Se regeringen fremlægge model for tidlig pension: "Der har været dilemmaer"

ARNE: Hvem skal have ret til at gå tidligere på pension? Se pressemødet, hvor Mette Frederiksen (S) og tre andre ministre fremlægger regeringens forslag til "Ny ret til tidlig pension". 

Andreas Wind

”Der er gode, solide medborgere, der hver dag må stå op med smerter. Det er blandt andet nogle af jer og kollegaerne, der arbejder her på slagteriet i Horsens. Vil vil indføre en ordning til jer, der har være længst tid på arbejdsmarkedet". 

Sådan indledte statsminister Mette Frederiksen (S) pressemødet på slagteriet Danish Crown i Horsens, hvor regeringen fremlagde sit forslag til en model for tidlig pension til visse grupper.

Lige adgang for mænd og kvinder
Hun kom på pressemødet ind på nogle af de valg og fravalg, regeringen har truffet undervejs i arbejdet med at skrue modellen sammen:

"Når man indfører en ret, er der nogle dilemmaer. Vi har ønsket at give mænd og kvinder en reelt lige adgang til den her ordning. Derfor kommer deltid til at tælle ligeså meget som fuldtid, så flere kvinder også får ret til at gå tidligere fra. Ellers ville ordningen blive rigtig, rigtig skæv," sagde Mette Frederiksen.

Forventer kritik
Statsministeren fortalte, at hun forventer meget kritik af forslaget:

”Jeg tror, der kommer rigtig meget kritik af det her. Fra lederskribenter, nogle økonomer og meningsdannere. Det, der glæder mig, er den massive opbakning i den danske befolkning. Ikke kun fra jer, der vil få glæde af ordningen, men heldigvis langt bredere,” sagde Frederiksen.

Finansiering
Skatteminister Morten Bødskov fortalte, at ordningen frem til 2022 finansieres af det økonomiske råderum. Fra 2023 foreslås der fire kilder til finansiering. Regeringen vil:

  •  Lukke en skattefinte vedrørende avance på erhvervsejendomme
  •  Hæve skatten på aktieindkomst og det skrå skatteloft
  •  Indføre et loft over fradrag for meget høje lønninger
  •  Indføre en ny skat på overskud i den finansielle sektor

Dagpenge tæller også med
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard fortalte, at en række perioder, hvor man ikke er i arbejde, alligevel tæller med, når det opgøres, om man får del i den nye ret til tidlig pension:

”Udover deltid og barsel indgår også perioder med arbejdsløshedsdagpenge og sygedagpenge. Vores holdning er, at man ikke skal udelukkes fra tidlig pension, fordi man har været ufrivilligt ramt af arbejdsløshed, sygdom eller arbejdsskade,” sagde Hummelgaard.

Læs også

Dokumentation

Se udspillet

Find hele regeringens udspil til en model for tidlig pension under overskriften "Ny ret til tidlig pension – værdig tilbagetrækning for alle" i en kort version her og en længere version her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00