LA-profiler står til at ryge ud af Folketinget efter næste valg

GEOGRAFISK PROGNOSE: Flere af Liberal Alliances markante meningsdannere og profiler står med det ene ben ude af Folketinget, hvis der var valg nu. Det viser ny prognose af, hvordan mandaterne vil falde.

Flere profiler fra Liberal Alliance ville blive sendt ud af Folketinget, hvis der var valg i morgen.

Med de nuværende meningsmålinger står Liberal Alliance til at miste seks af de tretten mandater, partiet fik ved valget i 2015.

Det viser en ny geografisk prognose, der er lavet af professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

Prognosen viser, hvor i landet partiernes mandater ventes at falde ved et folketingsvalg nu, og giver dermed også et overblik over, hvilke folketingsmedlemmer som er i fare for ikke at blive genvalgt.

”Der vil ryge nogle profiler fra Liberal Alliance, hvis dette holder frem til næste valg. Og det danske valgsystem betyder, at partiets tilbagegang vil ramme folketingsmedlemmer over hele landet,” siger Kasper Møller Hansen.

Mister markantet profiler
I Københavns Omegns Storkreds vil partiet for eksempel miste det mandat, finansordfører Joachim B. Olsen i dag sidder på. På Fyn vil færre liberale stemmer gå ud over undervisningsminister Merete Riisager, mens det i Sønderjylland med stor sandsynlighed vil ramme en af partiets markante meningsdannere, Henrik Dahl.

I Sønderjylland fik Liberal Alliance to mandater ved folketingsvalget i 2015, men står nu kun til et. Det ventes endnu engang at gå til kulturminister Mette Bock, der ved det seneste valg fik over 23.000 stemmer, mens Henrik Dahl fik næsten 6.000.

I tre andre storkredse står Liberal Alliance på samme måde til at gå fra to mandater til et.

Fra 2 til 1
Det ene er i Nordsjælland, hvor partiformand og udenrigsminister Anders Samuelsen er kæmpe favorit til at tage det ene mandat. Og dermed vil sundhedsordfører May-Britt Kattrup trække det korteste strå.

En lidt tilsvarende fortælling – dog med en tættere konkurrence – kan udspille sig i Østjyllands Storkreds. Her er transportminister Ole Birk Olesen favorit til at tage det første mandat, mens forsvarsordfører Carsten Bach med de nuværende målinger står til at miste sit mandat.

Det næste folketingsvalg skal senest afholdes 17. juni 2019.

Se hele prognosen på Altinget: christiansborg (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel L&F om kritik af nationalpark-formand: Det er uartigt og direkte flabet L&F om kritik af nationalpark-formand: Det er uartigt og direkte flabet Næste artikel Overblik: Hvad er op og ned i OK18? Overblik: Hvad er op og ned i OK18?