Landets største fagforening taber en halv milliard

Fagforbundet 3F fik stort underskud både på driften og på de finansielle markeder sidste år. ”Ikke tilfredsstillende,” lyder det fra hovedkasserer.

3Fs regnskab for 2022 afslører et underskud på næsten en halv milliard kroner i landets største fagforbund. Formuen er dog stadig på mere end syv milliarder kroner.
3Fs regnskab for 2022 afslører et underskud på næsten en halv milliard kroner i landets største fagforbund. Formuen er dog stadig på mere end syv milliarder kroner.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Jakob Krarup Bjerregaard

Bundlinjen er blodrød i landets største fagforbund, 3F.

Sidste år faldt indtægterne, alt imens omkostningerne steg, og fagforbundets milliardformue blev ramt af modvind på de finansielle markeder.

Tilsammen resulterede det i et underskud på 489 millioner kroner eller knap en halv milliard. Det viser 3F’s regnskab for 2022, som Altinget har fået aktindsigt i via Skattestyrelsen.

3F’s hovedkasserer, Kenneth Hove, vil ikke stille op til interview. I en kommentar til Altinget skriver han:

Sådan har vi gjort
  • Fagforbundet 3F offentliggør ikke selv organisationens regnskaber. I stedet lægger 3F en række nøgletal fra regnskaberne ud på forbundets hjemmeside. Her er tallene for 2022 endnu ikke offentliggjort.
  • Imidlertid indsender 3F hvert år regnskab til Skattestyrelsen. Ad den vej har Altinget fået aktindsigt i regnskaberne for perioden 2018-2022.

”Resultatet er som udgangspunkt ikke tilfredsstillende – men er kraftigt påvirket af eksterne forhold. Ingen kunne forudsige udviklingen på de finansielle markeder, krigen i Ukraine og den kraftigt stigende rente.”

Kenneth Hove peger på nedturen på de finansielle markeder som den væsentligste årsag til underskuddet i 2022.

”Hvis man vurderer vores finansielle afkast over en 5-årig periode, så har vi samlet set flotte afkast på vores investeringer,” lyder det fra kassemesteren i 3F.

Han peger også på, at ”hovedparten” af 3F’s tab på de finansielle markeder i 2022 er urealiserede. Det vil sige, at 3F holder fast i værdipapirerne i håb om, at de genvinder værdien.

Ingen garantier til medarbejdere

Altinget har spurgt 3F, om underskuddet på en halv milliard får betydning for medarbejdere eller medlemmer af landets største fagforbund.

Fra fagforbundet lyder det, at medlemmerne ikke kommer til at mærke noget til underskuddet. Det centralt fastsatte kontingent holdes således i ro, skriver 3F, der i marts havde 262.000 medlemmer på landsplan.

Fagforbundet svarer imidlertid ikke direkte på, om underskuddet får konsekvenser for de omtrent 600 ansatte i forbundet.

”I 3F arbejder vi fortsat med tiltag, som skal gøre, at vi kommer i mål med en drift i balance,” skriver Kenneth Hove.

I 2022 lød resultatet af den ordinære drift på -265 millioner kroner. Det vil sige, at omkostningerne var betydeligt større end indtægterne, også når man ser bort fra de tab, som 3F led på de finansielle markeder.

Ved udgangen af 2022 ejede 3F børsnoterede obligationer og aktier for cirka 4,9 milliarder kroner.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024