LA og EL vil lempe krav for kommunale solceller

SOLCELLER: Enhedslisten og Liberal Alliance vil have lempet de nuværende krav til kommunerne, så de lettere kan opføre solcelleanlæg. Radikale afviser ideen med at kommuner ”ikke skal lege energiselskab”.

Den faldende pris på solceller skal i højere grad kunne mærkes i kommunerne. Det mener Liberal Alliance og Enhedslisten, der fra hver sin side i Folketinget er enige om, at de nuværende krav til kommuner, der vil opsætte solceller, er for rigide.

I 2013 ændrede politikerne reglerne, så kommuner i dag skal oprette selvstændige selskaber, når de vil anlægge nye solcelleanlæg. Det betyder bureaukrati og koster penge og tid. Og et eventuelt overskud i selskabet skal modregnes i statens bloktilskud til kommunen.

De samme regler gælder ikke for staten og regionerne. Og det undrer Liberal Alliance.

”KL har flere gange krævet ligestilling, og det vil vi gerne støtte,” siger klima- og energiordfører Villum Christensen.

Han mener, at der i højere grad bør åbnes op for kommunale solcelle-projekter, hvor der er en plan for lavere CO2-udslip, uden det koster ekstra for skatteborgerne.

I Enhedslisten er man glade for meldingen fra Liberal Alliance. Regeringens støtteparti har formuleret et beslutningsforslag, der forsøger at skubbe mere gang i kommunernes brug af solceller.

"Man har bragt sig i en situation, hvor man håndterer det med kommunerne helt urimeligt. Og det betyder, at man kunne få meget mere gang i den solenergi, som, alle siger, er et vigtigt supplement til vindenergien, hvis vi skal klare os udelukkende fra vedvarende energi i fremtiden,” siger Per Clausen, klima- og energiordfører i Enhedslisten.

Radikale afviser
Regeringspartiet Radikale afviser til gengæld ideen. Klima- og energiordfører Andreas Steenberg fortæller, at der i energiforligskredsen ikke er opbakning til at afsætte flere penge til solceller – sådan som Enhedslisten foreslår.

Men der er også en mere generel modstand, fortæller Steenberg.

”Vi synes ikke, kommunerne skal tjene penge på solceller i konkurrence med private investorer, der også sætter solceller op. Det er derfor, vi har kravet om, at kommunerne skal udskille det i et særligt selskab og ikke bare kan tjene på det,” siger Andreas Steenberg og fortsætter:

”Det undrer mig ikke, at Enhedslisten går ind for det – men det vil overraske mig meget, hvis Liberal Alliance gør det. Regeringen holder ihvertfald fast i, at kommunerne ikke skal lege energiselskab i konkurrence med private. Det vil stride mod alle principper.”

Læs hele artiklen på Altinget: energi og klima (kræver abonnement). Tegn et gratis prøveabonnement her.

,

Forrige artikel Danskerne: Invester i kollektiv trafik frem for privat Danskerne: Invester i kollektiv trafik frem for privat Næste artikel Regeringen vil omorganisere Sundhedsministeriet Regeringen vil omorganisere Sundhedsministeriet