Liberal Alliance har mistet mere end 100.000 vælgere siden folketingsvalget

VÆLGERVANDRINGER: Rekordvalgresultatet i 2015 er vendt til en nedtur for Liberal Alliance, der har vinket farvel en stor del af de vælgere, der sikrede rekorden.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Der er officielt under 100 dage til, at danskerne skal til valgurnerne for at stemme til folketingsvalget.

Her vil mere end 105.000 af Liberal Alliances vælgere fra sidste valg formentlig sætte deres kryds et nyt sted eller blive hjemme i sofaen.

Det viser en ny analyse af vælgervandringer, som valgforsker og professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har lavet for Altinget.

Ifølge Kasper Møller Hansen startede nedturen for Liberal Alliance i forbindelse med dannelsen af VLAK-regeringen. Sidenhen har netop regeringsdeltagelsen betydet, at partiet har haft sværere ved at genvinde opbakning, fordi det ikke i samme grad kunne markere sig med en klar økonomisk profil.

”Det har betydet, at Liberal Alliance ikke har kunnet tale dunder mod skatter og lignende i samme grad som før, for nu er de en del af regeringsholdet,” siger valgforskeren.

V og K lukrerer på LA-tilbagegang
Det er især regeringskollegaerne Venstre og Konservative, der profiterer på Liberal Alliances nedtur. De to partier har hentet henholdsvis 25.266 og 21.055 tidligere LA-vælgere siden folketingsvalget. Men det er muligvis heller ikke overraskende, hvis man ser på, hvor Liberal Alliance tidligere har fået sine vælgere fra:

”Det er også de to partier, hvor LA’s vælgere kommer fra,” siger Kasper Møller Hansen.

Foruden de to regeringspartier mister Liberal Alliance også en del vælgere til den nye pige i klassen, Nye Borgerlige, der indtil videre er lykkedes med at fiske mere end 25.000 LA-vælgere.

Se, hvor mange vælgere Dansk Folkeparti har mistet siden folketingsvalget på Altinget: christiansborg, hvor du også kan læse, hvorfor Socialdemokratiet er hovedårsagen til, at der er et stort rødt flertal.

Læs også

Dokumentation

Om analysen
Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet. Den er lavet på baggrund af 6.097 gallupinterviews i perioden 1. januar til 28. februar 2019.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde.

Procenterne er på baggrund af alle stemmeberettigede. 0,1 procent svarer til en vælgerudveksling på omtrent 4.211 stemmer.

Vandringerne er vægtet op mod valgresultatet ved folketingsvalget i 2015 og Altingets kvalitetsvægtede snit af målinger fra februar. Endvidere er der taget højde for forekomst af sofavælgere ved folketingsvalget i 2015 (SI 2015), førstegangsvælgere nu (IS nu), sofavælgere nu (SI nu) og sidstegangsvælgere ved 2015, hvilket dækker over den andel af vælgere, som enten er døde eller udvandret siden valget i 2015 (IS død).


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00