Kritikere roser Rohde-kursændring

EU: I denne uge sprang Jens Rohde (V) ud som ”fuldblods-europæer” efter selv at have ført en nationalorienteret kampagne for at blive valgt til Europa-Parlamentet. Kursskiftet roses af tidligere kritikere.
Jens Rohdes tid i Parlamentet har forandret ham. Her står han ved sin valgkampsbus ved parlamentsvalget i 2009.
Jens Rohdes tid i Parlamentet har forandret ham. Her står han ved sin valgkampsbus ved parlamentsvalget i 2009.Foto: Lasse Mandal / Venstre
Morten Øyen

Man vil sagtens kunne forsvare at kalde Rohdes valgkampagne for nationalkonservativ. Han blev valgt til at forsvare en nationaloritenteret position.

Johannes Andersen
Lektor i politologi ved Aalborg Universitet.
De næsten ti år Venstre har været i spidsen for den borgerlige kulturkamp, har den været for nationalkonservativ og uliberal. Sådan lød det mandag i Berlingske fra Venstres europaparlamentariker Jens Rohde. Og det er særligt hans tid i Bruxelles, der har givet ham et nyt perspektiv.

"Vi leder efter at være uenige om noget i Danmark. Det er omvendt i Europa. Og det er en meget stærk personlig oplevelse for mig at komme til Bruxelles og få et international perspektiv på politik. Jeg forandrer mig af det. Da jeg var politisk ordfører, bandede jeg f.eks., når Uffe (Ellemann-Jensen, red.) advarede imod, at vi lukker os for meget om os selv. Det forstår jeg bedre i dag," siger Jens Rohde til Berlingske.

"Danske værdier i Europa"
Venstremanden førte ellers selv en meget nationaloritenteret valgkampagne for at blive valgt til Europa-Parlamentet i 2009. Under slogans som "Danmark skal høres i EU" og "Kæmp for det danske" ville han tage til Bruxelles for at arbejde for danske værdier og interesser - ikke for at sælge EU til danskerne.

"Man vil sagtens kunne forsvare at kalde Rohdes valgkampagne for nationalkonservativ. Han blev valgt til at forsvare en nationaloritenteret position. Det er i øvrigt meget naturligt og helt i forlængelse af den kurs, Venstre har bevæget sig, hvor man i de sidste ti år har tænkt meget nationalt," siger Johannes Andersen, lektor i politologi ved Aalborg Universitet.

Mødte kritik af kampagne
Rohdes kampagne i 2009 mødte sågar kritik fra tidligere topfolk i Venstre som Henning Christoffersen og Uffe Ellemann-Jensen, der efterlyste et helhjertet EU-engagement (se link).

Spidskandidaten for Det Radikale Venstre, Sofie Carsten Nielsen, kaldte det i Politiken ligefrem "national tågesnak, når Jens Rohde taler om at stemme dansk i Europa-Parlamentet". Og hun gør i dag opmærksom på, at han i 2009 gik til valg på at opsætte flere "hegnspæle" i forhold til at begrænse EU's indflydelse på dansk lovgivning.

Hvad Bruxelles gør ved politikere
Men den nationaltorienterede linje tog Jens Rohde selv afstand fra i denne uge. Sådan udlægges det i hvert fald ifølge hans kollega Morten Løkkegaard (V), som på Facebook fortalte, at han "glæder sig over, at kollega Rohde er sprunget ud som fuldblods-europæer," og tilføjede: "Der er intet som et ophold i Bruxelles, der kan give luft til hjernen"

Den pointe synes næsten at være en Lex-Bruxelles: kommer man først til Bruxelles, så bliver man fanget i det europæiske spil. Eller som Johannes Andersen forklarer det:

"Nu er Rohde så kommet til Bruxelles og skal agere i en hverdag, hvor han også skal indgå politiske kompromiser. Kører han en meget national dagsorden her, bliver han hurtig bagstræberisk i forhold til sin politiske gruppe".

Og ikke alene ville han blive "bagstræberisk" i forhold til sin gruppe. I EU-systemet er der også en tendens til, at nationaltorienterde meget hurtigt bliver slået i hartkorn med meget nationale kræfter. Og de har det med at blive meget isoleret i Parlamentet.

Handling bag ordene
Europabevæglesen var i 2009 kritiske over for Rohdes valgkampagne, som man kalder "skuffende". Men man glædes samtidig over europaparlamentarikerens kursskifte.

"Det er dejligt. når folk bliver klogere. Og det sker jo ofte, at når man først kommer til Bruxelles og bliver en del af det europæiske samarbejde, så ser man rigtigt værdien af det," siger Europabevægelsens formand Erik Boel.

Han håber nu, Jens Rohde vil bakke sine ord op med handling, og bl.a. presse på for en forbeholdsafstemning herhjemme. Også De Radikales Sofie Carsten Nielsen håber, Rohde nu vil "tale EU op".

"Hvor er det herligt, at vi nu er flere med et klart EU-budskab. Nu håber jeg bare, at det også sætter sig i Venstres valgkampe i fremtiden, og at de ikke igen falder tilbage på ren strategi," siger Sofie Carsten Nielsen.

Rohde kan blive "first-mover"
For det kan nogle gange synes som meget lang tid siden, Venstre var blandt de aller mest EU-positive partier i Folketinget. Men Jens Rohdes kursskifte minder igen om, at der er en meget EU-bejstret del i partiet. Og de holdninger kan meget vel komme til at spille en større rolle i partiet igen, lyder det fra Johannes Andersen.

"Ender Venstre med at blive sat uden for indflydelse ved næste valg, hvor man måske også får en mere fri rolle i forhold til Dansk Folkeparti, så kan det sagtens tænkes, at Jens Rohde nu har placeret sig på det rigtige sted. Der er i Venstre et stort behov for at tale EU, men det har bare på grund af den hjemlige nationale dagsorden ikke rigtigt kunne lade sig gøre," siger Johannes Andersen.

Altinget | EU har forsøgt at få en kommentar fra Jens Rohde, men uden held.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Rohde

Fhv. MF, formand, Danske fodbolddommere
student (Viborg Katedralskole 1989)

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

Erik Boel

Forfatter, fhv. International sekretær, Socialdemokratiet 1992-2003 og forstander for Europahøjskolen og Krogerup
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981)









0:000:00