Læs hele Isabella Arendts landsmødetale

DOKUMENTATION: Kristendemokraternes formand, Isabella Arendt, kom med en håndsrækning til nogle af partierne i blå blok, da hun holdt tale på partiets landsmøde. Læs talen i sin fulde længde her.

Cecilie Gormsen

I 2019 var 200 stemmer tallet, der lige præcis gjorde, at vi ikke fik de ønskede mandater. I år er 20.182 tallet, som igen sikrer os en plads på stemmesedlen til næste valg. Sidste år på landsmødet lovede vi hinanden at nå i mål. I år kan vi stolt vise, at vi gjorde det.

Jeg vil love jer som landsformand, at jeg vil gøre alt, hvad jeg overhovedet kan for, at KD aldrig igen skal samle vælgererklæringer. At KD fra nu af er en fast del af dansk politik - også på Christiansborg!

---

Heldigvis er politik ikke kun Christiansborg. Vi har 11 folkevalgte KDere, som hver dag sikrer, at stemmer på KD bliver omsat til reel magt. De er med til at fremme vores mærkesager og gøre Danmark til et bedre land at leve i. Ganske enkelt.

Der skal ikke være nogen falsk beskedenhed her. Vi GØR en forskel, hvor vi er. KD er et politisk parti og vi har den bedste politik i Danmark. Det skal vi stolt vise frem, så alle danskere kan se, hvad de får for deres stemme.

I det forgangne år, har KD-mandater sikret helt konkrete forbedringer i Danmark. Der meget at tage af og jeg kan ikke her nævne det hele. Nogle få udpluk af vores sejre er:

1. I Region Midtjylland har Marianne Karlsmose sikret at Strandbakkehuset – det første børne- og ungehospice i VestDanmark lægges i Rønde ved Århus. Det åbner i efteråret 2020. Uden KD var det ikke sket.

2. Derudover har hun sikret at abortrådgivningen i regionen skal undersøges, så det garanteres, at region Midtjylland lever op til sine forpligtigelser ifølge sundhedslovens §100.

3. Marianne Karlsmose har derudover sikret en styrkelse af psykiatrien med 10,8 mio. kr.

4. På Bornholm har Bjarne Hartung sikret at gratis parrådgivning stadig findes. Det blev indført på KD’s initiativ i 2017. Det er blevet fastholdt lige siden, selv om det ved hver eneste budgetforhandling er foreslået nedlagt.

5. Bjarne Hartung har derudover sikret en styrket indsats for socialt udsatte grupper. Fx et øget tilskud til Blæksprutten - et værested for psykisk syge og pårørende. Og et årligt driftstilskud til Bornholms Veteran Forum.

6. I Hedensted har Birgit Jakobsen sikret 2 mio. kr. til bedre normeringer i daginstitutioner + 2 mio. kr. til dagplejen.

7. Birgit Jakobsen har derudover stået i spidsen for en ny handicappolitik.

8. I Herning har Karlo Brondbjerg sikret tilskud til pasning af egne børn, som på KD’s initiativ blev indført i 2020.

9. Karlo Brondbjerg har derudover sikret gratis prævention til unge op til 25 år. Antallet af klamydiapatienter, aborter og mødre under 18 år er stærkt faldende.

10. I Ringkøbing-Skjern Kommune har KD med seks mandater været med til igen at bevillige penge til danskuddannelse til nydanskere. Særligt østeuropæere, som ikke længere kan få undervisning på det offentliges regning, fordi de ikke kom igang med undervisning i løbet af de første 3 år. KD tror på, at dansk sprog er den bedste vej til integration og fast arbejde.

11. I Ringsted har Finn Andersen - selvom han kun har lavet ét budget for KD - allerede sat tydelige tegn. Han har fx sikret selvstyrende teams i dele af hjemmeplejen, så fagligheden kommer frem og de ældre kommer i fokus.

---

Jeg har tænkt meget over, om jeg i dag skal kommentere på den alvorlige situation med corona i vores samfund. På ensomheden og risikoen for mental mistrivsel, på erhvervslivet i knæ, på små og mellemstore virksomheder, som må slukke lyset i deres drømme.

Om børn, som holdes hjemme og forældre som får grå hår. Om udsatte børn, som bliver alene. Om familier, som har fået mere tid sammen. Om naturen, som får en tiltrængt pause til at trække vejret. Om de mange hverdagens helte på vores sygehuse, som knokler for at holde danskerne sunde og raske.

Der er SÅ meget taknemmelighed, samfundssind og bekymring, jeg kunne dele med jer i dag. Men I må tænke jer til den. I dag har jeg i stedet valgt at se frem og sætte fokus på KDs mærkesager. Det bliver respekten for danskernes samfundssind og ansvar ikke mindre af.

---

Jeg oplever, at KD bliver kendt for flere og flere mærkesager, og det er dejligt. Det betyder ikke, at andre holdninger ikke gælder mere.

Vi kæmper stadig for at mindske misbrug, også selvom alkohol ikke altid er et tema i debatterne. Vi kæmper stadig for at forebygge uønskede graviditeter, også selvom det ikke altid trækker overskrifter. Vi kæmper stadig for åndsfriheden for alle danskere, men det er der også allerede mange, som ved.

Det har været mit mål som formand at gøre vores politiske mærkesager kendte for danskerne. Især de mange mærkesager, som danskerne måske ikke kender.

Lige nu arbejder vi hårdt på at vise danskerne er KD er mere end de måske regner med. Det er vejen til mandater i byråd og regioner og til min. 2% til næste folketingsvalg. Det er jeg overbevist om.

---

KD står som borgerligt midterparti fast på vores mærkesager og politik. Det er, hvad vælgerne forventer af os. Dog står vi ikke fast på ultimative krav. Hvis man står fast på én sag, risikerer man også at stå i vejen for sig selv på alle de andre gode mærkesager, vi kæmper for.

Derfor går vi pragmatisk ind og vil være parlamentarisk grundlag for en borgerlig regering. Jeg har derfor et budskab til mine kolleger i de andre borgerlige partier. Især har jeg et budskab til Venstre og Konservative, som med henholdsvis statsministerkandidatur og borgerlige pejlemærker har budt ind til snak om fælles borgerlige værdier.

“Kære Jakob og Kære Søren”

KD er opstillede igen. Vi er kommet for at blive. Vi fik næsten mandater sidste gang. Det er gået godt siden. Mit råd til jer vil være: Tag os med som samarbejdspartner allerede nu. Lad os mødes og snakke sammen. Lad os se, hvad vi kan blive enige om.

KD får stemmer ved næste valg. Sidste år var der ca 60.000 danskere, som stemte KD. Hvis jeg skal være helt strategisk kan jeg endda sige, at det er i jeres interesse, at KD kommer ind. Vi har trods alt alle en interesse i, at KD ender på 2,1% heller end 1,9%.

Især har du, Jakob, brug for os. Uden KD er Venstre yderfløjen hos de borgerlige. Med KD som samarbejdspartner kan vi i stedet sikre en politik, som lander mere pragmatisk, mere midtersøgende og mere anstændigt.

KD er klar til at finde fælles løsninger for danskerne. Vi er klar til at forhandle og klar til at bidrage med vores mærkesager. Både når vi er enige med de andre borgerlige partier, men også når KD er helt nødvendige for at sikre fokus på mærkesager, som de andre har glemt.

---

Søren Pape Poulsen fremlagde i sommers nogle borgerlige pejlemærker. De skal starte samtalen om at samle de borgerlige partier. Kære Søren, jeg vil gerne i dag takke ja til invitationen og bære samtalen om borgerlige værdier videre. Det er der nemlig brug for. Det har du helt ret i.

---

Ét pejlemærker handler om den bæredygtige omstilling. KD er helt enige i, at vi skal tage klimakrisen alvorligt. Også langt mere alvorligt, end borgerlige regeringer har gjort, når KD ikke har været i Folketinget til at holde øje med dem.

Vi skal sikre en bæredygtig fremtid i Danmark. Vi skal nå målet om 70% reduktion i 2030. Regeringen lægger op til at hente gevinsterne i fremtiden. Jeg får minder om andre socialdemokrater, som også insisterede på “en god løsning i morgen”.

Jeg kender godt taktikken. Da jeg studerede var der mange opgaver, som blev skrevet natten før, de skulle afleveres. Jeg tror, mine lærere kan skrive under på, at det ikke er de bedste løsninger, som kommer frem, når man arbejder i desperationens 11. time.

KD kæmper for forandringer NU. Vi kæmper for en CO2-skat til at ændre vores forbrug og produktion. Samtidig kæmper vi for en skattelettelse i bunden, så den bæredygtige omstilling ikke betales af de smalleste skuldre.

KD kæmper for en teknologineutral og fordomsfri holdning til klimaløsninger. Jeg gider ikke flere diskussion om det er vind, sol eller power2X. Det er både og! Krisen er for alvorlig til at være kræsne. Og lad mig da tilføje: krisen er for alvorlig til at lade sig styre af frygt og fordomme. KD vil åbne for forskning i kernekraft.

Skulle det så vise sig, at KDs løsninger skaber for meget grøn el og hurtigere reduktioner, så vi er færdige allerede i 2028, så tror jeg, danskerne tilgiver os. Jeg får til gengæld svært ved at tilgive en regering, som venter til sidste øjeblik og risikerer at komme i mål for sent - eller slet ikke.

KD er det eneste borgerlige parti, som har fremlagt et helt program for bæredygtig omstilling. Vi sætter en retning både når det kommer til boligrenovering, biodiversitet, energiforsyning og forbrug.

KD har siddet på ansvaret for den borgerlige, grønne omstilling før. Historien de seneste 20 år har vist, at der er brug for os til at tage ansvar. Det gør vi nu. Vi er klar til dialog.

---

Vi skal sikre værdighed og omsorg for vores syge og ældre. Det tror jeg, der er mange, som er enige med. Fokus på det ældre nåede listen for pejlemærker. Det er godt.

Vi er også enige i, at man som borger i Danmark ikke skal veksle sin frihed for omsorg. Derfor kæmper vi for borgerens frie valg af ældrepleje, hjemmehjælp og plejehjem. Vi kæmper for at styrke de sociale tilbud - også de private. Vi kæmper for at sikre, at hjemløse får en seng at sove i - også når det er Kirkens Korshær og ikke kommunen, som står på skiltet over døren.

Kort sagt skal man som borger i Danmark være sikker på, at man ikke skal lægge sin personlige frihed på kommunekontoret for at få hjælp. Som mennesker er vi forskellige. Vi har forskellige værdier, behov og ønsker. Vores forskelligheder forsvinder ikke, hvis vi bliver syge, ældre eller udsatte.

Uanset hvor meget staten forsøger at ensrette og gøre os alle lige grå, så kæmper KD for, at se det enkelte mennesker og sikre borgerens frie valg. Hele livet.

---

Én af de helt store debatter for tiden er pension. Det har været længe ventet, at regeringen fandt en aftale for Arne. De er kommet nu. Aftalen handler efter sigende om nedslidte danskeres værdighed. Dog er nedslidning det eneste krav, som er fuldstændigt fraværende i den røde aftale. Det kan man så tænke lidt over.

Vi har brug for værdig tilbagetrækning. Vi har også brug for, at man som senior kan blive værdigt på arbejdsmarkedet, hvis man har lyst.

Nedslidning skal selvfølgelig være et kriterie for, om man er nedslidt. Derfor skal vi lytte til lægerne og det faglige skøn og respektere danskerne, når de har ondt.

Pensionsalderen skal ikke stige i det uendelige, uanset hvad gennemsnitslevealderen er. Vi må og skal finde en løsning, så der er en god pensions-tid for danskerne efter mange år på arbejdsmarkedet.

---

Pape har fem borgerlige pejlemærker. Børn og familie nåede ikke med på listen. Jeg bliver nogle gange spurgt, om KD gør en forskel, når Konservative eller LA også af og til snakker om børn. Her er forskellen, venner.

For KD er familien mærkesag nr. 1. Konservative siger også af og til gode ting om børn. Men når alt kommer til alt, så har Pape ikke familien med som borgerligt pejlemærke. Det er ikke en kritik af Konservative. Det beviser bare, at der er brug for KD til at fremhæve de værdier, som de andre partier glemmer.

At tage vare om familien har altid været en borgerlig værdi. Jeg har derfor taget tre helt konkrete mærkesager med i talen i dag. Der er flere, hvor de kommer fra.

1. Børn skal have ret til at være hjemme, når de er syge. I corona har mange forældre opdaget, hvad karantæne og hoste kan ødelægge i hverdagens travle puslespil. Især når bedsteforældrene også arbejder fuldtid i et presset erhvervsliv. Lige for tiden kan forældre få sygedagpenge, hvis børnene sendes hjem pga corona. Men hvad med alle de andre snottede næser?

Det er ganske enkelt ikke værdigt at skulle sendes i børnehave med snottet hængende ud af næsen og med hovedpine og feber, som en halv panodil kun kan holde nede til frokost.

I Sverige har de en velfungerende model, hvor forældre kan holde fri når børnene er syge. Det er godt for samfundet, når smitten holdes nede. Det må 2020 da om noget have lært os! Det er vigtigst af alt godt for børnene. KD vil kæmpe for 30 årlige sygedage pr. barn. I Sverige bruger forældre i gennemsnit kun 12 dage om året. Til gengæld holdes smitten nede og langt færre forældre skal blive hjemme ved deres børn. Det er ganske enkelt sund fornuft.

2. Der skal indføres minimumsnormeringer i børnehøjde. Ganske enkelt. Tusindvis af bamser stod foran Christiansborg den 12. september og mindede alle partiledere om de helt urimelige forhold, vi byder vores børn og ansatte i dagsinstitutionerne. Normeringerne skal komme før 2025, som “Børnenes statsminister” har nøjes med.

Det betaler sig at investere i vores yngste. Vi vil gerne, at de trives. Vi vil gerne, at nydanske børn lærer dansk. Vi vil gerne, at de bliver klar og får lyst til at gå i skole og lære. Vi vil gerne, at de ikke bliver svigtet. Vi vil gerne give pædagogerne gode arbejdsvilkår og gøre faget attraktivt for studerende. Vi vil gerne give forældrene ro i maven, når de skal på arbejde, så de kan præstere deres bedste i vores virksomheder og offentlige arbejdspladser.

Alt dette kan vi få, hvis vi sikrer ordentlig pasning af vores børn!

3. Der skal indføres tilskud til hjemmepasning.

Vi har ikke institutionspligt i Danmark. For os i KD handler det om at sikre reel frihed for forældrene og gøre ALLE pasningsløsninger lige attraktive. Det skal altid være forældrenes valg, hvad der er bedst for deres barn. Institutioner skal være et tilvalg - ikke eneste udvej.

Derfor skal der indføres tilskud til hjemmepasning på 85%. Pengene skal følge borgeren. Konservative talte på sit landsmødetale om, at pengene skal følge de ældre. KD er naturligvis enige. Mon ikke, vi så også kan nå til enighed om, at samme frihed til gælde de yngste.

---

KD er Danmarks familieparti. For hele familien, fra de allertidligste dage og til de allerældste rynker. For de store familier og de små. For dem, som kan se stenbroen og dem, som hører Vesterhavet. Det står vi helt fast på. Det har de andre borgerlige partier ikke gjort. Mit råd vil derfor være, at I overlader kampen til os og bakker os op. Så der også er et borgerligt svar til de mange forældre, som stod repræsenteret ved en bamse på slotspladsen og foran rådhusene rundt om i hele Danmark for en måned siden. 

---

Venstre og Konservative stemte for den skolereform, som for tiden hærger og ødelægger vores alle sammens folkeskole. Det vil vi i KD vælge at tilgive jer for, hvis I til gengæld vil samarbejde med os om at give folkeskolen den frihed, den så desperat mangler.

KD foreslår selvstyrende folkeskoler. Ganske enkelt. På Christiansborg skal vi koncentrere os om den vigtige debat: HVAD skal skolen indeholde af fx viden om samfund og kultur, dannelse, fællesskab og trivsel, kristne værdier og evner til fremtidens samfund, familier og arbejdsmarked.

Ude på den enkelte skole er de til gengæld fri til at beslutte HVORDAN skoledagen skal se ud. Hvor mange timer, der skal være eller hvordan eller overhovedet man vil teste eleverne. Det vigtige er, at eleverne lærer og dannes.

Det er politikernes og demokratiets job at bestemme, hvilke værdier vores børn skal have og dannes i. Det er til gengæld et fagligt spørgsmål, hvordan man giver værdierne bedst videre til næste generation.

Kære borgerlige kolleger, hvad siger I til, at vi lægger magten hos fagligheden og blander os uden om madpakker, idrætstimer og lektiecaféer fremover?

---

Det er en borgerlig mærkesag at kæmpe for de frie skoler. Det er en dansk grundværdi, at man har frit skolevalg som elev og familie i Danmark. Det handler ganske enkelt om, at familier og elever er forskellige og har forskellige værdier og prioriteter. Det skal vi som skolesystem understøtte frem for at modarbejde.

Nogle forsøger at sætte mangfoldighed på skoleskemaet ved at tvinge skolerne mere og mere ens, så de alle får samme undervisningsmateriale om mangfoldighed. Mangfoldighed skal ikke bare læses, det skal leves. KD vil gøre op med hykleriet i debatten og sikre, at mangfoldigheden FAKTISK lever, at skoler med forskellige værdigrundlag får lov at eksistere side om side. Dét er mangfoldighed for os.

Regeringen har af flere omgange forsøgt at skære i tilskuddet til de frie skole i Danmark. Ironisk nok bruger de argumentet om, at man ikke vil have eliteskoler i Danmark til at sætte forældrebetalingen op. Det kan man jo vælge, om man vil grine eller græde af.

Der skal ikke herske tvivl om, at KD står vagt om det frie skolevalg og retten til at danne frie skoler i Danmark. Kære Jakob og Søren: I får brug for KDs stemme og kamp for åndsfriheden, når I skal samarbejde med borgerlige partier længere mod højre, som måske vil bekæmpe de danske værdier om frie skoler, i en kamp for at modarbejde muslimer i Danmark.

Jeg vil i den forbindelse fremhæve formuleringen af ét af Konservatives pejlemærker: “Bekæmpelse af problemer, som indvandringen har medført.”

Det er befriende at høre en borgerlig partileder siger, at det er problemer som følge af invandring og ikke indvandrerne eller borgerne med indvandrerbaggrund i sig selv. Her handler det netop også om at holde på nuancerne og forstå, at man som menneske ikke alene baseret på sin baggrund er et problem. I en retsstat som vores straffer vi det, man gør, ikke den man er.

Vi må samtidig ikke underkende de problemer med islam, social kontrol og parallelsamfund, vi har i samfundet.

KD står vagt om de danske værdier. Derfor skal vi sige fra overfor politisk islam og radikalisering og lukke samtlige skoler i Danmark, som ikke holder loven. Vi vil bekæmpe parallelsamfund og ghettoer, men ikke ved at give køb på forældres frie valg til at passe egne børn. Vi vil bekæmpe kriminalitet og udvise afviste asylansøgere, men ikke ved at give op på danske værdier om næstekærlighed og fokus på barnets tarv.

Der er mange nuancer. Åndsfrihed er svært. Respekt for forskelligheder og kamp for vores fælles kultur er en svær balance. KD har 50 års erfaring med netop åndsfriheden i centrum. I får brug for os i forhandlingerne.

---

Danske værdier er kristne værdier. Når jeg siger, at KD kæmper for kristne værdier er der af og til journalister og borgere, som får det galt i halsen. De mistænker os for at ville indføre “De 10 Bud”, at ville holde øje med danskernes kirkevaner eller at prædike moral og fordømmelse. Det kunne ikke være mere forkert.

Kristne værdier er danske værdier. Kristne værdier handler om menneskets værdi, næstekærlighed, ligeværd, frihed og ansvar. Alle sammen værdier, som de fleste af os er opdraget med - uanset vores tro. Forklaringen er ikke, at det så er universelle værdier uden oprindelse. Nej. Forklaringen er, at kristne værdier har formet Danmark så længe, at vi ikke længere husker på, hvor værdierne kommer fra.

Derfor er der også en risiko for, at vi i uoplyst iver saver den gren af, som vi selv sidder på.

Dansk Folkeparti har genstartet debatten om kristne værdier i Danmark. Det vil jeg gerne sige dem tak for. Det kridter banen op til en utroligt vigtig debat om, hvad vi i Danmark står fast på og kæmper for. Hvem vi er - ganske enkelt.

Kristne værdier i Danmark kan ikke reduceres til pensum i skolerne, selvom vi da bestemt også hilser mere dannelse velkommen.

Kristne værdier skal gennemsyre også vores politik om flygtninge og ulandsbistand, hvor vi skal forstå at menneskeværd ikke gradueres baseret på nationalitet eller etnicitet. Vi skal hjælpe, hvor vi kan. Ansvar og evner skal følges ad og Danmark bør tage et større internationalt ansvar og fx åbne for kvoteflygtninge og sætte ulandsbistanden op.

Kristne værdier skal gennemsyre også vores politik, når det kommer til erhvervslivet. Vi skal sikre erhvervspolitik, hvor samfundssind betaler sig og hvor virksomhederne får gode vilkår til at skabe vækst og kapital. Væksten er nødvendig, hvis vi skal sikre den grønne omstilling.

Klimapartnerskabet for Finans har vurderet at det koster os 600 mia. kr. over 10 år at sikre den grønne omstilling på tværs af sektorer. Det er penge, som det ikke vil være ansvarligt eller rimeligt at bede skatteborgerne betale. Derfor er private investeringer og vækst helt afgørende.

Kristne værdier handler om tillid til hinanden og frihed til at bruge vores faglighed hver især. Især i det offentlige har vi skruet helt urimeligt meget op for kontrollen. Det kan vi ganske enkelt ikke være bekendt. Vi må og skal sikre, at man som offentligt ansat får gavn af sin faglighed. I KD vil vi vise den tillid. Vi vil derfor sikre det faglige skøn i det offentlige. Den enkelte sosu-medhjælper, sygeplejerske, pædagog eller socialrådgiver skal have langt LANGT mere indflydelse på sin hverdag og sit arbejde. Magten skal følge fagligheden.

Kristne værdier er derfor meget mere og større end alene at kunne nævne de fire evangelister eller synge salmer i skolen. Det er også vigtigt. Men kristne værdier må ikke af DF bliver reduceret til et spørgsmål om symboler eller salmedigtere.

Kristne værdier er fundamentet for vores samfund. Når Danmark virkelig skal være et land bygget på kristne værdier - og det skal det - så skal alle danskere kunne mærke det, når de henvender sig til offentlige myndigheder, når de afleverer deres børn, når de bliver indlagt eller når de kommer til landet for første gang.

---

Fra jubilæumsår i 2020 til valgår i 2021. Der er mange vigtige begivenheder i vores partihistorie netop i disse år. Allerede nu er forberedelserne igang til kommunal- og regionsvalget i november næste år. Det er godt og meget nødvendigt, at vi er godt forberedt og klar i god tid. Vi har mange dygtige medlemmer, som gør sig klar som kandidater, som tager ansvar for organisationen og som gør os synlige hos vælgerne i medierne og på sociale medier. Kæmpe stort tak skal lyde for jeres indsats hver især.

Valgforberedelser kan være hårdt. Det kan også være sjovt. Det er netop sådan, vi viser vælgerne hvad KD er gjort af.

---

Kort sagt, KD er en del af det næste valg. Jeg vil derfor her fra KDs landsmøde sige til borgerlige partiledere i Danmark - tag os med allerede nu.

Vi kan jo ikke allerede love, hvad vælgerne stemmer og hvor mange mandater, de giver os fremover. Men vi har gode meningsmålinger, vi er stærkere end vi længe har været og det borgerlige Danmark har brug for KD i kampen for borgerlige værdier.

Borgerlige værdier er netop værdier. Et kompas - eller pejlemærker om man vil - som vi som samfund styrer efter.

Familiens suverænitet, borgerens magt i eget liv - også de mange, som vi sviger i vores sociale sektor.

Betydningen af arbejde og flid, det demokratiske fundament i foreningslivet. Demokrati skal leves i hverdagen ikke kun sættes på skoleskemaet.

Borgerlighed handler om altid at se det enkelte menneske, den enkelte borger.

Det handler om at kæmpe for at frihed og ansvar følges ad.

Der findes kun ét parti, som samler alle disse værdier i ét - hos os i KD!

Tak for ordet

---

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Isabella Arendt

Senior public affairs rådgiver, Landbrug og Fødevarer, familiepolitisk rådgiver, Tænketanken Prospekt
BA i Statskundskab (Københavns Uni. 2017)

0:000:00