LA vil lægge Irak-Kommissionens dokumenter frem

FLERTAL: Liberal Alliance ønsker sammen med rød blok at få mest mulig indsigt i det arbejde, som Irak-Kommissionen nåede at udføre, inden den blev lukket.

Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Cecilie Gormsen

Der tegner sig et flertal i Folketinget for, at den nu nedlagte Irak- og Afghanistan-Kommissionens dokumenter skal lægges frem. 

Liberal Alliance melder sig tirsdag i koret af partier, der ønsker åbenhed om de dokumenter, som kommissionen nåede at indsamle. Det skriver Berlingske

"Hvorfor skal det henlægges i Rigsarkivet i 50 år? Det må regeringen gøre rede for, og jeg vil ikke udelukke, at jeg kan blive overbevist, men indtil videre mangler vi en begrundelse," siger Liberal Alliances udenrigsordfører, Mette Bock, til Berlingske.

Irak- og Afghanistan-Kommissionen blev nedsat i 2012 af den tidligere SRSF-regering for at undersøge Danmarks deltagelse i Irak- og Afghanistan-Kommissionen. Den nye V-regering så imidlertid ingen grund til, at kommissionen skulle fortsætte arbejdet, og har derfor valgt at nedlægge den.

Ifølge landsdommer Michael Kistrup, der var formand for kommissionen, skal de indsamlede dokumenter, notater og andet skriftligt materiale nu placeres i Rigsarkivet. Dokumenterne indeholder blandt andet et skriftligt grundlag for de afhøringer, som tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og tidligere udenrigsminister Per Stig Møller samt en lang række fremtrædende embedsmænd skulle have været igennem senere på året.

Men Liberal Alliance forstår ikke, hvorfor alt arbejdet skal gemmes væk i Rigsarkivet.

"Vi går ind for maksimal åbenhed i den offentlige forvaltning, og vi mangler stadig at høre argumenter for at holde Irak- og Afghanistankommissionens materiale tilbage," siger Mette Bock.

Konservative kalder Liberal Alliances udmelding interessant, og vil ikke afvise at støtte det, mens Dansk Folkeparti ikke bakker op om, at arbejdet skal offentliggøres. Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen vil hverken afvise eller bakke op, men han fortæller. at Venstre er klar til at drøfte sagen.

"Hvad der skal offentliggøres, og hvad der ikke skal, er vigtigt at få en god politisk drøftelse om, når Folketinget er samlet igen," siger han til Berlingske Nyhedsbureau. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00