LA'er: Burkaforbuddet er et skred i det liberale værdisæt

DEBAT: Som liberal kan man ikke gradbøje de liberale frihedsprincipper. Så må man vedkende sig, at der er sket et skred i ens ideologiske ståsted, mener Danny K. Malkowski (LA).

Af Danny K. Malkowski (LA)
Suppleant til Folketinget og Borgerrepræsentationen i København, fhv. MF

Der er sket et skred i forhold til, hvad det vil sige at kalde sig liberal i Danmark. Det seneste eksempel har vi set med indførelsen af burkaforbuddet, som trådte i kraft 1. august.

Tidligere ville en samlet gruppe af liberale blankt afvise enhver form for forbud mod et stykke tøj, så længe det ikke dækker for ansigtet, når man skal identificere sig over for myndighederne eller en kontrollør. Men sådan er det ikke længere.

Når man kalder sig liberal, støtter man op om det liberale grundprincip om, at frihed betyder frihed fra noget, eksempelvis påbud, forbud, tvang og anden form for unødig statslig indblanding i privatlivet. Det er det, som på fagsprog kaldes de negative frihedsrettigheder.

Men kan man som liberal retfærdiggøre fundamentalt uliberale tiltag, der begrænser andre menneskers negative frihedsrettigheder? Det mener jeg ikke.

Man kan mene, hvad man vil, bevares, men man skal ikke gradbøje liberale principper. Så må man i stedet vedkende sig, at der er sket et skred i ens ideologiske ståsted.

Kvindeundertrykkelse vil styrkes
Jeg er hverken naiv eller blind over for, at der eksisterer en grum kvindeundertrykkelse og en højere kriminalitet i miljøer med indvandrere fra Mellemøsten. Men at tvinge en burka af en kvinde, der er tvunget til at gå med den på grund af sin familie og kultur, er ikke løsningen, tværtimod.

I yderste konsekvens vil disse kvinder ikke længere få lov at færdes frit i offentligheden af deres familier. De vil blive yderligere isoleret fra det danske samfund, og undertrykkelsen af dem vil styrkes. Kvindeundertrykkelse i indvandrermiljøer skal tages seriøst og bekæmpes. Men det er ikke deres tøj, der undertrykker dem – det er kvindens mand samt mandlige og sågar kvindelige familiemedlemmer.

Kvinder, der går med niqab eller burka, må ofte ikke arbejde grundet deres religion og kultur. Og selv hvis de måtte, gør de det meget svært for sig selv at finde sig et arbejde ved at bære disse beklædningsgenstande. Det til trods får mange af dem alligevel udbetalt sociale ydelser, hvilket de og deres familier nyder godt af.

Problemet er ikke beklædningen, men den generøse tildeling af sociale ydelser og for slappe kriterier for, hvornår man står til rådighed for arbejdsmarkedet. Det bør helt grundlæggende være op til en selv, hvordan man går klædt. Men det bør ikke være op til en selv, om man vil forsørge sig med et arbejde, eller om man vil lade sig forsørge af samfundet. Det er her, der skal strammes gevaldigt op, men det gælder for alle borgere og ikke blot for indvandrere.

Alvorligt skred i liberale værdier
Vi skal ikke lade os styre af populisme og drage forhastede konklusioner baseret på følelser. Dét er et alvorligt skred i de liberale værdier, herunder retten til selv at vælge, hvad man vil have på af tøj.

Burkaforbuddet er ren og skær symbolpolitik. Ved at støtte op om forbuddet, går man nationalisternes ærinde, samtidig med at man går på kompromis med de liberale grundværdier, hvor udgangspunktet er individets rettigheder, frem for fællesskabets.

Forrige artikel K-kandidat: EU-debatten skal væk fra populisme og ned i øjenhøjde K-kandidat: EU-debatten skal væk fra populisme og ned i øjenhøjde Næste artikel 3F: Regeringen smider 300.000 grønne job væk 3F: Regeringen smider 300.000 grønne job væk
 • Anmeld

  Lars Hammersholt · Selvstændig

  Rigtigt set

  Helt rigtigt set. Der er et væsentligt og ret alvorligt værdiskred i gang ibland "liberale" politikere i disse år. Det er en vigtig diskussion som liberal politikere skylder vælgerne at tage med hinanden.

 • Anmeld

  Kim Kaos

  Skred

  Ja det er et skred i den forkerte retning - men når nu I kære folkevalgte, har ladet døren stående åben i årtier og I har lukket alt og alle ind, heriblandt en stor del der ikke vil det danske samfund og som ikke vil lade sig integrerer så er vi endt i den situation vi nu står i.

  I har nægtet at lytte til alle de advarsler I har fået igennem årene og specielt alle jer radikale typer (LA er et radikalt parti) har råbt racister og brugt andre brune betegnelser om alle der ikke lige som jer, at det var en god ide og lade hundredtusindvis af muslimer slå sig ned i vores land.

  Nu står vi i lo** til halsen pga. jeres uansvarlige politik og derfor må vi tage drastiske midler i brug - ikke med vores gode vilje men tvunget af omstændighederne.

  Men på det næste partimøde I har i LA så kunne I jo få jer en snak om det er en god ide at forsætte af samme spor og forsætte med at nedbryde vores samfund eller det måske var en god idé at sadle om og blive mere ansvarlig.

 • Anmeld

  Anders Chr Hansen

  Hvor er grænsen

  På en måde har du ret, men på den anden side glemmes der noget, hvad med disse kvinder, skal de ikke ud på arbejdsmarkedet, eller skal jeg som skatteborger forsørge dem til evig tid?

  Kan sådanne en total tildækket person sidde ved kassen i et supermarked? Efter min mening, nej.

  Skal sådanne en tildækket person have en offentlig stilling med kundekontakt? Efter min mening nej.


  Jeg er uagtet hvad stor fortaler for sådanne et forbud, vi bliver simpelthen nødt til at tage det i opløbet.

 • Anmeld

  Bjorn Hansen

  En særlig plads i helvede....

  Firoozeh Bazrafkan skriver meget rammende til de hjerneforstyrede for-burka-aktivister (formentlig mest convertitter) i Berlingeren den 1. August: “Den egyptiske journalist, forfatter og feminist, Mona Eltahawy, stiller i sin bog, »Jomfruhinder og Hijab«, det retoriske spørgsmål: kan man tillade sig at bære hijab, når der er kvinder, som tvinges til det? Stil jer selv det spørgsmål, når I i morgen forlader hjemmet med jeres tildækning. Send en tanke til kvinderne i Saudi Arabien, Afghanistan og andre steder. Kvinder, der tvunget til at være ansigtsløse skyggeeksistenser.”

  Bring også Madeleine Albrights udsagn i erindring: "Der findes et særligt sted i helvede for kvinder, som ikke hjælper hinanden."

  Hvis den muslimske haute couture foreskrev fodring med lænke og en 5 punds kugle til kvinderne, ville man så også se et forbud mod fodlænken som en begrænsning af ytringsfriheden?

 • Anmeld

  Kim Kaos

  Rebelske røde

  @Bjorn Hansen

  Så langt tænker de rebelske røde ikke, lige så lidt som de heller ikke tør gå til modstand mod HuT eller lign. islam-fascister.

  De ved nemlig at lavede de mod-demo mod HuT så få de ganske enkelt røvfuld.

 • Anmeld

  Max Tranebæk · Flymekaniker

  Ja til vores friheden og Et stort nej til islam.

  Tak til Bjorn Hansen
  For fantastisk samlining.

  Hvis den muslimske haute couture foreskrev fodring med lænke og en 5 punds kugle til kvinderne, ville man så også se et forbud mod fodlænken som en begrænsning af ytringsfriheden?

 • Anmeld

  Michael Köhl

  Nu betaler de liberale prisen

  Danny K. Malkowski, mener burka forbuddet, er et skred i det liberale værdisæt.
  Til det kan jeg bare sige, at hvis de liberale havde lyttet og handlet, de sidste 30-40 år og ellers i almindelighed havde bekymret sig om samfundets udvikling, var det aldrig kommet så vidt.
  I kan takke jer selv - nu betaler i prisen!

 • Anmeld

  Christian X

  Liberalismen er dørende

  Bertel Haarder har set skriften på væggen:

  https://jyllands-posten.dk/debat/kronik/ECE10754816/hvad-med-lidt-patriotisme/

  Liberalismen er en isme som de andre ismer (f.eks. socialisme). Isme rummer deres egen selvdestruktion i mødet med virkeligheden.

  Hver gang de liberale principper triumferer, ender det altid i ikke liberale oprydninger. Den liberale indvandring er kun et eksempel.

  Men det indser ægte liberalister ikke, de er blinde som andre fundamentalister.

 • Anmeld

  Erling Askjær Jørgensen

  Stop Islamisering af Danmark

  Forbuddet mod Burka og Niqab er ikke blot forbud mod beklædningsdele, det er forbud mod Muslimernes overtagelse af Danmark og vore kristne værdier.. I henhold til Koranen skal alle vi vantro dræbes, og modstand mod enhver form for det muslimske i Danmark, er kamp om Koranens budskab om, at alle vi vantro skal dræbes. Alt muslimsk bør fjernes fra Danmark.
  Det drejer sig ikke om at være liberal, NEJ, det drejer sig om, hvorvidt Danmark skal ændres til et muslimsk land, styret af sharia lovgivningen.

 • Anmeld

  Morten Holgersen · Entreprenør kandidat for Nye Borgerlige

  Ja Burka er en trussel fra islam.

  Det handler ikke om man må gå med sjov hat eller upraktiske klæder.
  Det handler om en løgn- og løgnen er at det er frivilligt- og det er det ikke, og småpiger skal ikke rulles ind i gulvtæpper og der skal ikke spilles luderspil om gulvtæpper eller ej.
  En fejlslagen kultur uden udvikling samt kvindeundertrykkelse af værste skuffe; og der kan altid findes dårlige søstre, der har travlt med at nakke andre kvinder med at de ikke er kravlet i gulvtæpper- grundlæggende er det bare en måde at holde kvinder nede på som sexslaver og hjemmefængslede, og det starter allerede i pædofilialderen 6-9 år, så vidt jeg er orienteret om mellemøstlige overtro.
  Også betegnende at den såkaldte demonstration i Kbhvn kun samler de sædvanelige opmærksomhedssøgendf daskere og socialbedragere+stofmisbrugere, undtagelsen der bekræfter reglen- danskere ved godt hvad der er tvang og hvad der er fejlkultur.
  mvh

 • Anmeld

  Jørgen Jørgensen

  Tak til folketinget.

  Danskere er skeptisk antiautoritære og anarkistist frihedselskende,

  derfor kan danskere nu bære Niqaben, som Danamrks nye frihedssymbol .

  -Tillykke til folketinget for den bedrift!

 • Anmeld

  Soeren Jensen · Politisk aktiv pensionist SF

  DF diktering og manipulere,

  Denne lov😢 der er lavet fordi ca. 200 personer bærer nikab og burka? og fordi DF har fået alt for meget magt, der resulterer i en super idiotisk lov, hvor vi andre 5.480.000, knap 5.5 millioner skal følge et ekstremt lille bitte, bitte mikro antal personers brug af nogle beklædning genstande, som er fuldstændig ligegyldige. DF er en fare for det danske samfund, når de kan dikterer dette lovforslag for 200 personer, ekstrem sindssyg at det kan lade sig gøre. Denne lov bør ophæves hurtigt muligt. SJ.

 • Anmeld

  Kim Kaos

  Ikke påvirket

  @Soeren Jensen

  Nej resten af os påvirkes ikke af loven medmindre du har tænkt dig at fise rundt på strøget hånd i hånd med Henrik Marstal.

  Hvis myndighederne forbyder sejllas med vandscooter i inderhavnen så er det kun dem med en vandscooter der påvirkes og ikke resten af Danmark.

  Så bare rolig ingen vil antaste dig, hvis du færdes uden burka og niqab.

 • Anmeld

  Kim Kaos

  Ikke påvirket version 2

  Grundet et tekstudfald får du version 2

  @Soeren Jensen

  Nej resten af os påvirkes ikke af loven medmindre du har tænkt dig at fise rundt på strøget hånd i hånd med Henrik Marstal iført burka

  Så bare rolig ingen vil antaste dig, hvis du færdes uden burka og niqab. Loven omfatter kun dem der er iført den klædedragt

 • Anmeld

  Niels O

  Helt enig

  Mange, der kalder sig liberale, må enten erkende, at de ikke er liberale, eller simpelthen officielt skifte holdning.

 • Anmeld

  Christian X

  Er der overhovedet nogen, der har gjort sig klart,

  hvorfor kvinder i visse kulturer (under meget varme himmelstrøg) er nødsaget til at gå med burka...

  Svaret findes i den seneste uges anmeldelser:

  https://ekstrabladet.dk/112/denne-mand-mistaenkes-for-voldtaegt-i-baggaard/7252562

  https://www.bt.dk/krimi/tiltale-19-aarig-kvinde-bedoevet-og-voldtaget-af-fire-maend

  https://jyllands-posten.dk/indland/politiretsvaesen/ECE10778314/politi-14aarig-pige-voldtaget-under-fodboldstaevne/

  https://ekstrabladet.dk/112/fire-maend-tiltalt-for-grov-voldtaegt-sjaeldent-vi-ser-den-slags-i-danmark/7249271

  https://www.bt.dk/krimi/naesten-hver-anden-voldtaegtsmand-er-tidligere-doemt-det-er-alvorligt

  Prøv at tale med et voldtægtsoffer eller de danske piger, der er nødt til at tage flere og flere forholdsregler for ikke at komme i ovenstående situation. Danmark er ved at få indskrænkende offentlighedsrum for kvinder. Frankrig lovgives der nu om gadechikane af kvinder, alternativet er en ny indskrænkende IKKE liberal kvindekultur.

 • Anmeld

  jjensen · Tilbagetrukket

  Konsekventløs politik

  Endnu et eksempel på Liberal Alliances selvmodsigelser og hykleri. Hvis der er tale om et skred, burde partiet have stemt imod burkaforbuddet. Senest så vi en anden LA'er være mod omskæring af små drenge, men alligevel vil partiet ikke stemme for et forbud mod omskæring af spædbørn. LA har det åbenbart som politik ikke at tage konsekvenserne af sine holdninger.

 • Anmeld

  Krister Meyersahm

  Lad folk klæde sig som de vil og lad dem forsørge sig selv.

  Jeg har samme opfattelse som DKM om at retten til at klæde sig efter sin trosopfattelse, ikke giver samme adgang til alle rettigheder i samfundet, f. eks. sociale ydelser som borgerne ellers nyder. Statens har selvfølgelig ret til at beskytte sine midler og kan man ikke skaffe sig selv forsørgelse p.g.a. klædedragten, så må staten - slet ikke hjælpe. Dette med henvisning til Grundlovens bestemmelse om, at hjælp til forsørgelse kun kan gives mod at modtager påtager sig de pligter loven foreskriver. Insisterer man derfor på at gå klædt på en måde som ingen arbejdsgiver kan leve med ( inden for rimelige grænser ) så skal man ingen hjælp have.

 • Anmeld

  Ove Junne · Samfundsdebattør

  Tommel op

  Jeg er ikke enig med LA om ret meget, men lige her er jeg villig til at gøre en undtagelse 😀

 • Anmeld

  Arne Lund · pensioneret trafikrådgiver

  Det rødbrune segments uvidenhed....

  ...er til at tage og føle på. Måske skulle de pågældende tage og sætte sig ind i emnet, inden de farer i tasterne. Så ville de finde ud af, at en stor del af de kvinder, der bærer burka/niqab er danske konvertitter, og dem kan man jo ikke udvise. En hel del gør det af egen fri vilje. Det er en myte, at tro, at de tvinges dertil af mand/familie mv. Nogle burka-klædte kvinder lever solo - nå, det vidste I heller ikke - men hvem mon tvinger dem?
  Mht. jobmuligheder, dem er der en del af. Fx. telefonreceptionist, call center, alm. kontorarbejde osv. Egen virksomhed derhjemme osv.
  Nå, det vidste I heller ikke. Der er i det hele taget meget, det rødbrune segment ikke aner noget om, men det afholder dem jo ikke fra at udstille egne fordomme og uvidenhed.
  PS: Jeg bryder mig ikke om burkaer og lign., og undres over hvorfor kvinder tager den slags på, men det er så deres valg. Det er under ingen omstændigheder noget staten og myndighederne skal blande sig i, og deri har klummeskriveren helt ret..

 • Anmeld

  Erling Askjær Jørgensen · Folkepensionist / født i 1933

  Danmark skal ikke være muslimsk

  Disse burkaer og niqab er præcise reklamer for det formørkede muslimske menneskesyn og dette vil vi ikke have indført i Danmark. Derfor forbud og modstand mod disse reklame søjler for Koranen og den onde budskaber.