LA forventer nye kæmpe supermarkeder i vækstplan

PLANLOV: Liberal Alliance vil give lov til at opføre flere såkaldte hypermarkeder, når planloven skal lempes. Venstre vil ikke garantere noget, men har detailhandlen med i sine overvejelser.

Liberal Alliance vil liberalisere butiksstørrelserne, så det bliver muligt at bygge hypermarkeder.
Liberal Alliance vil liberalisere butiksstørrelserne, så det bliver muligt at bygge hypermarkeder.Foto: Colourbox.com
Emma Qvirin HolstHjalte T. H. KragesteenKasper Kaasgaard

Butiksstørrelserne skal sættes frit, så flere hypermarkeder bliver tilladt.

Det mener Liberal Alliance.

”Det vil vi gerne liberalisere fuldstændigt. Det er ikke politikerne, der skal bestemme, hvor stor en butik skal være,” siger Joachim B. Olsen, der er erhvervsordfører for Liberal Alliance.

Udmeldingen kommer forud for regeringens bebudede liberalisering af planloven. Joachim B. Olsen regner ligefrem med, at regeringen lægger op til en omfattende liberalisering af butikstørrelserne, ligesom Produktivitetskommission har anbefalet.

Der er selvfølgelig forskellige overvejelser i forhold til planlov og detailregulering. Men man må væbne sig med lidt tålmodighed for at komme til at se det nærmere indhold.

Torsten Schack Pedersen
Erhvervsordfører, Venstre

”Vi forventer, at politikerne vil lytte til de anbefalinger. Kommission anbefalede, at man liberaliserede planloven og gav mulighed for, at man kunne åbne de her hypermarkeder,” siger Joachim B. Olsen.

Et hypermarked er et stort supermarked på mindst 5.000 kvadratmeter. Det er ikke tilladt at bygge flere i dag, da det er over planlovens grænse på 3.500 kvadratmeter (se mere om regler for butiksstørrelser i faktaboks).

LA køber ikke argumentet om butiksdød
De Samvirkende Købmand har i denne uge advaret om butiksdød i de små byer, hvis man liberaliserer reglerne for butiksstørrelser. Men det giver Liberal Alliance ikke meget for.

”Nu har vi en stram planlov i dag, som ikke har forhindret butiksdød i byerne, så jeg køber ikke rigtig argumentet,” siger Joachim B. Olsen og fortsætter:

”Man skal huske på, at det er forbrugerne, der bestemmer. Hvis forbrugerne vælger at handle i nogle mindre butikker i nogle mindre byer, så kan de jo bare gøre det. Hypermarkeder bliver kun en succes, hvis forbrugerne helt frivilligt ønsker at handle der.”

Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, erklærer sig åben overfor at liberalisere reglerne for butiksstørrelser. Men der er grænser for, hvor langt man vil gå, fordi det kan gå ud over mulighederne for at have en almindelig detailhandelssektor i de større provinsbyer, lyder det:

”Vi ønsker ikke svenske tilstande, hvor man ender med, at der ligger store butikker ved omfartsvejene rundt om byerne. Vi vil ikke være med til, at der kan bygges en masse hypermarkeder,” siger Hans Kristian Skibby.

V har detailhandel med i sine overvejelser
Venstre krævede selv i 2014 liberalisering af planloven og hypermarkeder med i forhandlingerne om den daværende regerings vækstpakke. Partiets daværende erhvervsordfører, Kim Andersen, sagde dengang til Altinget, at 'liberaliseringer af planloven og muligheden for hypermarkeder er en af de væsentlige ting, som vi vil kæmpe for i forhandlingerne.'

Efter folketingsvalget har erhvervs- og vækstminister Troels Lund (V) dog sagt, at hypermarkederne ikke er øverst på prioriteringslisten.

Fra Venstres nuværende erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, lyder det, at der i øjeblikket arbejdes med udspillet i forhold til alle de forskellige aspekter, der er nødvendige for at skabe vækst i hele landet:

”Og der er selvfølgelig forskellige overvejelser i forhold til planlov og detailregulering. Men man må væbne sig med lidt tålmodighed for at komme til at se det nærmere indhold,” siger Torsten Schack Pedersen.

Læs hele historien på Altinget: miljø (kræver abonnement). Bestil et gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Planloven og detailhandlen

Planloven opstiller rammer for, hvordan kommunerne skal planlægge for detailhandel.

Som reglerne er i dag, må der ikke bygges nye hypermarkeder i Danmark. Et hypermarked er karakteriseret ved, at der er tale om en dagligvarebutik på mindst 5.000 kvadratmeter, men planloven sætter en grænse ved 3.500 kvadratmeter.

Derudover sætter planloven også en grænse for såkaldte udvalgsvarebutikker (tøjbutikker etc.), som i dag ikke må være over 2.000 kvadratmeter undtaget i de største byer med over 40.000 indbyggere.

Byer med mellem 20.000 og 40.000 indbyggere har desuden mulighed for at bygge såkaldte bydelscentre, som kan have et samlet butiksareal på maksimalt 5.000 kvadratmeter.

I byer over 40.000 indbyggere har kommunen større rammer for bydelscentrenes størrelse, men grænsen for de enkelte dagligvarebutikker er ikke større i de store byer.

Der findes allerede hypermarkeder i Danmark, som blev bygget før planloven blev strammet i 1997.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Kristian Skibby

MF (DD)
shippingmand (DFDS Transport 1992)

Joachim B. Olsen

Politisk kommentator, B.T.
studier i historie (Uni. of Idaho 2002)

Kirsten Brosbøl

Bestyrelsesformand, Danmarks Klimaskovfond, direktør og stifter, 2030beyond, medlem, 2030-panelet, forperson, Det Politiske Akademi
master i freds- og konfliktstudier (Sussex Uni. 2003), cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00