valggyser: Fire partier balancerer på spærregrænsen Norsk valggyser: Fire partier balancerer på spærregrænsen Næste artikel Flere piger bliver vaccineret mod HPV Flere piger bliver vaccineret mod HPV