Anders Samuelsen
(Foto: Oskar Herrik Nielsen/Altinget.dk)

LA-kandidater er mest enige

14. september 2011 kl. 14:20
KEND DIN KANDIDAT: Liberal Alliance har de mest enige folketingskandidater, mens Kristendemokraterne står for den største spredning. Også DF har stor spredning, viser Altingets kandidatdatabase.
| Flere

Mens Ny Alliances kandidater i sidste valgkamp kom med vidt forskellige udmeldinger, så er der anderledes disciplin hos partiets arvtager, Liberal Alliance. Faktisk er Liberal Alliance det parti, hvor folketingskandidaternes holdninger ligger tættest på hinanden.

Det viser en udregning foretaget af Altinget.dk og viser den gennemsnitlige spredning blandt kandidaternes svar inden for hvert parti med udgangspunkt i Altingets 'Kend din kandidat'-database. (se mere i faktaboks)

Her har Liberal Alliance de mest enige kandidater med en gennemsnitlig spredning på 5,07 point. Tættest på ligger Radikale, Enhedslisten og Konservative med henholdsvis 5,37, 5,7 og 5,95 point.

I den anden ende af spektret finder vi Kristendemokraterne med den største spredning, mens Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti også har en relativ pluralistisk sammensætning af kandidater.

Enigheden blandt Liberal Alliances kandidater er mest udpræget på spørgsmålene, om Folketinget skal fastsætte kvindekvoter, om skatterne må stige, om der skal være mere brugerbetaling, om efterlønnen skal afskaffes, og om der er brug for flere private tilbud i sundhedsvæsnet. Her er kandidaterne fuldstændig enige, mens de steder, hvor partiet er mere delt, blandt andet er på EU-spørgsmål, om euroen og om Tyrkiets eventuelle optagelse.

LA: Godt med enighed
Liberal Alliances landsformand, Leif Mikkelsen, er ikke overrasket, da partiet har gjort meget ud af at sikre enighed blandt kandidaterne.

"De kandidater, vi har valgt at tage med, har bekendt sig til vores plan, og det har ikke været en diskussionsklub på nogen måde op til valgkampen. Vi har lavet en plan, og de kandidater, der ville tilslutte sig den, kunne blive kandidater. Hvis man ikke var enig, kunne man ikke blive kandidat," siger han og peger på, at det er "ret nyttigt" for et politisk parti, at de kandidater, der bliver valg til Folketinget, er enige.

Han peger også på, at mange af Liberal Alliances kandidater er nye i politik, og at det derfor har været vigtigt med en fælles kurs. Leif Mikkelsen vil ikke tage ordet topstyring i sin mund, men siger i stedet:

"Vi har op til valgkampen haft en række samtaler, hvor vi har fået afdækket, at det ikke er svært at enes om vores fire vigtige mærkesager," siger han og peger på, at det har haft den konsekvens, at partiet er det eneste, der ikke er kommet med nye tiltag under valgkampen.

DF er stadig topstyret
Dansk Folkeparti bliver ofte betegnet som et af de mere topstyrede partier i Folketinget, men i Altingets undersøgelse hører partiet ikke til gruppen med de mest enige kandidater. Især spørgsmål om sænkning af topskat, om Christiansborg favoriserer hovedstadsområdet, og om hvorvidt der skal være et klart FN-mandat bag internationale militære aktioner, splitter DF's kandidater.

Derudover er der en vis uenighed om, hvorvidt der skal være flere private tilbud og mere brugerbetaling i sundhedsvæsnet, og om børnechecken skal afskaffes for de rige.

Men det betyder ikke, at man er gået væk fra topstyring, lyder det fra partiets næstformand Peter Skaarup.

"Fordi nogle enkelte kandidater har nogle divergerende synspunkter, så betyder det jo ikke, at partiet som sådan ikke vil kunne stemme samlet. Vi har gjort en dyd ud af at stå samlet og at have en god grad af fornuftig topstyring," siger han og fortsætter:

"Det havde selvfølgelig været bedre, hvis alle var enige. Men der er 98 kredse og lige så mange kandidater, og man kan ikke forvente, at alle svarer lige nøjagtigt det samme."

Altingets "Kend din Kandidat" findes også på TV2's hjemmeside, hvor over 1 million mennesker har brugt den.

 

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK