Debat

LA-kandidat: Borgerne har ret til at vide, hvad skattekronerne bruges på

DEBAT: Danmark har verdens højeste skattetryk, men det er umuligt at finde ud af, hvad skattekronerne bliver brugt til. Mit forslag er, at vi åbner op, så vi kan se, hvad vores penge går til, og om de bliver brugt rigtigt, skriver Danny K. Malkowski (LA).

Foto: Colourbox
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Danny K. Malkowski (LA)
Folketingskandidat

Danmark har verdens højeste skattetryk, og cirka en halv million danskere betaler topskat. Det er imidlertid umuligt at finde ud af, hvad ens skattekroner bliver brugt til af staten.

Løsningen er at indføre en oversigt på borgernes årsopgørelse fra Skat, som viser, hvad den enkelte borgers opkrævede skattekroner er blevet brugt til i det forgangne år, fordelt på ministerområder. Det bør være en rettighed i et moderne demokrati.

Jeg har stillet et borgerforslag, der pålægger skatteministeren at indføre en oversigt på årsopgørelsen fra Skat. Det har jeg gjort, fordi jeg synes, at det er vigtigt, at vi som borgere tager stilling til, om staten bruger vores skattekroner på den rigtige måde.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Men det kræver, at vi kan tage stilling på et oplyst grundlag, og det kan vi ikke, som situationen er nu. Det skal dette borgerforslag gøre op med. Det skal gøre det hele mere gennemskueligt og overskueligt. Det skal være et middel til at opnå målet om et oplyst grundlag.

Folkeoplysning
Er det en dyr og bureaukratisk ordning? Det bliver jeg ofte spurgt om, når jeg fortæller om mit forslag. Svaret er nej. Sagen er den, at Skatteministeriet allerede har tallene til rådighed.

Jeg har stillet et borgerforslag, der pålægger Skatteministeren at indføre en oversigt på årsopgørelsen fra Skat.

Danny K. Malkowski (LA)
Folketingskandidat

Tallene er taget fra finansloven og divideret med den enkelte borgers bidrag til statskassen. Ordningen er allerede kendt fra andre vestlige lande, som vi sammenligner os med, såsom Storbritannien. Hvis de kan gøre det der, kan vi også gøre det her.

Danmark har en stor velfærdsstat, der dækker skattefinansieret uddannelse, sundhed og infrastruktur og meget mere. Ved at indføre en oversigt på årsopgørelsen, vil det fremgå, hvordan de penge, man har betalt i skat i det forgangne år, er blevet fordelt.

Jeg lægger ikke skjul på, at jeg gerne ser, at vi sænker alle former for skatter. Men i det her tilfælde handler det lige så meget om folkeoplysning.

Hvad får vi for pengene?
Jeg håber, alle kan se ideen i folkeoplysning, uanset om man går ind for at hæve eller sænke skatten. Når det er sagt, så savner jeg en principiel diskussion om, hvad vi som borgerne får for pengene.

Ved vi reelt, hvad de enkelte velfærdsydelser koster, og står prisen mål med kvaliteten? Får vi nok for pengene? Det er kun den enkelte borger, der kan tage stilling til det. Derfor mener jeg, at pengene og den beslutningskompetence i langt højere grad skal tilbage til borgerne.

Som borgere i dette land ved vi som sagt ikke, hvad vores velfærd koster. Det er et demokratisk problem. Og det er politikernes opgave at rette op på det. På samme måde som at det er politikernes ansvar at sikre det, jeg mener bør være en rettighed i et moderne demokrati, nemlig at vi som borgere kan få indblik i, hvad vores skattekroner bliver brugt til.

Det er ikke for meget forlangt. Med mindre politikerne mener, at alle borgere skal læse sig igennem en finanslov på 3.442 sider. Det mener jeg ikke.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00