Kvinder har markant flere sygedage end mænd

MANDEFALD: Sygefraværet er steget fra 2013 til 2014. Især kommunalt ansatte skranter, og kvinder har markant flere sygedage end mænd.

Det højeste sygefravær i 2014 finder man blandt kvinder i omsorgsjob - for eksempel hjemmeplejen. De havde i gennemsnit 14,79 sygedage, mens mænd i samme branche havde 11,25 sygedage.
Det højeste sygefravær i 2014 finder man blandt kvinder i omsorgsjob - for eksempel hjemmeplejen. De havde i gennemsnit 14,79 sygedage, mens mænd i samme branche havde 11,25 sygedage.Foto: Martin Ballund/Scanpix
Søren Elkrog FriisCecilie Gormsen

Det er sæson for snøft, snot og nys, og på mange arbejdspladser sprittes der flittigt hænder og håndtag for at undgå yderligere mandefald.

Sidste år lød det gennemsnitlige sygefravær på 8,3 dage per medarbejder. Det er en stigning fra året før, hvor den gennemsnitlige danske lønmodtager holdt sengen i 8,09 dage, viser en ny opgørelse over sygefravær fra Danmarks Statistik.

Mens de statslige og regionale arbejdspladser har oplevet et lille fald, er sygefraværet steget både i kommunerne og i den private sektor.

Traditionen tro er der dog stor forskel mellem private og offentlige arbejdspladser.

Mens ansatte i private virksomheder og organisationer kun havde 6,60 sygedage i 2014, havde kommunernes ansatte i gennemsnit 12,64 sygedage. 

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforenings (DA) egne opgørelser kostede sygefravær 42 milliarder kroner i 2013, og foreningen finder udviklingen foruroligende.

“Sygefraværet burde have en faldende tendens. Det er en stor udgift både for arbejdsgiverne og samfundet, derfor er det bekymrende, at det går den gale vej,” siger chefkonsulent Berit Toft Fihl.

 

Det højeste sygefravær finder man inden for omsorgsarbejde, hvor ansatte i for eksempel hjemmeplejen i gennemsnit melder sig syge over 14 dage hvert år. Derefter følger undervisning og pædagogisk arbejde med over 11 sygedage om året. 

Ifølge hovedforbundet FTF, som repræsenterer blandt andet lærere, pædagoger og andre offentligt ansatte faggrupper, handler det stigende sygefravær i høj grad om et presset arbejdsmiljø som følge af besparelser og reformer.

“Det overrasker desværre ikke. Vi ser generelt et stadigt stigende arbejdspres i den offentlige sektor, og vi kan se, at der løbende bliver skåret ned og mange steder ind til benet. Det påvirker sygefraværet,” siger konsulent Lars Granhøj.

Kvinder reagerer stærkere på dårlige chefer
Der er også markant forskel på sygefraværet mellem mænd og kvinder. Generelt har kvinder over fire sygedage mere om året end mænd.

Ifølge forskning på området er der både biologiske og sociale årsager til, at kvinder har flere sygedage end mænd. For eksempel vil dårlig ledelse oftere forplante sig som sygefravær blandt kvindelige ansatte.

Men ifølge FTF hører det også med til forklaringen, at mænd i de mest udsatte brancher i højere grad besidder lederstillinger.

“Det handler dels om arbejdsfunktioner, hvor nogen er mere eksponerede for smitte end andre. Men det handler også om, at kvinder er bedre til at mærke efter, hvordan de har det. Derfor lever de også længere i sidste ende,” siger Lars Granhøj.

Læs hele artiklen på Altinget: arbejdsmarked (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00