Lækkede dokumenter viser detaljer om nye typer universitetsuddannelser

På baggrund af lækkede dokumenter fra arbejdet med at indføre SVM-regeringens universitetsreform kan Altinget nu fortælle, hvilke modeller der diskuteres i udvalget, der skal gøre den politiske vision konkret.

Regeringen indgik en aftale om en reform af kandidatuddannelserne med Konservative, Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne og SF i sommer. Nu arbejder et udvalg bestående af departementschefen, universitetsrektorer og representanter fra de studerende på at gøre reformen til virkelighed.
Regeringen indgik en aftale om en reform af kandidatuddannelserne med Konservative, Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne og SF i sommer. Nu arbejder et udvalg bestående af departementschefen, universitetsrektorer og representanter fra de studerende på at gøre reformen til virkelighed.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Hvordan lyder en etårig kandidatuddannelse på fuld tid, der bliver efterfulgt af ni måneders lønnet praktik uden undervisning, vejledning eller opgaveskrivning?

Eller en kandidat bestående af et etårigt fuldtidsstudie, der bliver efterfulgt af et års fuldtidsbeskæftigelse - alt sammen lønnet af arbejdsgiveren?

Det er bare et par af de nye modeller for kandidatuddannelser, regeringens kandidatudvalg skal diskutere som et led i en kommende reform af kandidatuddannelser, der blev aftalt med Folketingets partier i sommer.

De foreslåede modeller er beskrevet i tre korte bilag. Et vedrører nye korte kandidatuddannelser, et vedrører modeller for en ny fleksibel erhvervskandidatordning og et vedrører modeller for en ”erhvervsrettet kandidatuddannelse med virksomhedsforløb.”

Modellerne er beskrevet i bilag, som er udleveret til udvalget, og som Altinget er kommet i besiddelse af.

Du kan se alle modellerne beskrevet her:

{{toplink}}
Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

Uddannelsesforsker og lektor på RUC Laura Louise Sarauw har set bilagene. Hun hæfter sig ved, at der bliver indbygget mere fleksibilitet i de nye korte kandidatuddannelser. Særligt erhvervskandidatordningen skal være mere fleksibel.

Der skal være “relativt frie rammer til, at universiteter, studerende og arbejdsgivere i fællesskab kan udvikle ordningen, så den er attraktiv,” står der i dokumentet - men det er ikke nødvendigvis udelukkende en god ting, forklarer Laura Louise Sarauw:

0:000:00