Brexit: Den danske regering skruer op for no-deal-forberedelserne

TV: Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) stod i spidsen for et pressemøde onsdag, hvor han sammen med erhvervsminister Simon Kollerup (S) og skatteminister Morten Bødskov (S) fremlagde regeringens forberedelser til et no-deal-brexit.

Foto: Jonas Olufson/Ritzau Scanpix
Mads Outzen

“Brexit, det er en skilsmisse. Det er ikke vores valg. Ikke desto mindre vil vi gøre, hvad vi kan for at undgå en ulykkelig skilsmisse,” sagde Jeppe Kofod og fortsatte til fire konkrete tiltag, som regeringen vil sætte i værk for at være bedst muligt forberedt på, at briterne forlader EU uden en aftale.

For det første vil regeringen nedsætte en særlig brexit-ministergruppe, som skal kunne håndtere et eventuelt no-deal-brexit. For det andet bliver der lavet et akutberedskab på tværs af ministerier og myndigheder, som skal kunne håndtere kødannelser, pres på myndighedsbetjening og andre uforudsete problemer. For det tredje vil regeringen øge dialogen med jobcentre og arbejdsmarkedskonterer for at kunne bistå folk, som bliver berørt på arbejdsmarkedet. Og for det fjerde skal kommunikationen og rådgivningen til virksomhederne styrkes med særligt fokus på små og mellemstore virksomheder.

Erhvervsminister Simon Kollerup kom med konkrete værktøjer til både virksomheder og forbrugere. Virk.dk har lavet en tjekliste til virksomheder for at gøre dem klar til Brexit, og forbrug.dk giver forbrugerne svar på de mest almindelige spørgsmål om alt fra valuta til fødevarer.

Skatteminister Morten Bødskov gennemgik Skats tiltag, som blandt andet inkluderer en telefonhotline til skat, udsendelse af 30.000 virksomhedsvejledninger, stormøder med erhvervsorganisationerne, kampagner i lufthavnene omkring toldregler og 50 nye medarbejdere, som hovedsagligt består af toldere og sagsbehandlere.

Igen og igen mindede alle tre ministre om, at det er næsten umuligt at forudse konsekvenserne for et no-deal-brexit.

“Det er vigtigt at understege, at no-deal-brexit vil få konsekvenser, der ikke kan afbødes, uanset hvor godt forberedte vi er,” afsluttede Jeppe Kofod.

Se hele pressemødet her:

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Fhv. udenrigsminister (S)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), ma i public administration (Harvard 2007)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

Simon Kollerup

MF (S), fhv. erhvervsminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)