Lars Løkke: "Kristian Jensen er fuldt kapabel til at tage over efter mig"

INTERVIEW: Lars Løkke Rasmussen nedtoner i interview med Altinget spekulationerne om, at han skulle være utryg ved at overlade formandsposten i Venstre til sin næstformand, Kristian Jensen. Han er "fuldt kapabel", siger Løkke, der alligevel ikke vil anbefale Jensen. 

Venstres næstformand, Kristian Jensen, er rigeligt kvalificeret til at blive Venstres næste formand. 

Sådan lyder det nu fra statsminister og nuværende Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen. 

"Kristian Jensen er fuldt kapabel til at tage over efter mig, når den dag kommer,” sagde han søndag under et interview med Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, på Valgfolkemødet i Odense.

Alligevel er statsministeren ikke klar til entydigt at anbefale næstformanden som sin afløser. 

Det er vel klart, at det vil få en betydning i Venstres bagland, hvad du anbefaler?

“Jeg anbefaler ikke andet, end at man skal stemme på Venstre, og at vi skal genvinde regeringsmagten. Så er jeg fortsat statsminister, så er jeg også fortsat formand for Venstre, og så er der jo ikke brug for at anbefale andet end det.”

"En sikker hånd på roret" 
Statsministerens udtalelser kommer efter længevarende spekulation om et køligt forhold mellem statsministeren og Venstres næstformand, Kristian Jensen.

De fik yderligere luft under vingerne, da Lars Løkke Rasmussen torsdag udgav sin nye bog Befrielsens øjeblik

Her kom der frem, at statsministeren med sin genopstilling til det forestående folketingsvalg bryder et løfte, han gav til sin kone inden det sidste folketingsvalg.

Dengang sagde han, at valget i 2015 ville blive hans sidste, hvis udfaldet blev, at han igen kunne placere sig selv i Statsministeriet. 

Sådan gik det som bekendt ikke. Og hvorfor så det? 

“Hvis der ikke er en sikker hånd på roret, går skibet ned,” siger Lars Løkke Rasmussen selv i bogen.

Men det er altså ifølge statsministeren selv en fejltolkning, at det skal forstås sådan, at der mangler alternativt lederskab i Venstre. 

Hvordan skal man ellers forstå det? 

"Det eneste, der ligger i det, er, at da dansk politik frøs til is og skulle tøs op, ved at vi lavede en regeringsudvidelse, som vel ikke mange havde set komme, var det − og det er jeg nødt til at sige − mig, der havde opbygget de helt konkrete relationer over årene, der skulle til at få det til at ske," sagde Lars Løkke Rasmussen.

Kunne Jensen have styret det? 
De konkrete relationer, som Lars Løkke Rasmussen taler om, er forholdet til regeringspartnerne i Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti.

Regeringsudvidelsen i 2016, der gjorde V til VLAK, og det efterfølgende samarbejde skal følges til dørs, lød det fra statsministeren. 

"Jeg kan jo ikke lave sådan et projekt, hvor vi udvider regeringen og bygger bro til Dansk Folkeparti med alle de sværheder, der har været ved det, og så sige 'hej hej, nu smutter jeg'," sagde han. 

Men kunne Kristian Jensen ikke have styret det?

"Det er ikke noget med at styre. (...) Det var knyttet op på min person. Dem, der vil læse ind i det, at vi så ikke skulle have en egnet næstformand i Venstre, de læser forkert. Kristian Jensen er fuldt kapabel til at tage over efter mig, når den dag kommer."

Bliver det ham?

“Det kan jeg jo ikke sige. Det er ikke noget, jeg bestemmer. Jeg kan bare sige, at han er fuldt kapabel,” sagde Lars Løkke Rasmussen. 

Se hele Jakob Nielsens interview med Lars Løkke Rasmussen herunder.

Forrige artikel Valgoverblik: S klar med nyt klimamål Valgoverblik: S klar med nyt klimamål Næste artikel Ny måling: Dansk Folkeparti og Liberal Alliance står til stort valgnederlag Ny måling: Dansk Folkeparti og Liberal Alliance står til stort valgnederlag