Lejerne frygter også højere boligskatter

BOLIGSKAT: Lejernes LO advarer politikerne mod at følge økonomernes råd om at hæve boligskatterne. Det vil gøre det så attraktivt at bo til leje, at politikerne i sidste ende også vil afskaffe huslejereguleringen, lyder advarslen.
Foto: Colourbox
Jørgen Skadhede
Frygten for højere boligskatter bor ikke kun hos boligejerne. Noget overraskende frygter Lejernes Landsorganisation (LLO) også, at politikerne begynder at lytte til økonomernes anbefalinger om at hæve boligbeskatningen.

Årsagen er, at når de fleste økonomer lige fra de økonomiske vismænd og OECD anbefaler, at boligskatterne bliver hævet, så anbefaler de samtidigt, at huslejereguleringen til de private lejere og støttekronerne til den almene boligsektor bliver udfaset, så det ikke bliver for attraktivt at bo til leje i forhold til at købe sin bolig.

Frygter en glidebane
"Vi frygter, at det her bliver en glidebane hen imod et boligmarked helt uden subsidier til hverken ejerne eller lejerne. Politikerne skal erkende, at boligejerne skal have en skatterabat, fordi lejerne har en reguleringsgevinst," siger Jesper Larsen, cheføkonom i LLO.

"Hvis man følger det, som økonomerne og vismændene siger, så kan man forvente, at der også vil komme forslag om at afskaffe huslejereguleringen," siger Jesper Larsen.

Derfor bliver LLO også bekymrede, når de Radikale nu igen kræver et opgør med skattestoppet på boliger.

De Radikale siger, at de lytter til økonomerne. Men hvis de lytter rigtigt efter, så følger det altså også med, at alle mainstream-økonomerne ikke bare vil hæve boligskatten, men samtidig også vil udfase huslejereguleringen til lejerne.

Jesper Larsen
Cheføkonom i Lejernes LO

"De Radikale siger, at de lytter til økonomerne. Men hvis de lytter rigtigt efter, så følger det altså også med, at alle mainstream-økonomerne ikke bare vil hæve boligskatten, men samtidig også vil udfase huslejereguleringen til lejerne," siger Jesper Larsen.

Skattestop udhuler boligskatten
Siden 2002 er ejendomsværdiskatten på grund af skattestoppet løbende blevet udhulet fra cirka 1 procent, så den i dag er nede på cirka 0,5 procent af ejendommens værdi. Vismændenes seneste anbefaling går på, at den skal hæves til 1,2 procent

Og det er alt for meget, mener LLO på baggrund af deres egne beregninger. LLO har hele tiden været skarpe modstandere af skattestoppet på boliger, men skattesatsen for ejendomssværdiskatten må ikke hæves for meget, lyder advarslen.

"Skattestoppet på boliger skal kun delvist ophæves. Man kan godt lade boligbeskatningen stige en lille smule op til 0,8 procent, men heller ikke mere. For så ryger balancen i markedet, så det ikke længere er attraktivt nok at købe sin bolig frem for at bo til leje," siger Jesper Larsen.

Boligsubsidier sikrer høj boligstandard
Han frygter, at et løbende pres for at hæve boligskatterne i sidste ende vil fjerne huslejereguleringen og dermed skabe et dansk boligmarked kun på markedsvilkår.

"Subsidierne til boligmarkedet har sikret, at vi historisk har haft et højere boligforbrug end i andre lande. Det gælder både ejere og lejere, som derigennem har fået råd til flere kvadratmeter og dermed eksempelvis et ekstra børneværelse," siger Jesper Larsen.

R: LLO forplumrer debatten
Hos de Radikale afviser finansordfører Morten Østergaard, at partiet også vil udfase huslejereguleringen. Og han påpeger, at Radikale ikke har foreslået at hæve ejendomsværdiskattens procentsats.

"Vi taler ikke om, at ejendomsværdiskatten skal sættes op, vi taler om, at den ikke længere skal udhules, sådan som skattestoppet har gjort siden 2002. For lejerne betyder det bare, at vi stopper med for deres regning at udskrive store skattelettelser til de rigeste boligejere," siger Morten Østergaard.

Han mener, at Lejernes LO burde støtte partiets forslag og anklager organisationen for at forplumre debatten om boligskat.

"Jeg tror, at Lejernes LO vil gøre sig selv, deres medlemmer og alle os andre en tjeneste, hvis de forholder sig til vores forslag og ikke ideer om, hvad det eventuelt også vil betyde, eller hvad vi eventuelt også måtte mene. Hvis Lejernes LO forholder sig til det, vi siger, så vil vi undgå at gøre en masse mennesker unødvendigt bekymrede," siger Morten Østergaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)









0:000:00