Bad Justitsministeriet politiet standse ulovlig aflivning? Svaret er uklart efter minksamråd

MINK: Hækkerup skal forklare politiets rolle i aflivningen af alle danske mink

Slået op af Altinget.dk i Torsdag den 3. december 2020

ACTIONCARD: Justitsministeriet oplyste Rigspolitiet, at det var ulovligt at slå alle mink ned, men at der blev arbejdet på at skaffe lovgrundlag. Men hvorfor fortsatte Rigspolitiet deres praksis alligevel? Svaret er "uransageligt" ifølge Nick Hækkerup.

Sagen om aflivningen af alle danske mink var igen på dagsordenen i Folketinget. Denne gang var det Rigspolitiets rolle i forløbet, der var under lup, da justitsminister Nick Hækkerup (S) var kaldt i samråd.

Som det fremgår af Miljø- og Fødevareministeriets minkredegørelse, ringede en medarbejder i Justitsministeriet 5. november til en medarbejder i Rigspolitiet. Her var beskeden, at der ikke forelå hjemmel til at aflive mink uden for smittezonerne.

Rigspolitiet valgte alligevel at udfærdige et ulovligt formuleret actioncard, som er en vejledning til betjentene i deres arbejde med at ringe minkavlerne op for at få dem til at aflive deres mink.

Man vidste, at der ikke var lovhjemmel bag det actioncard. Men det ville der jo alligevel komme snart, lød forklaringen fra Rigspolitiet, om hvorfor man fortsatte sin praksis.

Hvorfra opstod idéen, at man godt kunne fortsætte sin praksis?

Det var kernespørgsmålet på samrådet i Retsudvalget torsdag.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) selv er overbevist om, at idéen ikke kom fra hans ministerium, da en af hans medarbejdere 5. november ringede og orienterede Rigspolitiet om den manglende lovhjemmel.

”Jeg har ingen som helst oplysninger, der indikerer, at nogen har sagt til Rigspolitiet, at man bare kunne se bort fra, at der manglede hjemmel,” sagde Hækkerup, som ikke forstår Rigspolitiets ageren i dagene efter opkaldet.

”Det bliver af uransagelige grund taget ned som om, at så kan man bare fortsætte.”

"Jeg var syg"
Ifølge ministeren kan han ikke sætte navn på den medarbejder, der har ringet til Rigspolitiet, af hensyn til vedkommendes retssikkerhed. Men han vil gerne få opklaret overfor Folketinget, på hvilket niveau i ministeriet opkaldet er foretaget.

Han vil også undersøge, om der foreligger et telefonnotat for opkaldet.

Han kunne dog garantere, at han ikke selv kendte til opkaldet og orienteringen om den manglende hjemmel:

"Jeg kan sige med sikkerhed, at jeg ikke selv var involveret. Jeg lå derhjemme og var syg. Jeg var ude af loopet,” sagde han.

 

Forrige artikel Tidligere trafikminister Kaj Ikast er død Tidligere trafikminister Kaj Ikast er død Næste artikel Konsulentbesparelser dræner puljer til socialt udsatte Konsulentbesparelser dræner puljer til socialt udsatte
Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale   

Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale  

LANDSMØDE: Jakob Ellemann forsøgte med sin landsmødetale at favne både Tommy Ahlers-segmentet og det jyske segment. Efter Støjbergs tale peger pilen i retning af, at hun forlader partiet, vurderer Altingets politiske kommentator Erik Holstein.