Listen er på plads: Her er alle de indstillede EU-kommissærer

OVERBLIK: Den kommende formand for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, er kommet et skridt tættere på at nedsætte sin nye Kommission, efter alle medlemslandene har nomineret deres kommissærer. Her får du overblikket over, hvem der er blevet udpeget.

EU's kommende Kommission begynder at tage form.

Alle medlemslande har indstillet til den kommende kommissionsformand Ursula von der Leyen, hvem de gerne vil sende til Bruxelles for at blive landets kommissær.

Det er endnu ikke offentliggjort, hvilke fagområder de forskellige kommissærkandidater vil få tildelt. Det vil Ursula von der Leyen præsentere tirsdag.

Når Kommissionen er sammensat, og ansvarsområderne fordelt, skal kommissærerne også godkendes af Europa-Parlamentet. Efter planen skal den nye EU-Kommission indtage Berlaymont-bygningen i Bruxelles 1. november.

Her får du et overblik over, hvem der blevet nomineret til at få sit lands kommissærpost:

Didier Reynders, Belgien


Belgiens fungerende udenrigs- og vicestatsminister er landets bud på deres kommende EU-kommissær. Dem 61-årige politiker har siddet i regeringen siden 1999 og har i den tid blandt andet været formand for Europagruppen i 2001 og formand for G10-mødet. Og så har han en akademisk baggrund som advokat. 

Mariya Gabriel, Bulgarien


Bulgariens nuværende kommissær, Mariya Gabriel, står til at få fem år mere i Bruxelles. Hun har indtil nu været EU's kommissær for digital økonomi og samfund. Den 40-årige bulgarske politiker har før sin tid som kommissær været medlem af Europa-Parlamentet fra 2009 til 2017, hvor hun blandt andet har været næstformand i den kristendemokratiske og konservative partigruppe EPP.
Hun blev kommissær i juli 2017, da Bulgariens daværende kommissær, Kristalina Georgieva, forlod posten for at blive direktør for Verdensbankgruppen.

Stella Kyriakides, Cypern


Cypern har indstillet en kvindelig kommissær, og valget er faldet på den konservative Stella Kyriakides.
63-årige Stella Kyriakides er lige nu medlem af det cypriotiske parlament, hvor hun har repræsenteret hovedstaden, Nicosia, siden 2006. Derudover har hun tidligere været formand for Europarådets parlamentariske forsamling.

Margrethe Vestager, Danmark


Danmarks bud på en kommissær er Margrethe Vestager, som Mette Frederiksen udpegede kort tid efter, at hun var blevet ny dansk statsminister. Vestager er en del af den pakke, som EU's stats- og regeringschefer blev enige om, da Ursula von der Leyen blev nomineret. Aftalen går på, at Vestager skal have en ledende næstformandspost i den nye Kommission. Det er endnu uvist, hvilket ansvarsområde den nuværende konkurrencekommissær skal have.

Kadri Simson, Estland


En af de tidligere nominerede til kommissærposten er Estlands Kadri Simson. Allerede i starten af juni udpegede den estiske regering hende til at blive Estlands nye kommissær. Hun skiller sig dog ud fra resten af nyudpegede kommissærer, fordi hun også er blevet nomineret til at være en midlertidig kommissær under de sidste måneder af Jean-Claude Junckers kommission. Her skal hun overtage posten fra Andrus Ansip, der har trukket sig tilbage for at hellige sig sin nye plads i Europa-Parlamentet.
42-årige Kadri Simson tilhører den liberale partifamilie i EU, og hun har fra 2016 til april i år været Estlands økonomi- og infrastrukturminister. Hun var til høring i Europa-Parlamentet i juli som et led i processen for at blive godkendt som ny kommissær under Juncker. Det er dog endnu uvist, om hun får Parlamentets godkendelse, da afstemningen om hende er udskudt til næste samling i september.

Jutta Urpilainen, Finland


Finland har spillet på banen med landets tidligere finansminister og vicestatsminister Jutta Urpilainen.Den 44-årige finske politiker er medlem af det finske socialdemokratiske parti, og fra 2008 til 2014 stod hun endda i spidsen for partiet som dets første kvindelige formand nogensinde.

Sylvie Goulard, Frankrig


Frankrig har udpeget den 54-årige Sylvie Goulard, der tidligere har været medlem af Europa-Parlamentet fra 2009 til 2017. Hun har også en ganske kort karriere bag sig som fransk forsvarsminister. I blot en enkelt måned sad hun på posten, indtil hun trak i kølvandet på grundet en sag om misbrug af EU-midler, da hun sad i Parlamentet. I januar 2018 vendte fik hun dog en genrejsning, da hun blev vicepræsident i Frankrigs centralbank.

Margaritis Schinas, Grækenland


Blandt de nye navne er en gammel kending fra Bruxelles og EU-Kommissionen. Grækenland har indstillet, at Margaritis Schinas skal være kommissær. Han er lige nu cheftalsmand for Kommissionen, og han har arbejdet i EU-systemet i tre årtier.
57-årige Schinas tilhører den kristendemokratisk konservative partifamilie, og han har fra 2007 og 2009 siddet i Europa-Parlamentet for det græske parti Nyt Demokrati. Ellers har han arbejdet i EU-Kommissionen fra 1990 til 2007 og igen fra 2009 til nu, hvor han har bestridt flere ledende stillinger.

Frans Timmermans, Holland


En anden, der er en del samme pakke som Danmarks Margrethe Vestager, er hollandske Frans Timmermans. Han var ligesom Vestager i spil til at blive formand for EU-Kommissionen, men nu er han i stedet blevet lovet en rolle som første næstformand. Den opgave er han bekendt med, da det er den samme, han har i Jean-Claude Junckers Kommission.

Phil Hogan, Irland


59-årige Hogan er lige nu kommissær for landbrug og udvikling af landdistrikter. Før sin tid i europæisk politik har den konservative politiker blandt andet været miljøminister fra 2011 til 2014 og finansminister fra 1994 til 1995 i sit hjemland.

Paolo Gentiloni, Italien


Efter landets regeringskrise har en ny italiensk regering nu udpeget en kandidat til at blive landets EU-Kommissær. Det er 64-årige Paolo Gentiloni, der er også er landets tidligere premierminister fra 2016 til 2018. Han tilhører det italienske parti Partito Democratico, der kom til verdenen i 2007 som resultat af en fusion af en række venstreorienterede og centrumorienterede partier.

Dubravka Šuica, Kroatien


Tidligere borgmester i Dubrovnik og nuværende medlem af Europa-Parlamentet, Dubravka Šuica, er Kroatiens bud på landets nye kommissær. Šuica er foruden af være medlem af parlamentet også næstformand i Det Europæiske Folkepartis Gruppe.  Hun har desuden været blandt de ti højestplacerede borgmestre i "World Mayor Award 2006" og er 62 år gammel. 

Valdis Dombrovskis, Letland


Letland vil gerne give sin kommissær, Valdis Dombrovskis, endnu fem år i Bruxelles. Han er lige nu en af næstformændene i Kommissionen og kommissær for euroen og social dialog. 48-årige Dombrovskis har tidligere været Letlands premierminister fra 2009 til 2014. Inden da har han også været medlem af Europa-Parlamentet fra 2004 til 2009.

Virginijus Sinkevičius, Litauen


Litauen får meget vel den yngste kommissær i den nye Kommission. Landets regering har indstillet den 28-årige Virginijus Sinkevičius, der er landets økonomi- og innovationsminister. Han er medlem af det litauiske parti "Litauiske bonde- og grønne union", og han tilhører den grønne partifamilie i EU.

Nicolas Schmit, Luxembourg


Med et farvel til den nuværende kommissionsformand og luxembourger Jean-Claude Juncker har Luxembourg været på udkig efter en ny EU-kommissær. Den plads ville Nicolas Schmit rigtig gerne have fingre i, og det er han nu et skridt tættere på, efter at Luxembourg har udpeget ham.
65-årige Nicolas Schmit er nyvalgt medlem af Europa-Parlamentet for det luxembourgske socialistiske arbejderparti. Tidligere har han været medlem af Luxembourgs regering fra 2004 til 2019.

Helena Dalli, Malta


Maltas premierminister har efter samtaler med Ursula von der Leyen valgt at udpege Helena Dalli, der bliver landets første kvindelige EU-Kommissær. Ifølge et opslag på Twitter havde Malta to kandidater i spil, hvilket kan tyde på, at de har valgt at følge opfordringen om at foreslå både en mandelig og en kvindelig kandidat.
69-årige Helena Dalli er medlem af Maltas Arbejderparti og var indtil nomineringen Maltas EU-minister og minister for ligestilling.

Janusz Wojciechowski, Polen


Polen har nomineret Janusz Wojciechowski til at blive landets kommissær. 64-årige Wojciechowski har været medlem af Europa-Parlamentet fra 2004 til 2016 for tre forskellige partier, hvoraf han senest blev valgt for Lov- og Retfærdighedspartiet (PiS). Fra 2004 til 2006 var han næstformand i Europa-Parlamentets landbrugsudvalg.

Netop landbrugserfaringen er blevet brugt som en begrundelse for hans udnævnelse. Polen havde nemlig oprindeligt udpeget Krzysztof Szczerski, men han trak sig efter et møde med Ursula von der Leyen. Ifølge ham skyldes det, at hun vil tilbyde Polens kommissær landbrugsområdet, og det følte Krzysztof Szczerski sig ikke rustet til. Derfor valgte han og den polske regering i stedet at pege på Janusz Wojciechowski.

Fra 2016 til nu har Janusz Wojciechowski været medlem af Den Europæiske Revisionsret.

Elisa Ferreira, Portugal


Som et af de eneste medlemslande havde Portugal fulgt von der Leyens opfordring til at stille med både en mandelig og en kvindelig kandidat: Pedro Marques og Elisa Ferreira. Men efter deadlinen for indstille en kommissær er valget endelig faldet på Elisa Ferreira.
Den 63-årige Elisa Ferreira har tidligere været medlem af Europa-Parlamentet for selvsamme parti, og nu er hun en af to næstformand i Portugals nationalbanks bestyrelse. Fra 1995 til 2002 var Ferreira også medlem af den portugisiske regering.

Dan Nica og Rovana Plumb, Rumænien


Rumænien har fulgt op på Ursula von der Leyens opfordring og sendt både et bud på en kvindelig og mandlig kandidat.
Det drejer sig om 59-årige Dan Nica og 59-årige Rovana Plumb, der begge er medlem af Europa-Parlamentet for det rumænske Socialdemokratiet. Dan Nica har været det siden 2014, mens Rovana Plumb har været det fra 2009 til 2012 og igen efter valget i år.
De har begge en karriere som ministre i Rumænien bag sig, hvor Rovana Plumb senest har været minister for EU-midler.

Maroš Šefčovič, Slovakiet


Maroš Šefčovič har hele ti år på bagen som kommissær. Først var han kommissær for uddannelse, kultur og unge fra 2009 til 2010. Herefter blev han næstformand og kommissær for interinstitutionelle anliggenheder. I den seneste periode har han været kommissær for EU's energiunion.

Janez Lenarčič, Slovenien


Sloveniens premierminister har udpeget den partipolitiske uafhængige diplomat Janez Lenarčič til at blive ny kommissær. 51-årige Lenarčič har været slovensk diplomat siden 1992, hvor han blev ansat i Sloveniens udenrigsministerium. I løbet af sin karriere har han blandt andet været direktør for Kontoret for demokratiske institutioner og menneskerettigheder, der hører under OSCE (Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa).

Storbritannien


Storbritannien skal efter planen forlade EU-samarbejdet 31. oktober, hvilket er dagen før den nye EU-Kommission skal træde til. Derfor har Storbritannien også oplyst, at der ikke vil blive udpeget en ny  EU-kommissær.

Josep Borrell, Spanien


Josep Borrell må vurderes at være en af de få, der allerede nu kan føle sig sikker på, hvad hans rolle bliver i den nye Kommission. Han er nemlig en del af den pakke, som EU's stats- og regeringschefer blev enige om, da de nominerede Ursula von der Leyen til posten som kommissionsformand. Det er tiltænkt, at 72-årige Josep Borrell, som lige nu er Spaniens udenrigsminister, skal have rollen som EU's udenrigschef.

Ylva Johansson, Sverige


Sverige har indstillet den svenske beskæftigelsesminister, Ylva Johansson, til at blive ny kommissær. 55-årige Ylva Johansson er ligesom Löfven medlem af Socialdemokraterne, og hun har tidligere været skoleminister fra 1994 til 1998 og velfærdsminister fra 2004 til 2006.

Věra Jourová, Tjekkiet


Tjekkiets regering har genvalgt 54-årige Věra Jourová som landets EU-kommissær. Hun er nuværende kommissær for justits, forbrugere og ligestilling.

László Trócsányi, Ungarn


63-årige Trócsányi er medlem af den ungarnske premierminister Viktor Orbans Fidez-parti, og han var partiets spidskandidat ved valget til Europa-Parlamentet
Han var dog allerede inden sit valg til Europa-Parlamentet i maj kendt i Belgien. Fra 2000 til 2004 var han nemlig Ungarns ambassadør i Belgien. Senere har han også være ambassadør i Luxembourg og Frankrig. I 2014 blev han justitsminister i Ungarn, og den post har han siddet på helt frem til slutningen af juni i år.

Johannes Hahn, Østrig


Efter ni år i EU-Kommisionen står Østrigs Johannes Hahn over for at få tjansen i endnu en periode. 61-årige Hahn er nu kommissær for EU's udvidelsesforhandlinger og naboskabspolitik, og fra 2010 til 2014 var han kommissær for EU's regionale politik. Han er medlem af Østrigs konservative parti og har fra 2007 til 2010 været Østrigs videnskabs- og forskningsminister.

 

,

Forrige artikel Vestager kan blive superkommissær med ansvar for Europas digitale fremtid Vestager kan blive superkommissær med ansvar for Europas digitale fremtid Næste artikel Ulovlige læk bliver ikke undersøgt Ulovlige læk bliver ikke undersøgt