Lars Løkke: Vi må give og tage

REPORTAGE: Knapt er Danmarks nye statsminister, Lars Løkke Rasmussen, trådt ud på Amalienborg Slotsplads for at præsentere sit ministerhold, før han må forholde sig til udsigten til en skrøbelig regeringstid. Også blandt de mange fremmødte tilskuere er V-regeringens levetid et samtaleemne.

Lars Løkke Rasmussen (V) pointerede, at han ser gode muligheder for at samarbejde med andre partier, da han præsenterede sin nye regering på Amalienborg Slotsplads.
Lars Løkke Rasmussen (V) pointerede, at han ser gode muligheder for at samarbejde med andre partier, da han præsenterede sin nye regering på Amalienborg Slotsplads.Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Sine Riis Lund

Endelig trykkes håndtaget i bund, og ud gennem porten træder Danmarks nye statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V).

Lidt forsinket lyder jublen fra den fremmødte menneskeskare på Amalienborg Slotsplads. De ser nemlig ikke andet end ryggene af det store opbud af masende og mundhuggende pressefolk.

Lars Løkke Rasmussen er flankeret af sine 16 ministre, alle med et Venstre-medlemskab. Alligevel er Lars Løkke Rasmussen fuldt ud bevidst om, at den nye regering skal arbejde hårdt for rent faktisk at få lov at føre Venstre-politik.

“Vi og jeg er os fuldt bekendt, at vi selv repræsenterer hver femte dansker i Folketinget, og derfor skal der samarbejdes. Og når man samarbejder, så kan man ikke 100 procent komme igennem med sin egen politik, så vi er selvfølgelig indstillede på at give og tage.”

Når man samarbejder, så kan man ikke 100 procent komme igennem med sin egen politik, så vi er selvfølgelig indstillede på at give og tage.

Lars Løkke Rasmussen (V)
Statsminister

Blandt dem, der skal sikre Venstre-politikken, er flere gamle ministerkendinge. Heriblandt Karen Ellemann og Claus Hjort Frederiksen, der skal varetage de tunge poster som henholdsvis social- og indenrigsminister og finansminister. Poster, de begge to har besiddet før. En af de større overraskelser er tidligere adm. direktør for Dansk Arbejdsgiverforening Jørn Neergaard Larsen, der bliver ny beskæftigelsesminister. 

Tre politiske temaer
Lars Løkke Rasmussen slår tre temaer an ved præsentationen af sin nye regering. Det drejer sig om udlændingepolitik, antallet af danskere på offentlig overførsel og udkantsproblematikken med valgkampens parole om vækst i hele Danmark.

Den nye statsminister må også fra start forholde sig til de mange spekulationer om, hvor holdbar den nye mindretalsregering bliver.

“Det kan være, at jeg ikke er dygtig nok til det, at jeg er for urutineret eller for stor en amatør, men sådan som jeg kan læse det politiske landskab, så ser jeg faktisk ganske gode muligheder for, at vi kan samarbejde,” siger Lars Løkke Rasmussen, inden han takker af for flere spørgsmål fra presseskaren.

En mønt til Kristian Jensen
Flere ministre vandrer herefter resolut ud til menneskemængden, hvor de får givet hænder og kram til de bedst kendte ansigter.

Den nye udenrigsminister Kristian Jensen har mange, han skal hilse på, og lidt overrasket får han pludselig kastet en mønt ind foran sig.

“Kristian, i ‘82 kastede du en mønt for Schlüter, det vil jeg også gøre,” lyder det fra en af de fremmødte.

Kristian Jensen samler mønten op.

“Vi skal passe på pengene. Vi skal især passe på skatteydernes penge, og der er alt for få, der afleverer dem frivilligt, men den ryger herned, tak for det,” siger Kristian Jensen og putter mønten i inderlommen.

Møntkasteren forklarer bagefter Altinget, hvad det gik ud på.

“Alle spåede, at den regering kun ville vare, til finansloven skulle forhandles. Da Schlüter stod frem herude, var der så nogle, der kastede mønter hen, som han tog op. Og den regering holdt i ti år, så ud fra det, er det mit håb, at denne her regering vil få en længere levetid end flere kommentatorer spår,” siger Jens Kloppenborg, der er gammel VU’er.

Bedre end Hartling
Pensionisten Preben V. Andersen er dog skeptisk, selv om han er venstremand og tidligere formand for en lokalforening på Møn.

“Jeg bliver glad, hvis de slår Hartlings regeringstid på 14 måneder, men jeg tror, at det bliver uhyre svært. Det var også meget svært for Hartling i sin tid,” siger han.

Lars Løkkes regering bliver netop den smalleste, siden Poul Hartling efter jordskredsvalget i 1973 dannede en ren V-regering. Den regering bestod af blot 12 ministre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00