Kristian Thulesen Dahl festede med Mette Frederiksen og fagbevægelsen: "Det her er historisk for mig!"

REPORTAGE: S og DF cementerede samarbejdet ved et 3F-arrangement i Cirkusbygningen mandag. De to partiledere diskuterede og quizzede om udfordringer på arbejdsmarkedet og om, hvordan de sammen kan løse dem.

De to partiformand kunne ikke skjule begejstringen over, at regeringen har droppet forslaget om at hæve pensionsalderen for alle danskere.
De to partiformand kunne ikke skjule begejstringen over, at regeringen har droppet forslaget om at hæve pensionsalderen for alle danskere.Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Kasper Kaasgaard

KØBENHAVN: ”De bestemmer ikke det hele, men sammen er de rigtig svære at komme uden om.”

Sådan præsenterede 3F-formand Per Christensen de to hovedpersoner til det, der skulle have været en protest mod regeringens forslag om at forhøje pensionsalderen.

Arrangementet i Cirkusbygningen i København mandag aften blev i stedet til en fejring af den melding, statsministeren var kommet med aftenen forinden: Senere tilbagetrækning kommer ikke på tale i denne omgang, til glæde for Mette Frederiksen (S), Kristian Thulesen Dahl (DF) og de 900 fremmødte.

Om Lars Løkke Rasmussen (V) bevidst forsøgte at punktere cirkusballonen med sin udmelding søndag aften, vides ikke. Men det havde i hvert fald ikke taget modet fra tilskuerne.

”Vi kan lige så godt feste, fordi det lykkedes,” konstaterede et 3F-medlem i salen forud for arrangementet.

Som resten af de 217.000 mennesker, der har skrevet under på, at de er imod en højere pensionsalder, var han inviteret til København for at høre, hvorfor lederne af Folketingets to største partier mener, at det er en dårlig idé.

Ikke et overstået kapitel
Arrangementet var dog blevet indhentet af virkeligheden, og debatten kom i stedet til at handle om arbejdsmarkedet i bred forstand. Eksempelvis diskussionen om efteruddannelse, som er temaet i de kommende trepartsforhandlinger.

”Vi kommer ikke uden om, at der er nogle fag, man kan have i en del af livet, og så skal man have muligheden for at skifte,” sagde Mette Frederiksen.

Pension og tilbagetrækning er dog langt fra en lukket diskussion. Snart kommer regeringen med en 2025-plan, der indeholder forslag om tilbagetrækning.

På spørgsmålet om, hvordan den udfordring vi står over for skal løses, nævnte Kristian Thulesen Dahl økonomiske incitamenter, modregningsregler, større fleksibilitet og dialog med arbejdsgiverne samt bedre muligheder for at blive på arbejdsmarkedet, hvis man vil, som områder, man kunne se på.

Begge partiformænd kom i deres oplæg ind på, at de står ved den aftale, der i 2006 hævede danskernes pensionsalder. Nu, sagde de nærmest samstemmigt, er det dog vigtigt med ro om pensionsalderen.

Historisk samarbejde
Rammerne under kuplen på Cirkusbygningen indbyder til underholdning, og pensionsarrangementet var ingen undtagelse.

Indledningsvis blev de to partiledere quizzet af Huxi Bach, der også senere tog gas på statsministeren i en sang. Quizzen tog udgangspunkt i 3F-medlemmer og deres oplevelser på arbejdsmarkedet.

Først skulle reglerne på plads.

”Må vi samarbejde? Det er vi ret gode til,” spurgte Mette Frederiksen.

Huxi sagde nej, men Per Christensen var senere anderledes begejstret for det nye partnerskab mellem de to partier.

”I det hele taget er jeg glad for det samarbejde, I er begyndt at have. Det har nogle potentialer, som gør, at vi forhåbentlig inden længe ser en hverdag, hvor helt almindelige menneskers liv og arbejdsliv bliver prioriteret,” sagde 3F-formanden.

Per Christensen fremhævede ulighed, social dumping og selvfølgelig tilbagetrækning som områder, hvor han ser muligheder i den alliance, han selv har hjulpet på vej gennem et dobbeltinterview med de to partiledere tidligere på året.

Kristian Thulesen Dahl var taknemlig for at være en del af det gode selskab.

”Det er historisk for mig. Jeg er ikke forvænt med at blive inviteret til møder i fagbevægelsen, men det er sådan her, det bør være. Jeg synes, vi har meget at byde på og mange fælles interesser,” sagde DF-formanden.

Næste station: Topskat?
Senest er de to partier også mødtes i ønsket om en undersøgelseskommission i sagerne om Skat. Det har på ny pustet liv i spekulationerne om, hvor stærk S-DF-alliancen er.

Mette Frederiksen tog så småt hul på det, der meget vel kan blive arenaen for det næste højpolitiske slagsmål, nemlig topskattelettelser.

”Vi har en regering, der er kommet med især to bud: Hæv pensionsalderen og sænk topskatten. Det er omdrejningspunktet i regeringens strategi. Det synes jeg er forkert,” sagde hun.

Et kendt synspunkt, som Kristian Thulesen Dahl formentlig får lejlighed til at forholde sig til efteråret.

Mette Frederiksen vandt i øvrigt quizzen med 8-3.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Per Christensen

Faglig sekretær, 3F Mølleåen, fhv. forbundsformand, 3F
tømrer

0:000:00