Lauritzen vil have politisk aftale om svingdørslobbyisme: "Problemet er, at du kan være lobbyist og folketingsmedlem samtidigt"

Folketinget mangler regler om gennemsigtighed, når politikere bliver lobbyister, og de bør trække sig straks, når de får nyt job. Det mener Karsten Lauritzen. Politikerne "kan i princippet være på en anden lønningsliste", mens de sidder i Folketinget lyder det fra DI-lobbyisten, der opfordrer til en bred politisk aftale. 

Karsten Lauritzen er tidligere folketingsmedlem for Venstre og forhenværende skatteminister. I dag er han lobbyist og branchedirektør for transport i DI. "<span>Jeg ser ikke mig selv som svingdørslobbyist," siger han.<br><br></span>
Karsten Lauritzen er tidligere folketingsmedlem for Venstre og forhenværende skatteminister. I dag er han lobbyist og branchedirektør for transport i DI. "Jeg ser ikke mig selv som svingdørslobbyist," siger han.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Line Høvik Søby

"Jeg ser ikke mig selv som svingdørslobbyist. Men hvis jeg er, betragter jeg det som noget positivt, så længe der er transparens om, hvordan det foregår."

Sådan lyder det fra Karsten Lauritzen, da Altinget møder ham i Industriens Hus på en våd og grå oktoberdag.

Meldingen kommer knap to år efter, han i 2021 underskrev kontrakten som branchedirektør for transport i DI, imens han sad i Folketinget.

Problemet er, at du kan være lobbyist samtidig med at du er folketingsmedlem.

Karsten Lauritzen
Direktør for transport, DI

“Jeg gjorde det op til juleferien, hvor der alligevel ikke var afstemninger i folketingssalen eller møder i udvalgene. Og jeg havde en åben dialog om det. Det blev jeg nødt til, for ellers var nogen kommet efter mig,” siger Karsten Lauritzen.

Det forløb gjorde ham opmærksom på nogle demokratiske problemer, når politikere skifter job for at blive lobbyister - et fænomen også kendt som svingdørslobbyisme.

"Problemet er ikke, at man kan gå fra at være politiker til lobbyist. Problemet er, at du kan være lobbyist samtidig med at du er folketingsmedlem. Du kan i princippet være på en anden lønningsliste ved siden af, og det tillader grundloven," siger Karsten Lauritzen.

Ifølge Karsten Lauritsen behøver man ikke en grundlovsændring for at løse problemet.

"Man skal lave en politisk aftale på Christiansborg. Den skal sikre, at lige så snart en folketingspolitiker har underskrevet en ansættelseskontrakt med en virksomhed, er politikeren juridisk forpligtet et andet sted og skal trække sig fra Folketinget," siger Karsten Lauritzen.

0:000:00