Lilleholt afviser kendskab til konklusioner inden offentliggørelsen af kritisk rapport fra Klimarådet

VIDEO: Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) afviser blankt, at han havde kendskab til indholdet af Klimarådets regeringskritiske rapport forud for udskiftningen af rådets tidligere formand Peter Birch Sørensen. 

"Jeg vidste, at der ville komme en rapport – det havde jeg en klar forventning om – men indholdet i den har jeg helt bevidst valgt at vente med at forholde mig til, indtil der ligger en færdig rapport."

Sådan lød det onsdag fra klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), da der var spørgetid i Folketinget. 

Her afviste ministeren gentagne gange, at han havde noget som helst kendskab til konklusionerne i en kritisk rapport fra Klimarådet, før rapporten var færdig 20. november sidste år. 

Rapporten kritiserede regeringen for at reducere tempoet i den grønne omstilling og landede få dage, før Klimarådets daværende formand, Peter Birch Sørensen, blev udskiftet

Ministeriet kendte rapport
Det var Socialdemokratiets klimaordfører, Jens Joel, der under spørgetiden ville have svar på, om Lilleholt kendte til indholdet af rapporten, før den var færdig, og før man i regeringen besluttede, at rådets formand ikke skulle fortsætte på posten.  

Tidligere har klimaministeren pure afvist, at der var nogen som helst sammenhæng mellem udskiftningen af Peter Birch Sørensen og Klimarådets kritiske rapport.

Ifølge Klimaministeriet blev beslutningen om at udskifte Peter Birch Sørensen nemlig truffet i regeringens ansættelsesudvalg allerede 13. november sidste år, mens rapporten først var færdig en uge efter. 

Efterfølgende har Dagbladet Information dog – gennem aktindsigt i korrespondance mellem Klimaministeriet og Klimarådet – beskrevet, hvordan medarbejdere i Klimaministeriet allerede 30. oktober sidste år blev gjort bekendt med dele af indholdet af Klimarådets rapport.

De oplysninger er dog aldrig nået klimaministerens bord, slog Lilleholt onsdag fast i Folketinget: 

"Jeg havde ikke kendskab til indholdet i rapporten, før den blev offentliggjort. Sådan er det, og sådan skal det også være. Det er den måde, der arbejdes på. Klimarådet er uafhængigt, og derfor er det også oplagt, at vi afventer den endelige rapport, inden vi begynder at komme med eventuelle delkonklusioner," sagde han.  

Forrige artikel Dagens overblik: Udviste på Lindholm kan få støtte til færgebilletten Dagens overblik: Udviste på Lindholm kan få støtte til færgebilletten Næste artikel SF: Ny kommission skal få danskerne til at spise klimavenligt SF: Ny kommission skal få danskerne til at spise klimavenligt