LA trækker sig fra forhandlinger om ny planlov

EXIT: Liberal Alliance kommer ikke til at være en del af en aftale om en planlov. "Regeringen har været meget lidt imødekommende over for vores input til forhandlingerne," lyder det fra partiets miljøordfører. 

Farvel og tak. Liberal Alliance forlod forhandlingerne om planloven kort før at et bredt flertal nåede til enighed.
Farvel og tak. Liberal Alliance forlod forhandlingerne om planloven kort før at et bredt flertal nåede til enighed.Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Cecilie Gormsen

Efter lange og mange møder trækker Liberal Alliance sig i 11. time fra forhandlingerne om planloven.

Det oplyser partiet i en pressemeddelelse. 

Liberal Alliance forlod forhandlingerne minutter før, at de andre partier, som udover regeringen tæller Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Konservative, nåede til enighed om en ny aftale. 

"Vi er gået til forhandlingsbordet med et ønske om at liberalisere planloven og blandt andet tillade flere større butikker, de såkaldte hypermarkeder. Desværre har der ikke været tilstrækkelig opbakning til det forslag blandt de andre partier," siger Liberal Alliances erhvervsordfører, Joachim B. Olsen.

Det har gennem hele forløbet været vigtigt for Liberal Alliance, at planloven blev lempet. Ifølge Joachim B. Olsen hæmmer de nuværende regler om butikkers størrelse produktiviteten, spænder ben for butikkernes mulighed for at vokse i lokalområderne og giver samtidig højere priser for forbrugerne.

"Det er det modsatte af, hvad der er brug for. Ifølge Produktivitetskommissionen vil en liberalisering af reglerne gøre op med disse uheldige effekter, og oven i købet vil Danmark blive cirka en milliard kroner rigere hvert år," siger Joachim B. Olsen.

Et andet LA-ønske har været at give boligejere inden for strandbeskyttelseslinjen mulighed for at foretage almindelige forbedringer af deres ejendom. Og heller ikke her, har Liberal Alliance kunnet komme igennem med sine ønsker. 

"I dag må godt 200.000 danskere finde sig i den spændetrøje, som staten har pålagt boligejere langs kysten for mindre end 20 år siden. Hvis man bor inden for 300 meter af kysten, må man ikke engang bygge for eksempel en udestue eller en carport. Det giver ingen mening, at boligejere langs kysten på den måde skal have mindre frihed over deres ejendom end boligejere i det åbne land," siger Liberal Alliances miljøordfører, Carsten Bach, og fortsætter:

"Desværre har regeringen været meget lidt imødekommende over for vores input til forhandlingerne. Det udspil, vi har set fra regeringen, peger i den rigtige retning, men der er tale om alt for små skridt."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00