Læger og regionsformand kritiserer økonomiaftale

REAKTIONER: Lægeforeningens formand er meget ærgerlig over, at produktivitetskravet overlever en ny og stram økonomiaftale mellem regeringen og regionerne. V-regionsformand for Region Sjælland ser ingen økonomisk vækst med ny aftale.

Regionsformand for Region Sjælland, Jens Stenbæk (V), er mere kritisk over for regionernes nye økonomiaftale end Danske Regioners formand, Bent Hansen (S).
Regionsformand for Region Sjælland, Jens Stenbæk (V), er mere kritisk over for regionernes nye økonomiaftale end Danske Regioners formand, Bent Hansen (S).
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

”Der er tale om en stram økonomiaftale, som samlet set ikke kommer til at tilføre nye penge til sundhedsvæsenet. Aftalen indebærer, at vi i Region Sjælland også næste år skal arbejde med en stram budgetstyring og prioritering.”

Sådan betegner Jens Stenbæk, venstremand og regionsformand for Region Sjælland, regeringens og regionernes økonomiaftale for 2018, som kom i hus tirsdag aften.

Læs mere: Regionerne får en halv milliard ekstra til sundhedsvæsnet

Aftalen indebærer ekstra 500 millioner kroner til driften af sundhedsvæsenet.

Meldingen fra Jens Stenbæk står i kontrast til Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), der præsenterede den nye aftale med finansminister Kristian Jensen (V) i Finansministeriet.

”Vi har ikke armene over hovedet, men det er et bæredygtigt grundlag til, at vi kan videreudvikle sundhedsvæsnet og levere en høj kvalitet til danskerne,” sagde Bent Hansen i Finansministeriet.

Hos Lægeforeningen er man ikke begejstret for den nye aftale. Blandt andet, fordi et løft på 500 millioner kroner historisk set er et meget lille løft af sundhedsvæsenet. Håbet er, at finanslovsforhandlingerne vil sikre flere penge til sundhedsområdet.

Mest kritisk er lægeformand Andreas Rudkjøbing dog over, at regeringen ikke har villet fjerne produktivitetskravet i 2018. Stort set alle sundhedsvæsnets personaleorganisationer har i måneder kørt kampagne for, at kravet bliver afskaffet.

Lægeformand frygter syltning
Og Lægeforeningens formand frygter, at det kommende udvalgsarbejde, der skal føre til en udfasning af produktivitetskravet, løber ud i sandet.

"Fra de mange medarbejdere på sygehusene og fra regionerne har lydt en dybfølt og enig opfordring til regeringen om at droppe produktivitetskravet nu. Det har den ikke taget alvorligt, og det vil desværre få konsekvenser for patienterne. I stedet er der indgået aftale om at oprette en arbejdsgruppe, som mere overordnet skal se på styringen af sygehusene. Jeg frygter, at det er en syltekrukke", siger Andreas Rudkjøbing i en pressemeddelelse.

På Twitter var Bedre Psykiatris generalsekretær, Thorstein Theilgaard, også stærkt kritisk over for den nye økonomiaftale. 

Dansk Erhverv: Godt at fastholde produktivitetskrav
Hos Dansk Erhverv synes man også, at økonomiaftalen er økonomisk skrabet. Men det er fint, at produktivitetskravet fastholdes, mener man i organisationen. Her roser man også, at styringen af sundhedsvæsenet nu skal granskes, som regionerne og regeringen har aftalt. Dansk Erhverv håber, at det kaster mere konkurrenceudsættelse af sig.

”Det er tiltrængt at kigge på styringen og sammenhængen i sundhedsvæsenet. Det vil komme både patienterne og samfundet til gavn at skabe sammenhængende patientforløb på tværs af siloer og kommuner, regioner og almen praksis. Samtidig er der fortsat store gevinster at hente ved at konkurrenceudsætte flere sygehusydelser,” siger sundhedspolitisk fagchef Katrina Feilberg Schouenborg. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Rudkjøbing

Direktør, Steno Diabetes Center Sjælland, formand, Den Nationale Videnskabsetiske Medicinske Komité 2
cand.med. (Københavns Uni. 2008), ph.d. i folkesundhed, M.Sc. i sundhedsøkonomi, politik og management (London School of Economics)

0:000:00