Lægeforeningen advarer mod at fjerne lægetjek af ældre bilister

KØREKORT: Et politisk flertal vil fjerne lægetjekket af ældre bilister. Lægeforeningen advarer mod planerne.

Foto: Lars Helsinghof /Altinget
Amalie Bjerre Christensen

Det kan betyde flere ulykker, at regeringen med støtte fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vil fjerne det obligatoriske lægetjek af ældre over 75 år, der vil have fornyet deres kørekort.

Sådan lyder det fra formand for Attestudvalget i Lægeforeningen, Tue Flindt Müller, til Jyllands-Posten.

”Det kan godt være, at der er langt imellem, at vi fanger nogen. Men som praktiserende læge fanger man nogen hvert år, som enten ser for dårligt eller er demente. Det er typisk det, der fælder de ældre,” siger Tue Flindt Müller til Jyllands-Posten.

Regeringen ser ingen farer
Advarslen kommer i kølvandet på, at transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) har foreslået at fjerne alderskravet til ældre billister. Ministeren ser dog ingen farer ved forslaget.

Baggrunden for forslaget er ifølge Ole Birk Olesen, at ældre ikke er i en særlig risikogruppe med flere ulykker, samt at lægetjekket i dag ikke virker efter hensigten.

Desuden peger regeringen på, at Sverige og Tyskland ikke har et tilsvarende alderstjek. Og det har ikke ført til flere ulykker, lyder det fra regeringen.

”Der er ikke noget videnskabeligt belæg for, at ældre er til større fare i trafikken end andre aldersgrupper. Faktisk viser undersøgelser af uheldsrisiko, at ældre er gode til at overholde fartgrænser, og at de har en lav risikovillighed,” siger Ole Birk Olesen i en pressemeddelelse.

I dag skal ældre tjekkes ved lægen hvert andet år, fra de runder 75 år, for at få fornyet kørekortet. Og hvert år fra de fylder 80 år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)

0:000:00