LGBT+ til Indre Mission: Homoseksuelle skal ikke omvendes

DEBAT: Indre Missions undervisningsportal for seksualoplysning til børn og unge promoverer omvendelsesterapi, der udskammer og traumatiserer homoseksuelle. I en række lande, der omgiver os, har man indført et forbud. Det samme bør vi gøre i Danmark, skriver Nicolaj Laue Juhl og Susanne Branner Jespersen.

Af Nicolaj Laue Juhl og Susanne Branner Jespersen
Hhv. politisk talsperson i LGBT+ Ungdom og sekretariatschef i LGBT+ Danmark 

Efter massiv kritik af diskriminerende artikler og rådgivning om homoseksualitet på Indre Missions undervisningsportal AdamogEva.dk – målrettet børn og unge i alderen 11-25 år - har de nu valgt at fjerne materialet.

Men denne handling må ikke overskygge for det altafgørende spørgsmål om, hvordan diskrimination af homoseksuelle og opfordringer til omvendelsesterapi har kunne ligge tilgængeligt for børn og unge i Danmark og blive brugt som undervisningsmateriale på kristne friskoler?

Ja, det er altid godt at rådgive børn og unge om personlige spørgsmål, men ikke når rådgivningen er baseret på et diskriminerende syn på homoseksuelle og direkte henviser til omvendelsesterapi. Det er skadeligt og dybt traumatiserende for de mange børn og unge, der allerede er blevet undervist i materiale fra hjemmesiden.

Pseudovidenskablig konverteringsterapi
På trods af Indre Mission har revideret deres hjemmeside og fjernet diskrimende artikler og rådgivning, så bliver der stadig henvist til omvendelsesterapi, for eksempel hvis man har det, de betegner som “homoseksuelle følelser”, opfordrer de direkte til omvendelsesterapi. Det er en pseudovidenskabelig behandlingsform også kaldet konverteringsterapi, der har til formål at omvende homo- og biseksuelle til heteroseksuelle. FN har udgivet flere rapporter om dette og beskrevet det som tortur. Behandlingen foregår typisk gennem samtaleterapi, psykoanalyse eller bøn.

Eller, som der står i svaret til et spørgsmål om ”Er der nogen, jeg kan tale med om mine homoseksuelle følelser?”:

”Her vil jeg særligt gøre dig opmærksom på KNUS - Kristent Netværk omkring Udfordret Seksualitet. Hvis du går til KNUS' hjemmeside under fanen sjælesorg, får du mulighed for at komme i kontakt med nogle, der kender til udfordringer med seksualitet,” svarer Præst Peter E. Nissen.

KNUS - Kristent Netværk omkring Udfordret Seksualitet tilbyder terapi, der sidestiller homoseksualitet med pornoafhængighed og pædofili. 

Det er hovedrystende og skræmmende, at denne hjemmeside promoveres til børn og unge, når det går direkte imod friskoleloven, der forpligter friskoler til at opfylde kravet om frihed og folkestyre og demokratisk dannelse. Det styrker på ingen måde elevernes kendskab til og respekt for grundlæggende friheds- og menneskerettigheder, som vi har bygget vores friskoler på. Tværtimod.  

Det er chokerende, at dette diskriminerende undervisningsmateriale er blevet brugt i skolen. Tænk, på de mange børn og unge, som er blevet traumatiseret og udskammet fra en meget tidlig alder. Det er psykisk vold. Det er hjerteskærende.  

Indfør forbud
På Twitter kan man læse, at Asbjørn Asmussen, kommunikationschef i Indre Mission, forklarer sagen således - at “det har ikke noget med omvendelsesterapi at gøre, men handler om hjælpe ham til at finde sin vej”. Endvidere “at vi ikke har samme livs- og menneskesyn og dermed heller ikke samme syn på sex, parforhold og etik.” 

Men når vi i LGBT+ Ungdom og LGBT+ Danmark hører historier om lærere på kristne friskoler, der direkte fortæller deres elever, at homoseksualitet er en synd, så er vi ikke tvivl om, at vi har problem. Det er ikke nok med mere kontrol. Det kræver en kulturforandring.

Derfor vil vi også stærkt opfordre undervisningsministeren og ligestillingsministeren til at gå dybere ind i sagen og få stoppet denne form for undervisning og rådgivning endegyldigt. Det hører hverken hjemme i skolen eller i resten af samfundet.

Det er dybt skadeligt for børn og unge. I Danmark har vi religionsfrihed, men vi har ikke ret til at diskriminere homoseksuelle. Nu er det på tide at indføre et forbud mod omvendelsesterapi i Danmark – ligesom de har indført i Norge, Tyskland og Storbritannien. Vi skal ikke lave om på mennesker. Det er ikke en psykisk lidelse at være hverken homoseksuel, biseksuel eller transkønnet.  

Til Indre Mission vi vil gerne opfordre jer til at søge rådgivning hos LGBT+ organisationer fremover, når I vil rådgive børn og unge om biseksualitet, homoseksualitet eller kønsidentitet – og ikke basere den på jeres eget forstokkede menneskesyn. I Danmark skal vi ikke undervise elever i, at det er forkert at være sig selv. 

Kære Indre Mission, at slette et par artikler fjerner ikke jeres homofobi. Det kræver en kulturforandring.

Forrige artikel Maria R. Gjerding: Vilde naturparker er afgørende for at redde Danmarks natur Maria R. Gjerding: Vilde naturparker er afgørende for at redde Danmarks natur Næste artikel Hans Bonde: Europas regeringer favoriserer kvinder på bekostning af dygtigere mænd Hans Bonde: Europas regeringer favoriserer kvinder på bekostning af dygtigere mænd