LA vil fjerne arveafgiften: “Det er en helt grundlæggende uretfærdig skat”   

AFGIFT: Liberal Alliance vil af med arveafgiften, der ifølge Joachim B. Olsen (LA) er en urimelig skat. Han bakkes op af finansminister Kristian Jensen (V), mens S afviser. Forslaget kan sænke arbejdsudbuddet, vurderer økonom. 

Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Liberal Alliance vil tage et opgør med arveafgiften, der betyder, at arv over 289.000 kroner beskattes med 15 procent.

Det er ifølge partiets skatteordfører, Joachim B. Olsen, nemlig ikke retfærdigt både at beskatte folk, når de tjener pengene, og når de giver dem videre til deres børn:

"Arveafgiften er en helt grundlæggende uretfærdig skat, man lægger på folk, når de går herfra. De har betalt skat gennem hele livet, og deres opsparing er blevet beskattet. Og når de dør, skal de så beskattes af det, de vil give videre til deres børn, over 289.000 kroner. Det er ikke rimeligt," siger han.

Han mener ikke, at der er nogen fornuft i at indkomstfordele ved at beskatte arv: 

"Vi kommer alligevel aldrig i til en situation, hvor alle starter på lige vilkår. Men vi skal sikre, at alle har lige muligheder. At alle kan få en uddannelse og kan komme på hospitalet, hvis de er syge. Jeg har som liberal ikke noget imod, at der er nogle, der har det bedre end andre." 

Også selvom det udelukkende skyldes, at de er født i en rig familie?

"Ja. Det er ikke udtryk for en uretfærdighed. Hvis din familie er blevet velhavende, fordi de har startet en virksomhed for at tjene penge, har de samtidig bidraget til samfundet som helhed. Det er kommet alle mennesker til gavn," siger han. 

Opbakning fra ministeren
Liberal Alliances forslag støttes af finansminister Kristian Jensen (V):

"Jeg ønsker også at afskaffe arveafgiften, men det skal jo prioriteres i forhold til vores andre ønsker til lavere afgifter eller andre initiativer”,” skriver Kristian Jensen i en SMS til Altinget.

Også i Alternativet melder man sig klar til at se på arveafgiften, men den skal ikke afskaffes helt, mener partiets skatteordfører, René Gade:

"Arveafgiften er en fornuftig måde at indkomstfordele den velstand, vi har i Danmark. Vi har tidligere lagt op til, at man hævede beløbsgrænsen til 500.000 kroner. Vi synes ikke, at man skal straffe folk, der har sparet penge sammen i løbet af et langt liv. Men når det kommer op i en vis størrelsesorden, skal der være en progressiv arveafgift," siger han. 

Alternativet foreslår samtidig en ny afgift på yderligere 15 procent på arv over én million kroner. 

I Socialdemokratiet mener man til gengæld slet ikke, at der er behov for at pille vil arveafgiften:

"Det vil koste mange milliarder, som vi så ikke kan bruge på den fælles velfærd. Samtidige vil det øge uligheden i vores samfund," siger skatteordfører Jesper Petersen (S). 

Økonom: Afgift hæver arbejdsudbuddet
Når politikerne vil sænke eller helt fjerne skatter og afgifter, skyldes det ofte, at de forsøger at øge danskernes vilje til at gå på arbejde. 

Men netop arveafgiften kan faktisk have en positiv effekt på lysten til at tage en ekstra tørn på jobbet, og derfor kan det være direkte negativt for arbejdsudbuddet, hvis den afskaffes. 

Det mener professor ved Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen. 

"Man behøver måske ikke lave så meget, når man får et stort beløb foræret. På den måde kan arveafgiften faktisk være gavnlig, fordi den reducerer arvens skadevirkning på arbejdsudbuddet,” siger han. 

Tidligere pensionsalder
Han vurderer, at det kan få nogen til at trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet, hvis arveafgiften afskaffes:

"Det kan påvirke arvingernes tilbagetrækningsalder fra arbejdsmarkedet. Efterhånden som folk bliver ældre, er arvingerne jo stort set tæt på pensionsalderen, når de modtager arven. Men arvebeløbene skal formentlig være ret store, før det får en effekt på arvingernes arbejdsudbud," siger han. 

Omvendt kan arveafgiften også få nogle til at arbejde hårdere og længere, fortæller Bo Sandemann Rasmussen. 

"Hvis arven er planlagt, fungerer arveafgiften som en ekstra skat på den produktive indsats, som giveren af arven lægger for dagen. Så får arveafgiften en effekt, der kan sammenlignes med en marginalskat." 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Sandemann Rasmussen

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet
MSc (London School of Economics, 1985), ph.d. i økonomi (Aarhus Uni. 1990)

Joachim B. Olsen

Politisk kommentator, B.T.
studier i historie (Uni. of Idaho 2002)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00