Lidegaard: CO2-mål er ikke nok

EU: EU-Kommissionens mål for CO2-reduktion og vedvarende energi i 2030 skal suppleres af et mål for energieffektivisering, mener den danske regering. Først skal indsatsen evalueres i 2014, siger Connie Hedegaard.
Danmark vil arbejde for, at EU får et mål for energieffektivisering i 2030. Det skal supplere EU-målene for vedvarende energi og CO2-reduktion.
Danmark vil arbejde for, at EU får et mål for energieffektivisering i 2030. Det skal supplere EU-målene for vedvarende energi og CO2-reduktion.Foto: Facebook
Morten ØyenMichael Hjøllund
Det er godt, at EU-Kommissionen har fremlagt bud og beregninger på et EU-mål for CO2-reduktion og vedvarende energi i 2030. Men et mål for energieffektivisering skal også med, mener klima- og energiminister Martin Lidegaard (R).

"Vi har endnu ikke taget en formel regeringsposition på de konkrete måltal. Men det er helt centralt at sige, at der både skal være mål for CO2-reduktion, vedvarende energi og energieffektivisering. Det, mener vi, skal være med," siger Martin Lidegaard og fortsætter:

"Vi vil gerne, at der skal være så stor en sikkerhed som muligt omkring kravene. Og vi er bange for, at et CO2-mål i sig selv ikke er nok."

Strukturelt problem
Grønbogen fra EU-Kommissionen foreslår, at ud over at reducere CO2-udslippet med 40 procent i forhold til 1990-niveauet i 2030, så skal EU også have en ambition om 30 procent vedvarende energi. En målsætning for energieffektivisering er ikke sat.

Det har EU ellers for 2020. Men processen frem mod 2020 med 20-20-20-målene for CO2-reduktion, vedvarende energi og energieffektivisering har langt fra kun høstet ros og anerkendelse.

Fakta
Hvad er en grønbog?

Grønbøger er høringsdokumenter, som Kommissionen fremsætter i forbindelse med langsigtede lovgivningsplaner på forskellige politikområder.
Grønbøger fungerer som diskussionsgrundlag og analyserer det pågældende område med henblik på at starte en høring om emnet.


Kilde: EU-Oplysningen

"Der er jo hele det strukturelle problem, at 20-20-procent-målsætningen for vedvarende energi og energieffektivisering giver mere end 20 procent CO2-reduktion. Så målene passer ikke helt sammen. Det skal vi have til at spille bedre sammen fremover," siger Martin Lidegaard.

Ingen beregninger
Ifølge EU's klima-kommissær Connie Hedegaard hænger netop den problematik også sammen med, hvorfor et mål for energieffektivisering ikke er medtaget i udkastet fra EU-Kommissionen.

Der findes simpelthen ikke beregninger på, hvad EU maksimalt kan gøre inden for energieffektivisering, som samtidig er samfundsøkonomisk fornuftigt. Det tal findes ikke.

Connie Hedgaard (K)
EU's klimakommissær

"Der findes simpelthen ikke beregninger på, hvad EU maksimalt kan gøre inden for energieffektivisering, som samtidig er samfundsøkonomisk fornuftigt. Det tal findes ikke," siger Connie Hedegard.

Hun fortæller, at der gennem forløbet mod udspillet hele tiden har været nogen, der har talt for, at EU kun skal have et mål, et CO2-mål. Alligevel er et mål for vedvarende energi i sidste ende kommet med.

"Jeg er glad for, at den grønbog, der er kommet ud, siger, at vi tror, det vil kunne give mening at have flere mål end blot et for CO2-reduktion frem mod 2030. Noget af det, som skal analyseres meget grundigt nu, er, hvordan de forskellige mål spiller sammen," siger Connie Hedegaard.

Evaluering i 2014
Hun vil ikke afvise, at der senere kan komme et EU-mål for energieffektivisering. Men Martin Lidegaard og den danske regering skal ikke regne med, at det kommer med lige med det samme.

"Der er jo lavet et energieffektiviseringsdirektiv, som der blev enighed om sidste sommer, hvor man aftalte, at indsatsen skal evalueres i 2014. Det skal vi jo tage højde for. Hvis vi fra Kommissionens side kommer med et bud på bindende mål på alle tre områder allerede til efteråret, hvordan håndterer vi så, at medlemsstater og Europa-Parlamentet vil evaluere indsats og potentialet inden for energieffektivisering i 2014? Det er der noget utakt over," siger Connie Hedegaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Connie Hedegaard

Formand, Concito & KR Foundation, OECD’s Round Table for Sustainable Development
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)









0:000:00