Grønlands udenrigschef bliver degraderet efter kontroversielle udtalelser

Grønlands landsstyreformand Múte B. Egede har taget udenrigsområdet fra Pele Broberg, der fornyelig vakte opsigt med en række kontroversielle udtalelser. Fremover vil Múte B. Egede selv håndtere Grønlands udenrigsanliggender.

Múte B. Egede (nummer tre fra venstre) og Pele Broberg (yderst til højre) holdt pressemøde med den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken (nummer to fra venstre )og den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (yderst til venstre), da Blinken besøgte Grønland i maj i år. 
Múte B. Egede (nummer tre fra venstre) og Pele Broberg (yderst til højre) holdt pressemøde med den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken (nummer to fra venstre )og den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (yderst til venstre), da Blinken besøgte Grønland i maj i år. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

En række opsigtsvækkende og kontroversielle udtalelser for godt en uge siden i Berlingske betyder, at medlem af det grønlandske landsstyre Pele Broberg har fået indskrænket sit ansvarsområde. 

Broberg er nu kun landsstyremedlem for erhverv og handel. Udenrigsanliggender og klima er ikke længere Brobergs ansvar. Det vil landsstyreformand Múte B. Egede selv tage sig af.

Det meddelte Múte B. Egede mandag eftermiddag dansk tid, da det grønlandske parlament Inatsisartut tog hul på anden mødedag i sin efterårssamling.

Koalitionen fortsætter

Den regerende landsstyrekoalition består af Múte B. Egedes venstreorienterede parti, IA, og løsrivelsespartiet Naleraq, som blandt andre Pele Broberg er en del af.

Koalitionen fortsætter og som kompensation for indsnævringen af Pele Brobergs ressortområder, så får Naleraq et ekstra landsstyremedlem. Naleraq’eren Paneeraq Olsen afløser nemlig IA-politikeren Eqaluk Høegh på posten som landsstyremedlem for børn, unge og familier.  

Ikke landsstyrets politik

Balladen omkring Pele Broberg startede forrige søndag med et interview i Berlingske. Her luftede Broberg tanken om, at det kun skulle være inuit’er, der skulle kunne stemme om grønlandsk selvstændighed, hvis noget sådan en dag skulle komme til afstemning i Grønland. 

Allerede samme aften slog Múte B. Egede fast, at det ikke var landsstyrets politik. Og mandag erklærede koalitionens støtteparti Atassut, at de havde mistet tilliden til Pele Broberg.

Visioner i føresædet 

Siden da har Múte B. Egede haft samtaler med blandt andre Naleraqs formand Hans Enoksen og Pele Broberg selv samt Atassuts formand Aqqalu Jerimiassen om, hvordan landsstyret skulle sammensættes for at koalitionen ville kunne fortsætte. 

Læs også

“Vi har i koalitionen haft en dialog og er blevet enige om, at gøre dette (rokere på ansvarsområderne, red.). Det vigtigste for os er, at vores mål og visioner er i føresædet. Og ikke mindst, at vi arbejder for landets og befolkningens bedste,” sagde Múte B. Egede til den grønlandske avis Sermitsiaq efter annonceringen af rokaden.

Det er ikke første gang, at landsstyreformanden også er ansvarlig for udenrigsanliggender.  

Deltaget i møder

Den danske regering er formelt ansvarlig for hele kongerigets udenrigspolitik, men Grønland har meget frie rammer på de områder, som man har hjemtaget, og selv på decideret forsvarspolitik er det problematisk for Danmark at træffe beslutninger uden grønlandsk tilslutning, ligesom Grønland blandt deltager sammen med Færøerne og Danmark ved møder i Arktisk Råd og lignende. 

Desuden har både den grønlandske og den færøske udenrigsansvarlige flere gange deltaget i den danske udenrigsministers møder med andre landes udenrigsministre. Senest i maj i år, da den nye amerikanske udenrigsminister Antony Blinken besøgte København og Kangerlussuaq.

Den udenrigsansvarlige er chef for landsstyrets department for udenrigsanliggender og Grønlands repræsentationer i København, Bruxelles, Reykjavik, Washington og snart også Beijing.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Múte B. Egede

Formand, Naalakkersuisut (selvstyret), formand for Inuit Ataqatigiit (IA)
Kultur- og samfundshistorie, Grønlands Uni (ikke færdiggjort)

Pele Broberg

Medlem, Inatsisartut (Partii Naleraq)
Pilot (SAS Flight Academy), International Business (CBS), Accelereret HD

Hans Enoksen

Fhv. formand, Inatsisartut, formand, Naleraq

0:000:00