Se uddelingen af Ting-prisen 2021: "Vi har en små-forkølet politisk kultur"

Altinget uddeler onsdag sin årlige pris til en politiker, der har udvist en særlig evne til at kommunikere, så dansk eller europæisk politik er kommet tættere på vælgerne. I år er de nominerede Christina Krzyrosiak (S), Karsten Lauritzen (V) og Alex Vanopslagh (LA). Se uddelingen og debatten her.

Andreas Wind

”Hvis jeg laver et opslag, der høvler Mette Frederiksen ned, så får jeg mange flere reaktioner, end hvis jeg deler en god nyhed”.

Sådan beskriver Alex Vanopslagh, Liberal Alliances partileder, det dilemma, han oplever som politiker i en tid med stigende polarisering i den politiske debat og særligt på de sociale medier.

”Men ind i mellem forfalder jeg jo til det, for jeg vil jo også gerne have likes,” indrømmer Vanopslagh.

Onsdag var han sammen med de to andre nominerede til Altingets Ting-prisen 2021 på scenen i Altingets gård, hvor politisk kommunikation og polarisering var til debat, inden prisen blev uddelt. Udover Alex Vanopslagh var også Karsten Lauritzen (V) og Christina Krzyrosiak (S) nomineret til prisen for god politisk kommunikation.

Og netop kommunikation fylder mere og mere i jobbet som politiker. Det mener Holbæk-borgmester Christina Krzyrosiak:

”Det at kommunikere, hvad der foregår på godt og ondt, er ligeså vigtigt som den politik, man laver,” pointerer borgmesteren.

Men den megen kommunikation har også ulemper, mener Krzyrosiak:

”Der, hvor vi har en udfordring, er, om vi bruger tid nok på fordybelse. Hvis ikke man er den første på Facebook, kan man ikke få lov til at sætte dagsorden,” siger Christina Krzyrosiak.

Læs også

Også Karsten Lauritzen har kritiske bemærkninger om graden af kommunikation i moderne politik:

”Vi har en små-forkølet politisk kultur. Det skal vi tage alvorligt, for det kan udvikle sig. Den består i, at mange er rykket væk fra folketingssalen, og kommunikation er blevet meget mere bestemmende for, hvilken politik man har. Man tør ikke sige ’det kan jeg ikke løse’,” siger Lauritzen.

Han oplever, at sociale medier fylder meget mere end for bare få år siden:

”Efter at have være minister og så kommet tilbage som folketingsmedlem – sociale medier fylder meget mere,” vurderer han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Krzyrosiak Hansen

Borgmester (S), Holbæk Kommune
ba.soc. (Københavns Uni.)

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

0:000:00