Lidegaard: Klimamål er overkommelig opgave

KLIMAPLAN: Regeringens klimaplan viser, at det er en overkommelig opgave at nå regeringens klimaambition. Sådan lyder det fra klimaminister Martin Lidegaard (R), der varsler ny klimalov efter jul.
Foto: Christian Stæhr
Morten Øyen
Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verden står overfor, og der er brug for handling. Det var meldingen fra klima- og energiminister Martin Lidegaard (R), da han onsdag formiddag præsenterede regeringens klimaplan.

Klimaplanen er et katalog med beregninger og forslag til klimaforbedringer og viser ifølge ministeren, at regeringens klimaambition om 40 procents CO2-reduktion i 2020 kan nås på en klog måde. Energiaftalen fra 2012 leverer 34 procent, mens der så stadig udestår 6 procent CO2-reduktion.

"Kataloget viser, at det ikke er en uoverkommelig opgave at tage ansvar for klimaet," sagde Martin Lidegaard ved fremlæggelsen.

Klimaplanen indeholder 78 forslag fordelt på flere sektorer, blandt andet transport og landbrug. Men regeringen har allerede afvist flere af forslagene – blandt andet at sænke farten på motorvejene, ligesom en afskaffelse af befordringsfradraget ikke kommer på tale.

"Der går mange rygter om, hvad vi vil, og hvad vi ikke vil. Men jeg kan sige, at regeringen har ingen planer om afgiftsstigninger. Alle forslag vil blive gennemført inden for rammerne af regeringens ansvarlige økonomiske politik," sagde Martin Lidegaard.

Forslagene i klimaplanen skal nu diskuteres med aktører og partierne på Christiansborg. Dermed indledes debatten om, hvordan Danmark skal nå det sidste af regeringens klimamål. Kort efter jul er det så klimaministerens ambition at fremlægge en klimalov.

Klimaloven skal være en proceslov, der skal sikre, at der føres et løbende regnskab med drivhusgasudledningen og gives en årlig status over klimaindsatsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)









0:000:00