Lange udsigter for ny ghetto-liste

GHETTO: Boligminister Carsten Hansen (S) åbnede sidste år for en reform af den såkaldte ghetto-liste. Den kommer imidlertid ikke foreløbig. Ministeren varsler i stedet en samlet ghetto-strategi.
Foto: Panoramio
Tyson W. Lyall
Da boligminister Carsten Hansen tiltrådte i oktober sidste år, var den såkaldte ghetto-liste et af de øverste emner på hans politiske dagsorden.

Ministeren for by, bolig og landdistrikter åbnede blandt andet for, at de tre kriterier, der danner grundlag for listen, skulle tages op til overvejelse.

Så sent som i februar i år forklarede han eksempelvis over for dr.dk, at ghetto-debatten skulle indgå i forhandlingerne om boligaftalen med oppositionen i marts måned.

De forhandlinger blev siden udskudt til i går, tirsdag, men her var ghetto-snakken alligevel ikke en del af programmet.

Samlet strategi
Carsten Hansen forsikrer over for Altinget | Bolig, at han ikke har glemt ghetto-listen. Tavsheden omkring listen skyldes ifølge ministeren derimod, at man i kulisserne er i gang med et større arbejde på området.

Fakta
Et ghettoområde forstås som fysisk sammenhængende almene boligafdelinger
med mindst 1.000 beboere, og som opfylder mindst 2 af følgende kriterier:

1. Andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger
50 pct.

2. Andelen af beboere i alderen 18-64 år uden tilknytning til arbejdsmarkedet
eller uddannelse overstiger 40 pct., opgjort som gennemsnit
over de seneste fire år.

3. Antal dømte for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om
euforiserende stoffer pr. 10.000 beboere på 18 år og derover overstiger
270 personer, opgjort som gennemsnit over de seneste fire år.


Kilde: Det tidligere Socialministerium

"Vi arbejder med en samlet strategi for de udsatte boligområder. Det vender jeg tilbage med i løbet af efteråret. Første skridt er det, justitsminister Morten Bødskov (S) har taget i forhold til den politimæssige indsats," forklarer han.

Samtidig understreger han, at målsætningen om, at antallet af ghettoer skal være halveret inden 2020 ud fra de nuværende standarder, stadig lever i bedste velgående.

Kilder, Altinget | Bolig har talt med, vurderer til gengæld, at Carsten Hansens tilbagetrukne følehorn i forhold til ghetto-listen primært skyldes, at listen er omfattet af boligaftalen fra efteråret 2011, hvor kun Enhedslisten står uden for.

Men det afviser ministeren.

"Regeringen står frit, da der er tale om et selvstændigt lovforslag vedtaget af VKO. Men jeg ville synes, det var naturligt at søge et bredt samarbejde her," siger han.

R bløder op
Tidligere har særligt regeringspartnerne fra Radikale været varme fortalere for, at ghetto-listen blev afskaffet. Partiets boligordfører, Liv Holm Andersen, erkender i dag, at en eventuel afskaffelse ikke står øverst på hendes dosmerseddel.

Samtidig har hun også fundet anledning til at bløde den hårde retorik over for listen op.

"I den ideelle verden ville jeg selvfølgelig gerne have listen afskaffet, men det er måske en smule utopisk. Og måske ville det heller ikke være med til at afskaffe problemerne. Men det er vigtigt, at vi kigger på, om vi kan få nogle mere operative kriterier," siger hun.

Carsten Hansen har samtidig også anlagt en mere pragmatisk tilgang til selve ghetto-begrebet.

"Benedikte Kiær (K) har på et tidspunkt sagt, at det ikke er et spørgsmål om, hvad man kalder det, men at det snarere er et spørgsmål om, at vi får lavet nogle løsninger. Det er sådan set det vigtigste. Så er det mindre vigtigt, hvad man kalder det. Men jeg kalder det nu udsatte boligområder," siger han.

Enhedslisten: For dårligt
Hos det eneste parti, der står uden for boligforliget, er man dog ikke imponeret over Carsten Hansen og forligsparternes store tålmodighed.

Enhedslistens boligordfører, Lars Dohn, betegner således radiotavsheden omkring ghetto-listen som meget utilfredsstillende.

"Listen er stigmatiserende og ødelæggende i forhold til at løse problemerne," siger Lars Dohn blandt andet.

Enhedslistens ordfører fortæller derfor, at man i partiet nu vil overveje, om man vil stille forslag i Folketingssalen om en eventuel afskaffelse af ghetto-listen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Dohn

Fhv. MF (EL), fhv. næstformand, LLO
lærer (1974)

Carsten Hansen

Selvstændig public affairs-rådgiver, formand Odense Zoo, fhv. minister (S), fhv. MF
vvs-montør

0:000:00