Kun hver fjerde synes, udlændingedebatten er for hård

MENINGSMÅLING: Et stort flertal af danskerne mener, at udlændingedebatten enten er passende eller ligefrem for politisk korrekt. Under ti procent af de blå vælgere mener, debatten er for hård.

23 procent&nbsp;af danskerne synes, at debatten om indvandrere og flygtninge er blevet for hård. Men 29 procent&nbsp;mener tværtimod, at debatten er for politisk korrekt.&nbsp;<br>
23 procent af danskerne synes, at debatten om indvandrere og flygtninge er blevet for hård. Men 29 procent mener tværtimod, at debatten er for politisk korrekt. 
Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Erik Holstein

Selvom det ofte fremhæves, at den danske debat om flygtninge og indvandrere er væsentligt mere kontant end i nabolande som Sverige og Tyskland, er der på ingen måde stemning for at ændre tonen. I hvert fald ikke i mildere retning.

En meningsmåling fra Norstat foretaget for Altinget viser således, at 29 procent af danskerne mener, at udlændingedebatten herhjemme generelt er for politisk korrekt, mens kun 23 procent mener, at debatten generelt er for hård. Den største gruppe – 35 procent – mener, at udlændingedebatten generelt er på et passende niveau. 12 procent svarer "ved ikke".

Debatten om debatten tog endnu en runde kort før jul, hvor blandt andre Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen kritiserede tonen i flygtningedebatten. Diskussionen har kørt i mange år, og for ti år siden kunne man høre tidligere toppolitikere som socialdemokraten Svend Auken og Venstres Uffe Ellemann-Jensen kritisere den ”rå tone” i udlændingedebatten.

Men det er holdninger, der ikke længere har samme gennemslagskraft på Christiansborg, og hverken Helle Thorning-Schmidt (S) eller Lars Løkke Rasmussen (V) er indstillet på at tage særlige hensyn i udlændingedebatten. Heller ikke blandt de øvrige partiledere er det længere normalt at høre generel kritik af tonen i debatten.

Vælgerne i rød blok splittede
Der er dog stor forskel på de enkelte partiers vælgere. Hele 57 procent af SF-vælgerne mener, debatten generelt er for hård, et tal, der understreger, at SF nu er tilbage ved sin oprindelige vælgerbase.

I resten af centrum-venstre – Radikale, Socialdemokraterne og Enhedslisten – mener godt 40 procent, at debatten er for hård, mens ca. 50 procent anser debatten for enten passende eller for politisk korrekt. Tal, der illustrerer, hvor svær udlændingedebatten er for regeringen og dens støttepartier.

Få borgerlige med på DI-linjen
På den anden side af hegnet er tallene langt mere entydige. Således er det kun henholdsvis 1 og 9 procent af vælgerne fra Dansk Folkeparti og Venstre,
der synes, debatten er for barsk. Dansk Folkeparti har som det eneste parti et flertal, der ligefrem synes, at debatten om udlændinge normalt er for politisk korrekt.

Undertallene for Konservative og Liberal Alliance er meget små og behæftet med stor statistisk usikkerhed. Alligevel er det bemærkelsesværdigt, at meget få af de tilbageværende konservative vælgere mener, at udlændingedebatten generelt er for hård. Det er ellers den holdning, man ofte møder hos arbejdsgiverne i DI, som den nye K-formand Søren Pape Poulsen har lagt sig tæt op af.

Meningsmålingen fra Norstat viser dermed også, at det meget omtalte segment af ”anstændige borgerlige” - der er utilfredse med tonen i debatten – nok eksisterer. Men at det er forsvindende lille.

Akademikere skiller sig ud
Det er så udpræget vælgere med en lang videregående uddannelse, der mener, at tonen i debatten er for barsk, mens vælgere med en erhvervsfaglig uddannelse synes, at debatten enten er passende eller for politisk korrekt.

Aldersmæssigt er der ikke de helt store forskelle på danskerne i det spørgsmål. Men der er dog en tendens til, at de unge under 30 år i lidt højere grad mener, debatten er for hård, mens man i aldersgruppen 40 - 60 år finder den største andel, der synes, tonen er for politisk korrekt.

Målingen er foretaget 15.-19. januar. Det er efter angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo, men før weekendens terror i København.

Dokumentation

Spørgsmålet i Norstats måling for Altinget lød:
Hvilket af disse udsagn om den danske udlændingedebat er du mest enig i?

- Debatten er generelt for hård.
- Debatten er generelt på et passende niveau.
- Debatten er generelt for politisk korrekt
- Ved ikke.

Alle besvarelser er angivet i procent.

  Alle besvarelser
Debatten er generelt for hård 23
Debatten er generelt på et passende niveau 35
Debatten er generelt for politisk korrekt 29
Ved ikke 12
Total 99

 

  EL SF S R LA K V DF
Debatten er generelt for hård 43 57 40 41 23 16 9 1
Debatten er generelt på et passende niveau 29 27 37 28 37 53 46 30
Debatten er generelt for politisk korrekt 22  16  12  24  35  28  31  59 
Ved ikke 6 0 11 7 5 3 14 10
Total 100 100 100 100 100 100 100 100


Kilde: Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1000 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 15.-19. januar.

 

Kort før jul udførte Gallup for Berlingske en beslægtet måling, dog med en ganske anden spørgsmålsformulering:

Spørgsmålet i Gallups måling for Berlingske lød:
"For nogle dage siden gav biskoppen i København, Peter Skov-Jakobsen, i Berlingske udtryk for, at der mangler medmenneskelighed i debatten om asylansøgere. Han efterlyser empati og understreger, at flygtninge er mennesker og derfor kræver en menneskelig behandling og omtale.
Hvor enig eller uenig er du i, at debatten om flygtninge er blevet for hård?"

Med den spørgsmålformulering var 51 procent enige eller overvejende enige i, at flytningedebatten er blevet for hård. Det fremgik ikke af Berlingske, hvor mange procent, der var uenige eller overvejende uenige.

Gallup-målingen var foretaget før angrebet på Charlie Hebdo.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00