Lærernes Pension sælger ud af russiske investeringer for 800 millioner

Pensionsselskabet Lærernes Pension havde ved årsskiftet investeret ca. 800 millioner kroner i russiske virksomheder og obligationer. Det skal ned på 0 kroner hurtigst muligt, siger formanden for Lærernes Pension og Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen.

Lærernes Pension afhænder "alt, som har med Rusland at gøre", siger Gordon Ørskov Madsen.
Lærernes Pension afhænder "alt, som har med Rusland at gøre", siger Gordon Ørskov Madsen.Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Tyson W. Lyall

Læreres pensionsopsparinger skal ikke investeres i russisk stål, gas eller statsobligationer.

Det er sket indtil nu, men det stopper her, fortæller formanden for Lærernes Pensions, Gordon Ørskov Madsen.

Om Lærernes Pension

Administrerer pensionsordninger på vegne af over 145.000 skolelærere.

Det gælder lærere i folkeskolen, frie grundskoler, erhvervsuddannelser mm. 

Lærernes Pension blev stiftet i 1993 og har årlige indbetalinger på over fem milliarder kroner. Selskabet forvalter en formue på godt 100 milliarder kroner.

I bestyrelsen er lærerformand Gordon Ørskov Madsen formand. Næstformanden er Cecilia Lonning-Skovgaard (V), beskæftigelses- og integrationsborgmester i København.

”Vi plejer at screene virksomheder i forhold til, om de eksempelvis producerer våben, tobak eller lignende. Men i det her særlige tilfælde har vi på grund af invasionen af Ukraine valgt at afhænde alt, som har med Rusland at gøre,” siger han.

Ifølge Gordon Ørskov Madsen er Lærernes Pensions bestyrelse hen over weekenden blevet enig om at sælge alle selskabets russiske værdipapirer, aktier og obligationer.

Ifølge Lærernes Pensions egne opgørelser havde selskabet per 31. december 2021 investeringer for ca. 800 millioner kroner i russiske aktiver. Langt de fleste af dem var lagt i statsobligationer, men de danske læreres penge er også gået til investeringer i en række russiske selskaber.

Se hele listen over Lærernes Pensions investeringer her, og læs vores eksempler på russiske virksomheder, pensionsselskabet har investeret i, nederst i artiklen.

Ude hurtigst muligt
Blandt Lærernes Pensions aktuelle russiske investeringer tæller blandt andet aktier i virksomheder som Surgutneftegaz, RusHydro og Inter Rao. 

I spidsen for Inter Rao sidder den russiske oligark Igor Sechin, der er kendt som en af Vladimir Putins nærmeste allierede. Han går ifølge Forbes og Der Spiegel også under kælenavnet ”Darth Vader”.

Ifølge Lærernes Pension udgør dets samlede russiske investeringer i alt ca. 0,5 procent af selskabets investeringsportefølje.

Ifølge Katrine Graabæk Mogensen, chef for ansvarlige investeringer i Lærernes Pension, er det dog stadig for meget.

”Med Ruslands invasion af Ukraine ønsker Lærernes Pension ikke længere at være investeret i den russiske økonomi. Derfor har vi indledt et frasalg af vores beholdninger i russiske børsnoterede aktier og obligationer,” skriver hun i en kommentar til Altinget.

Katrine Graabæk Mogensen tilføjer, at der kan gå nogen tid, før Lærernes Pension er helt ude af alle de russiske investeringer.

”Vi gør det så hurtigt som muligt, men som det ser ud nu, kan det dog tage noget tid, fordi der er høj usikkerhed om sanktioner og få købere. Så vi kan altså ikke afhænde investeringerne så hurtigt som ønsket,” skriver hun.

De russiske forbindelser
Lærernes Pension har i løbet af de senere år allerede taget flere skridt væk fra russiske aktører på investeringsfronten.

På pensionsselskabets såkaldte eksklusionslister står i dag eksempelvis russiske Rosneft Oil Co. og Gazprom, som Lærernes Pension indtil for få år siden havde flere investeringer i.

Eksempler på russiske investeringer af Lærernes Pension per 31. december 2021:

Inter Rao Ues

Et energi-holdingselskab med det statslige selskab Rosneftegaz som hovedaktionær.

Rosneftegaz ejer også majoriteten af Rosneft, som allerede står på Lærernes Pensions eksklusionslister.

Rosnefts CEO, den russiske oligark Igor Sechin, er bestyrelsesformand for Inter Rao Ues.

Han regnes som en af Putins nærmeste allierede, og i forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine, er han en af de personer, den amerikanske stat har underlagt personlige økonomiske sanktioner

Ifølge artikler i Forbes og Der Spiegel går han under kælenavnet ”Darth Vader”.

Virksomhedens CEO er Boris Kovalchuk. Han er søn af Yury Kovalchuk, som ifølge en lang række kilder er en af Vladimir Putins tætte personlige venner og forretningsforbindelser. 

Lærernes Pension havde per 31. december 2021 investeringer for lige knap syv millioner kroner i Inter Rao Ues.

 


Kilde: US Department of the Treasury, Forbes, Reuters, InterRao.com og Der Spiegel.
Bashneft PJSC

Et offentligt olieselskab, som hører under Rosneft.

Bashneft var tidligere primært ejet af den russiske milliardær Vladimir Yevtushenkov. Han blev i september 2014 imidlertid anholdt og anklaget for hvidvask i forbindelse med sit køb af 70 procent af Bashnefts aktier.

I december 2014 besluttede retten i Moskva, at ejerskabet af Bashneft skulle overgå til staten. Yevtushenkov blev kompenseret for ”tabet” af Bashneft, og siden frafaldt staten alle anklager mod ham i sagen.

Lærernes Pension havde per 31. december 2021 investeringer for to millioner kroner i Bashneft PJSC.


Kilde: Bloomberg, The New York Times og The Moscow Times
Surgutneftegaz OJSC

Et offentligt ejet olie- og gasselskab, som har hjemme i Vestsibirien, hvor det besidder store olie- og gasfelter.

Virksomhedens CEO er milliardæren Vladimir Bogdanov, som i 2018 blev underlagt personlige finansielle sanktioner af den amerikanske stat som reaktion på Ruslands forsøg på at påvirke 2016-præsidentvalget i USA.

Lærernes Pension havde per 31. december 2021 investeringer for lidt over 20 millioner kroner i Surgutneftegaz.


Kilde: Reuters og US Department of the Treasury
RusHydro

En af verdens største producenter af energi via vandkraft.

Selskabet ejes primært af den russiske stat.

Bestyrelsesformanden er Yury Trutnev, som også har titel af vicestatsminister i Rusland (en titel, flere bærer, red.) og er tidligere minister for miljø og naturressourcer under Putin.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, meddelte i sidste uge, at RusHydro var en af de virksomheder, USA indfører sanktioner imod som reaktion på invasionen af Ukraine.


Kilde: RusHydro Government.ru, Wikipedia, WhiteHouse.gov

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Gordon Ørskov Madsen

Formand, Danmarks Lærerforening og Lærernes Pension, formand, Lån & Spar Bank
folkeskolelærer (1996)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024