LA kræver undersøgelse af vandplaner

VAND: Liberal Alliance stiller beslutningsforslag om en uvildig undersøgelse af effekten af vandplanerne. Undersøgelsen skal også inddrage andre lande og tidligere planer.
Anders Jerking

Hvilken effekt har de nuværende vandplaner og de tidligere vandmiljøplaner haft på miljøet? Det skal undersøges, mener Liberal Alliance, som nu har stillet et beslutningsforslag, der pålægger regeringen at igangsætte en uvildig undersøgelse i løbet af 2012 (se forslaget nedenfor).

"Jeg håber, at regeringen vil se positivt på det. Det er fornuftigt at evaluere, om man har fået den effekt af tiltagene, som man havde regnet med," siger Liberal Alliances fødevareordfører, Mette Bock.

Hun mener, at undersøgelsen skal være uvildig og fokusere på indsatsen fra den første vandmiljøplan fra 1987 og frem. Endelig skal undersøgelsen inddrage andre landes indsats. Mette Bock mener, at undersøgelsen kan indgå i Natur- og Landbrugskommissionens arbejde.

"Vi har aldrig fået en samlet evaluering af indsatsen i Danmark. Det vil være fornuftigt, ikke mindst set i lyset af at der fra flere sider er rejst alvorlig tvivl om effekten," siger Mette Bock og fortsætter:

"En undersøgelse vil give os et fælles grundlag at stå på og vil være en udstrakt hånd til landbruget."

Gjerskov: Nej tak
Fødevareminister Mette Gjerskov (S) afviser i et svar til Folketinget, at hun vil tage initiativ til en evaluering af effektiviteten af de danske vandplaner.

"Indsatsprogrammet i vandplanerne skal i overensstemmelse med vandrammedirektivet revideres og ajourføres mindst hvert sjette år. Effekterne af de foretagne indsatser i vandplanerne vil derfor løbende vise sig i forbindelse med hver ajourføring af vandplanerne, hvor der tillige vil kunne fastsættes nye mål," skriver ministeren i sit svar.

 

 

Dokumentation

Her er Liberal Alliances forslag:  

Forslag til folketingsbeslutning om gennemførelse af en uvildig undersøgelse af effekten af vandmiljøplanerne.


Folketinget pålægger regeringen at igangsætte en uvildig undersøgelse af miljøeffekterne af de danske vandmiljøplaner fra Vandmiljøplan I over »Grøn Vækst« til vandplanerne fra december 2011 med inddragelse af både nationale og internationale eksperter. Undersøgelsen skal være igangsat inden udgangen af 2012.

Bemærkninger til forslaget:


Vandplanerne vil ifølge Landbrug & Fødevarer koste dansk landbrug i omegnen af 1 mia. kr. om året, jf. pressemeddelelsen af 2. december 2011 fra Landbrug og Fødevarer: »Regeringens vandplaner kan koste Danmark milliarder«. Fødevareøkonomisk Institut skønner noget mere konservativt, at det vil koste landbruget ca. 130 mio. kr. pr. år, jf. Landbrugets Økonomi 2011, Fødevareøkonomisk Institut. Inden for dette spænd ligger den ekstra omkostning, som landbruget bliver påført som følge af vandplanerne. Hertil kommer de omkostninger, der er pålagt erhvervet som følge af de tidligere vandmiljøplaner. De samlede omkostninger, landbrugs- og fødevareerhvervet er blevet påført siden indførelsen af den første vandplan i 1987, er uanset målestok og opgørelsesmetode enorme.


Samtidig er der fra flere sider rejst fagligt velbegrundet tvivl om vandmiljøplanernes effekt. DHI lavede to undersøgelser for Landbrug & Fødevarer i 2011, hvori det konkluderedes, at effekten af de planlagte reduktioner i den udledte mængde kvælstof vil være særdeles marginal. Samtidig vil det være omkostningstungt for landbruget at reducere brugen af kvælstof yderligere. Se f.eks. »Effekt af Næringssaltsreduktioner på Miljøtilstanden i de Åbne Indre Danske Farvande«, DHI 2011.


To tilsvarende svenske undersøgelser fra 2006 og 2008 konkluderede, at miljøbelastningen i langt højere grad kunne reduceres med fosforbegrænsninger end med begrænsninger på udledningen af kvælstof. Om samme forhold skulle gøre sig gældende i en dansk kontekst, kan ikke vides med sikkerhed.


På den baggrund finder forslagsstillerne, at det er nødvendigt at undersøge miljøeffekterne af den danske vandmiljøindsats tilbage fra Vandmiljøplan I fra 1987 og frem til i dag, så vi sikrer, at de redskaber, der tages i anvendelse, faktisk har haft den ønskede effekt. Undersøgelsen skal igangsættes inden udgangen af 2012, og i undersøgelsen skal indgå en komparativ undersøgelse af vandkvaliteten i andre lande.


Et ordentligt dansk vandmiljø er alle interesseret i, men vi må sikre os, at de virkemidler, vi tager i anvendelse, er effektive og ikke rammer erhvervslivet unødig hårdt.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00