Lidegaard: Klimaet skal fylde mere

INTERVIEW: Hidtil har Martin Lidegaards ministertid mest været præget af energiforhandlinger. Men nu skal klimaet højere op på dagsordenen, fortæller Lidegaard, som ønsker at træde mere i karakter som klimaminister.
Perspektiverne af den kommende klimaplan og klimalov bliver store, håber klima- og energiministeren.
Perspektiverne af den kommende klimaplan og klimalov bliver store, håber klima- og energiministeren.Foto: Christian Stæhr
Morten Øyen
Energiaftale. Energispareforhandlinger i EU. Solceller.

Alt sammen vigtigt, men også alt sammen "energidelen" i Martin Lidegaards ministerjob. Og alt sammen har det fyldt rigtig meget i Lidegaards ministertid. Men med 2013 skal der tages hul på et nyt kapitel, hvor visionerne for klimaet igen skal højere op på dagsordenen, lyder det fra klima- og energiministeren.

"Det meste af min tid som minister er gået med energi - dels at få en stor energiaftale i hus, og derefter sikre implementering og opfølgningen af den. Det har været afsindig vigtigt, for det pressede sig på. Men jeg håber, at jeg med det nye år, vi går ind i, i lige så høj grad vil kunne træde i karakter som klimaminister," siger Martin Lidegaard.

Et større fokus på klima trænger sig nemlig på, mener ministeren. Ikke alene fremlægges den ene internationale rapport efter den anden, som peger på, at udviklingen går den forkerte vej. Det er også en beslutning fra regeringens side, at Danmark skal være et af de lande, som meget tydeligt træder i karakter på klimaområdet.

"Det er helt klart en af mine opgaver som minister at sørge for, at klima står højt på folks agenda. Men det er også min vision, at hver gang vi nævner de skræmmende perspektiver, hvis der ikke gøres noget, skal vi også kunne levere politiske svar og løsninger. Det er et stort ansvar og en stor opgave. Men jeg håber, at den klimaplan, vi lægger frem, kan blive et meget vigtigt element for at få det politiske fokus hen på klima igen," siger ministeren.

Fakta
CV for Martin Lidegaard

Født 12. december 1966 (44 år)

Folkeskolen 1973-1982
Helsingør Amtsgymnasium 1982-1985
Cand.comm, RUC 1987-1993

Informationsmedarbejder og -chef i Kommunernes gensidige Forsikringsselskab 1993-1996
Informationschef og vicegeneralsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke 1996-2001
Folketingsmedlem 2001-2007
Medstifter og formand for Concito 2008-2011
Klima-, energi- og bygningsminister 2011-

Nødvendigt med klimalov
Regeringens klimaplan vil blive fremlagt i starten af det nye år - sandsynligvis i februar - og vil være et katalog af beregninger på en række virkemidler inden for de kerneområder, der skal levere de sidste seks procent til regeringens klimaambition om 40 procent CO2-reduktion i 2020: Det vil sige forslag til CO2-reduktion inden for transport, landbrug og bygninger.

Egentlig skulle planen være færdig i 2012, men seks ministerier er indblandet, og arbejdet har taget længere tid end ventet. Efter kataloget af forslag er fremlagt, starter en proces med aktører og de øvrige politiske partier, der ifølge ministeren skal ende op med Danmarks første klimalov i slutningen af 2013.

Jeg har enormt svært ved at se, at man kan være imod målsætningen. Der er den videnskabelige målsætning. Ideen om, at vi kan lade være at gøre noget i Danmark fordi andre lande ikke gør mere, er ubegribelig for mig.

Martin Lidegaard (R)
Klima- og Energiminister

"Jeg vil bestræbe mig på, at de virkemidler, vi vælger i sidste ende, har langsigtede perspektiver og lægger op til større strukturelle ændringer inden for de sektorer, vi ikke har taget fat på endnu. Derfor vil effekten - de seks procents reduktion i 2020 - være til at overskue, men perspektivet bliver ganske stort: De næste skridt efter de 40 procent i 2020 er umulige at tage, hvis vi ikke begynder på omstillingen i transport, landbrug og bygninger," fortæller Martin Lidegaard.

Kant til oppositionen
Klimaplanen kommer til at indeholde virkemidler, der overstiger de seks procents reduktion. Ministeriet har ønsket at få kortlagt så meget som muligt, men det vil også give politikerne noget at vælge i mellem.

"Det er første gang, vi har sat en klimamålsætning, der tvinger os til at tænke mere strukturelt. Derfor er det også kontroversielt, men der er ingen vej udenom. Og derfor vil jeg også sige, at jeg er klar til at tage den politiske debat - også med kant: Jeg er meget fleksibel i forhold til at diskutere, hvordan vi kan løse den her opgave, men målet står ikke til diskussion," siger ministeren. 

Martin Lidegaard mener, at det er grundlæggende forkert, når oppositionspolitikere taler om en modsætning mellem at gøre noget for klimaet og fremme den økonomiske udvikling. 

"I mine øjne forholder det sig helt modsat. Det afhænger naturligvis af, hvordan man gør det. Men jeg mener, at det er en af de største trusler mod vores økonomi og velfærd, hvis vi ikke får løst de klimaproblemer," siger Martin Lidegaard.

2020 er lige om lidt
Han understreger, at det er hans forventning, at når "virkemiddels-kassen" foldes ud, så bliver det muligt at samle et bredt flertal bag tiltagene og klimaloven.

"Det vil undre mig meget, hvis der ikke er noget i kataloget af forslag, som de andre partier mener, er fornuftig politik. Hvis det så viser sig at være nok til at hente de seks procent, så bliver det jo vanskeligt at finde en grund til at lade være at stemme for," lyder analysen fra Martin Lidegaard.

Venstre er meget kritiske over reduktionsmålet. Hvad siger du til det?

"Jeg har enormt svært ved at se, at man kan være imod målsætningen. Der er den videnskabelige målsætning. Ideen om, at vi kan lade være at gøre noget i Danmark, fordi andre lande ikke gør mere, er ubegribelig for mig. Dels fordi, at hvis alle lande sagde det, så kom man aldrig nogen vegne. Men også fordi, at jeg synes, at vi er godt på vej med at vise, at det her er i fuld overensstemmelse med en offensiv erhvervs- og økonomisk politik."

Hvis Venstre ikke kan være med, men Enhedslisten gør - vil man så se jer skrue ambitionerne endnu højere op end de seks procent? Du siger jo, at omstillingen er nødvendig og god offensiv erhvervspolitik - så hvorfor nøjes med 40 procents reduktion, hvis flertallet er til det?

"Man skal aldrig sige aldrig. Men de 40 procent er, hvad vi har skrevet i regeringsgrundlaget. Og det bliver heller ikke en ubetydelig opgave at finde de sidste seks procent. I den sammenhæng er 2020 lige om lidt," siger Martin Lidegaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00