Kun én dansk EU-parlamentariker har ikke offentliggjort lobbyistmøder: ”Det er en forglemmelse”

Nogle EU-parlamentarikere er forpligtiget til at offentliggøre deres møder med lobbyister, mens andre blot opfordres til det. Det har alle på nær én dansk EU-parlamentariker gjort.

Peter Kofod mener selv, at han burde have offentliggjort sine møder med lobbister, selvom han ikke er lovmæssigt forpligtiget til at gøre det.
Peter Kofod mener selv, at han burde have offentliggjort sine møder med lobbister, selvom han ikke er lovmæssigt forpligtiget til at gøre det.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Mathias Bach

Næsten alle danske EU-parlamentarikere har offentligt ført en liste over, hvilke møder de har haft med lobbyister siden EU-valget i 2019.

Men også kun næsten.

For Dansk Folkepartis Peter Kofod har som den eneste dansker ikke offentliggjort en sådan liste. Og det mener DF'eren selv, at han "selvfølgelig" burde have gjort.

"Jeg vil være ked af at lyde som en, der lægger ansvaret fra mig og siger, at det kan jeg stå fuldstændig på mål for. For selvfølgelig skal jeg også gøre det," fortæller Peter Kofod til Altinget.

Han opgav for nyligt sin plads i EU-Parlamentet, da han blev valgt til Folketinget.

Vil offentligøre møder nu

Kofod har ikke været lovmæssigt bundet til at offentliggøre sine møder. Reglen om offentliggørelse af møder gælder nemlig kun parlamentarikere, som har en formel rolle i det lovgivende arbejde, for eksempel ordfører på et forslag.

Andre parlamentsmedlemmer, som Peter Kofod, er ikke forpligtigede på sammen måde, selvom de opfordres til at offentliggøre deres møder med lobbyister.

Ikke desto mindre kalder Peter Kofod det "en forglemmelse", at han ikke har offentliggjort sine møder.

Har du holdt møder, som ikke er blevet offentliggjort?

"Jeg har givetvis hilst på nogen i Bruxelles eller i København, der har arbejdet, som noget man kan betegne som lobbyist."

Kofod peger dog også på, at DF er en del af EU-gruppen 'Identitet og demokrati', som er uden for indflydelse i EU-parlamentet. Det gør ham uinteressant for lobbyister, mener Kofod.

"Som lobbyist ved man nok godt, at chancen for at få noget ud af et møde med mig er begrænset. Derfor er jeg måske ikke helt retvisende i forhold til, hvor meget kontakt der er mellem lobbyister og EU-parlamentarikere."

"Men ret skal være ret," forsætter han: "Jeg skal selvfølgelig også offentliggøre det her, når andre gør det."

DF'eren fortæller, at han nu vil se sin mødekalender igennem og offentliggøre de møder han har haft med lobbyister.

Gør et register en forskel?

Politisk er Peter Kofod dog ikke stor tilhænger af lobbyregisteret, som han mener er et symbolsk tiltag.

"Jeg tror ikke, det betyder særlig meget, at man har lobbyregistre. For hvad er et møde med en lobbyist? Hvor er det, at det får en forkert karakter? Det kan være meget svært at se ud af den her liste," siger Kofod.

Han fortsætter:

"Det har et skær af, at vi hylder åbenheden ved at lave nogle lister, som offentligheden ikke kan bruge til særligt meget. Men jeg respekterer, at registret findes."

Skal det forstås sådan, at du egentlig synes, at det her register skal afskaffes?

"Det vil sende et forkert signal. Men hvis du spørger mig, om det gør en stor forskel, så svarer jeg 'nej'."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Kofod

MF (DF)
lærer (UC Syddanmark 2015)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024