Debat

Kristian Weise: Au pair-fans lever i en privilegieblind parallelverden

DEBAT: Det skaber hverken udvikling eller ligestilling, at filippinere kommer til Danmark på en underbetalt au pair-ordning. Den holdning viser blot manglende kendskab til virkeligheden, skriver Kristian Weise, generalsekretær i Oxfam Ibis.

Uden au pairs, ingen kvinder i toppen, lyder regnestykket, skriver Kristian Weise i sin kritik af au pair-ordningen.
Uden au pairs, ingen kvinder i toppen, lyder regnestykket, skriver Kristian Weise i sin kritik af au pair-ordningen.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kristian Weise
Generalsekretær, Oxfam IBIS

Debatten om ”retten” til at have en au pair raser. De til tider groteske debattoner tydeliggør, at nogle danskere lever i en privilegieblind parallelverden.

Det er dem, der tror, at au pair-ordningen både er løsningen på udvikling af verdens fattigste lande og den manglende ligestilling mellem kønnene på vores eget arbejdsmarked. 

En af de engagerede debattører er it-iværksætteren Martin Thorborg, der på Twitter fastslog, at han ”ved, hvad han taler om”, når han erklærer sig enig med Søren Pind i, at ”au pair-ordningen er verdens bedste udviklingsbistand”.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Thorborg mener, at der er tale om ”stolte piger”, der arbejder på ordentlige vilkår, og at det er bedre end ”uværdig bistand”. 

Underbetalt arbejde skaber ikke udvikling
Martin Thorborg har formentlig behandlet de au pairs, han har haft, rigtig godt, og jeg skal ikke stille spørgsmål ved, om de har haft en god oplevelse eller er vendt hjem med penge på lommen.

At tro, at man redder verden ved at have udenlandsk hushjælp i sit hjem, og oven i købet kun ’betaler’ dem med lommepenge, er absurd. 

Kristian Weise
Generalsekretær, Oxfam IBIS

Det tror jeg på.

Og på den måde har de sikkert også været med til at understøtte deres familier i deres hjemlande og givet dem lidt bedre levevilkår. Men at tro, at man redder verden ved at have udenlandsk hushjælp i sit hjem, og oven i købet kun "betaler" dem med lommepenge, er absurd. 

Au pair-ordningen er ikke et udviklingsværktøj, men derimod et resultat af og symbol på den ulige verden vi lever i. De pengeoverførsler til eksempelvis Filippinerne, som au pairs og andre migrantarbejdere sender hjem, har øget efterspørgslen og bidraget til vækst i den filippinske økonomi.

Men at nogle af landets klogeste hoveder rejser ud for at udføre kraftigt underbetalt arbejde i Nord, skaber ikke udvikling i Syd.

Global ligestilling
Hvis et land på sigt skal løftes ud af fattigdom, kræver det ikke overførsler, men grundlæggende strukturelle forandringer: højere produktivitet, velfungerende institutioner, større skatteindtægter, investeringer i uddannelse og offentlig velfærd, et velfungerende arbejdsmarked, mindre ulighed og bedre social mobilitet.

Og det er det, som udviklingspolitik og bistand handler om. Global ligestilling. 

Efter at Martin Thorborg havde boet et par år i USA, fremhævede han alle fordelene ved at leve i en velfærdsstat som den danske, ikke mindst som familiefar: vuggestuer, børnehaver, gratis sundhedsydelser og andre offentlige institutioner.

Der er vi helt enige.

Jeg ville håbe, at han forstod, at det er investeringer i de samme ting, der skal til, for at fattige lande ikke også er fattige om 10, 20 eller 30 år. 

Læs også

Fastholder globale klasseskel
Den seneste uge har en række karrierekvinder fremhævet deres au pair som det ”værktøj”, der gør deres ligestilling mulig: Uden au pairs, ingen kvinder i toppen, lyder regnestykket. 

På sin vis har de ret. Det er et kæmpe problem for ligestillingen på arbejdsmarkedet, at kvinder udfører en større del af omsorgsarbejdet i vores økonomi. I gennemsnit arbejder de en time mere om dagen i hjemmet end mænd. 

Men Mette Østergaard og de andre au pair-fans tager samtidig fejl.

For problemet med manglende ligestilling skal ikke løses ved, at mennesker fra verdens fattigste lande arbejder for håndører i Danmark. Det fastholder blot de eksisterende globale klasseskel og uligheder. 

Tværtimod skal arbejdet med at drage omsorg for børn og hjem anerkendes. Arbejdet er fysisk hårdt og tidkrævende.

Det er værdifuldt arbejde, der gør alt andet arbejde muligt. 

Uretfærdighed og manglende udvikling
At man ikke engang føler sig forpligtet til ordentligt at aflønne au pairs, viser, hvor lidt pris vi egentlig sætter på det arbejde. Men omsorg er centralt, og de mennesker, der udøver det, er samfundets rygrad.

Om de er i det offentlige eller i hjemmene, skal de betales og have tid. Det gælder ligegyldig, hvilket køn man har.

Det er muligt, at man som Martin Thorborg og mange andre har en god, hyggelig relation til sin au pair – at de, personligt, er glade. Men Danmark og borgerne i vores land er begunstiget af en ekstremt ulige global økonomi.

Au pair-ordningen er et udtryk for denne uretfærdighed. 

Au pair-ordningen er ikke udvikling. Den er, hvor hårdt det end lyder, udnyttelse af verdens ulighed. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Weise

Underdirektør, Trygfonden
BA i økonomi og filosofi (CBS 2002), kandidat i politisk sociologi (LSE 2004)

Martin Thorborg

Adm. direktør, Dinero, serieiværksætter, medstifter, Jubii, SPAMfighter m.fl.
kontorassistent (Lyngby Handelsskole)

0:000:00