Efter optælling: Her er valgets største stemmeslugere

DIREKTE: Dagen igennem vil de endelige resultater tikke ind, og partierne reagerer på valgresultatet. Altinget følger udviklingen her på bloggen.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kasper KaasgaardNiels Frederik Rickers

19:22: Livebloggen lukker ned
Nu er alle de personlige stemmer er talt op. Det betyder, at livebloggen lukker ned for i dag. God aften og tak til alle jer der har fulgt med.

19:15: Stemmerne er talt op. Her er valgets stemmeslugere
Disse ti kandidater fik de fleste stemmer efter valget i går:

  1. Mette Frederiksen (S), 43.489 stemmer
  2. Lars Løkke Rasmussen (V), 40.745 stemmer
  3. Pernille Skipper (EL), 33.024 stemmer
  4. Inger Støjberg (V), 28.420 stemmer
  5. Tommy Ahlers (V), 26.420 stemmer
  6. Nicolai Wammen (S), 23.427 stemmer
  7. Jacob Mark (SF), 23.213 stemmer
  8. Kristian Thulesen Dahl (DF), 23.119 stemmer
  9. Søren Pape Poulsen (K), 22.223 stemmer
  10. Ida Auken (R), 21.723 stemmer

19:04: Østjyllands stemmer er optalt. Ellemann-Jensen slår Kristian Jensen
Den sidste storkreds har nu endelig fået talt deres personlige stemmer op.

Socialdemokratiet generobrer deres syv mandater og kan samtidig glæde sig over at have storkredsens største stemmesluger i form af tidligere Aarhus-borgmester Nicolai Wammen (S) med 23.427 personlige stemmer.

Samtidig er der genvalg til S-kandidater som, Henrik Dam Kristensen, Jens Joel, Leif Lahn Jensen og Daniel Toft Jakobsen.

Som storkredsen næststørste stemmesluger finder man miljøminister Jakob Ellemann-Jensen med 19.388 stemmer. Han formår dermed at få flere stemmer end partiets næstformand Kristian Jensen, der fik 10.759 stemmer.

Dansk Folkeparti går fra fem til to mandater, hvilket betyder en afsked til partiets trafikordfører Kim Christiansen (DF).

18:55: Holstein: LA’s regeringsdeltagelse ødelagde partiets image
Liberal Alliance gik fra 13 til fire mandater, og ifølge Altingets politiske kommentator Erik Holstein er der ingen tvivl om, hvorfor det er gået, som det er gået.

”LA’s regeringsdeltagelse var en fuldstændig fejltagelse, der ødelagde partiets image. Det kan være sagtens rigtigt for et protestparti at gå i regering i nogle situationer. Men LA tog ministerbiler i bytte for politiske krav, og så falder hammeren,” siger Erik Holstein.

Han peger på, at Anders Samuelsen skæbne minder om en græsk tragedie i flere akter.

Læs hele analysen her

18:46: Bliv klogere på hvordan en dronningerunde fungerer
Kun få valgkredse mangler nu at tælle de personlige stemmer op. Indtil da kan man fordrive ventetiden ved at læse lidt op på det forløb, der nu kommer til at overtage det politiske billede i Danmark: Dronningerunden.

Hvad betyder den proces i praksis, og hvordan forløber den egentlig? Det giver Altinget svar på her.

18:41: Stemmer i Østjylland er fortsat ikke talt op
Det er endnu uvist, hvordan de personlige stemmer kom til at falde i valgkredsene i Aarhus.

For nogle personer føles ventetiden særlig uudholdelig:

Det er ligeledes endnu ikke afklaret om transportminister Ole Birk Olesen (LA) opnår genvalg til Folketinget.

18:30: Tommy Ahlers' glæde er ikke til at tage fejl af

18:25: Udmelding fra hoffet: Her er rød bloks krav til Mette F
Kongehuset har netop udsendt en pressemeddelelse, der bekræfter, at et flertal af partierne har peget på, at Mette Frederiksen skal lede forhandlingerne om at danne en ny regering.

I pressemeddelelsen er der vedhæftet følgende krav fra de røde partier til Mette Frederiksen:

”Radikale Venstre har tilkendegivet, at partiet peger på Mette Frederiksen som kongelig undersøger med henblik på at lede forhandlingerne om en stabil ny regering, der som forudsætning for sin dannelse har forpligtet sig til at sætte en ny retning for Danmark. En retning, hvor der skabes et ansvarligt økonomisk grundlag for investeringer i børns opvækst og uddannelse, i en grøn omstilling, der lever op til Paris-målene, og bekæmpelse af fattigdom. Og en retning, som forbedrer integrationen, værner om alle borgeres rettigheder og styrker Danmarks rolle i Europa og verden.”

”Socialistisk Folkeparti har tilkendegivet, at partiet kan støtte Mette Frederiksen som ny statsminister med den betingelse, at hun danner en regering bestående af flere partier fra rød-grøn blok (S, R, SF, Ø og Å).”

”Enhedslisten har tilkendegivet, at partiet ikke vil modsætte sig dannelsen af en socialdemokratisk ledet regering, der baserer sig på partierne til venstre i folketingssalen under forudsætning af, at en forhandling om en ny regerings politiske kurs munder ud i et for Enhedslisten acceptabelt resultat.”

18:05: Henrik Sass Larsen vil analysere egen vælgernedtur
I et opslag på facebook takker Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, de vælgere i Køge-kredsen, der har stemt på ham. Samtidig lægger han også op til selvransagelse på baggrund af sit skuffende stemmetal.

18:00: Kun de personlige stemmer i Aarhus mangler
Næsten alle ti storkredse er nu talt op. Kun Østjyllands Storkreds mangler, hvor vi endnu venter på at få de endelige tal fra valgkredsene i Aarhus.

Her bliver det interessant at se, hvor mange personlige stemmer profiler som Nicolai Wammen (S) og Jakob Ellemann-Jensen (V) får.

17:55: Mette Frederiksen indkalder partier til forhandlinger fra i morgen
Efter en indledende dronningerunde står det nu klart, at det bliver Mette Frederiksen, der skal forsøge at danne Danmarks næste regering.

Til DR oplyser S-formanden, at hun fra morgenstunden i morgen klokken 9 vil begynde at indkalde partierne til samtaler med henblik på at danne regering.

Mette Frederiksen oplyser, at hun kalder partierne til samtale efter mandatantal. Det bliver altså Venstre, der skal ind til hende først. Også de nordatlantiske mandater bliver indkaldt.

Mette Frederiksen ønsker ikke at sætte en dato på for, hvornår forhandlingerne kan afsluttet, men til DR udtaler hun, at hun ikke har lagt nogen sommerferieplaner, og at hun regner med, at forhandlingerne i hvert fald foregår hen over pinsen.

17:37: Skipper er dronning af København og Tommy Ahlers får stor vælgeroptur

Med 33.024 personlige stemmer er Enhedslistens politiske ordfører Penille Skipper den mest populære kandidat i Københavns Storkreds.

Som nummer to på listen finder man uddannelses- og forskningsminister, som – noget overraskende for en førstegangskandidat – opnår 26.420 stemmer. Andre højdespringere i storkredsen er Ida Auken med 21.723 stemmer og Pia Olsen Dyhr med 20.047.

Peter Skaarup tager med 4.875 stemmer DF’s eneste mandat i København, hvilket dermed betyder et definitivt farvel til Martin Henriksen (DF) i denne omgang.

Alternativet bliver ligeledes ramt hårdt af vælgerne. Partiets leder Uffe Elbæk sikrer sig et mandat med 7.587 , men anderledes ser det ud for partiets gruppeformand og profil Carolina Magdalene Maier, der må vinke farvel til sin plads i Folketinget.

17:31: Pia Kjærsgaard bliver overhalet af Tesfaye og Jarlov
Ved folketingsvalget i 2015 lå Pia Kjærsgaard (DF) med 26.583 personlige stemmer nummer seks på listen over de mest populære kandidater.

Gårsdagens valg har dog budt på en markant nedgang til den tidligere DF-formand, der i Københavns Omegns Storkreds opnår 9.953 personlige stemmer.

Hun kan dermed se sig overhalet af kandidater som Mattias Tesfaye (S), der topper listen med 15.219 stemmer, og Rasmus Jarlov (K), der lander som nummer to med 10.270 stemmer.

Samtidig mister Dansk Folkepartis EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth sin plads i Folketinget. 

17:24: Overraskende SF-kandidat valgt ind i Københavns omegn
De personlige stemmer i Københavns Omegns Storkreds er nu talt op, og noget overraskende går SF’s ene mandat til Ina Strøjer-Schmidt (SF).

Det var ellers de fleste i partiets forventning inden valget, at viceborgmester i Gladsaxe Serdal Benli (SF) ville løbe med mandatet.

Også i 2015 var Benli tæt på valg – faktisk fik han knap 100 flere personlige stemmer end Holger K. Nielsen, men valgmatematikken gjorde, at den tidligere SF-formand fik SF-mandatet. 

17:15: Løkke har peget på Mette F som forhandlingsleder
Fungerende statsminister Lars Løkke Rasmussen har ved sit besøg hos dronningen peget på Mette Frederiksen som kongelig undersøger. Det fortæller han til DR. 

Det står dermed klart, at det bliver S-formanden, der skal lede forhandlingerne med henblik på at danne en ny regering.

Lars Løkke Rasmussen fastslår samtidig, at han ikke agter at gå af som formand, selvom han skulle ende som oppositionsleder.

17:06: Morten Messerschmidt er tilbage i Folketinget
Én af dansk politiks tidligere største stemmeslugere, Morten Messerschmidt, kan med 7.554 personlige stemmer glæde sig over at være tilbage i Folketinget.

Det står klart, nu hvor de personlige stemmer i Nordsjællands Storkreds er talt op. Dansk Folkeparti går fra at have to til mandater i storkredsen til kun at have ét, hvilket betyder farvel til partiets erhvervsuddannelsesordfører, Marlene Harpsøe (DF).

Resultatet i storkredsen byder også på et genvalg til en række folketingsprofiler på tværs af partierne. Både Sophie Løhde (V), Claus Hjorth Frederiksen (V), Martin Lidegaard (R), Nick Hækkerup (S) og Mette Abildgaard (K) genvinder deres sæde i folketingssalen.

16:45: Sjælland er talt op: Lars Løkke går frem
Det står nu klart, at fungerende statsminister Lars Løkke Rasmussen har fået 40.745 personlige stemmer ved valget i går. Han kan altså glæde sig over en lille fremgang siden de 33.393 stemmer fra valget i 2015.

Han må dog stadig tage til takke med at ligge nummer to efter valgets mest populære kandidat, Mette Frederiksen, der har opnået 43.489 stemmer.

SF’s gruppeformand Jacob Mark kan med rette finde smilet frem, da han med 23.213 stemmer opnår markant vælgerfremgang i forhold til valget i 2015, hvor han fik 2.948 personlige stemmer.

Han placerer sig samtidig solidt som nummer to på listen over mest populære kandidater i Sjællands Storkreds.

16:34: Henrik Sass bliver reddet på målstregen af listestemmer
Stemmerne i Sjællands Storkreds er nu talt op. Her får Socialdemokratiet otte mandater og kigger man alene på antallet af personlige stemmer, får partiets magtfulde gruppeformand Henrik Sass Larsen (S) niende flest stemmer blandt socialdemokratierne.

Med 4.017 personlige stemmer er der tale om lidt af en vælgernedtur for Sass Larsen, der ved valget i 2015 opnåede 7.201 stemmer.

Selvom han kun ligger nummer ni på listen over populære S-kandidater i storkredsen, opnår Henrik Sass Larsen lige akkurat genvalg til Folketinget takket være partiets listestemmer.

16:25: DF’s Martin Henriksen er ude af Folketinget
Selvom alle stemmerne endnu ikke er talt op, erkender Dansk Folkepartis markante udlændingeordfører Martin Henriksen over for Ritzau, at han ikke opnår genvalg til Folketinget.

DF-ordføreren har stillet op i Københavns Storkreds, hvor partiet efter i går kun har opnået et enkelt mandat. Det mandat kommer nu til at gå til gruppeformand Peter Skaarup (DF).

16:10: Søren Pape Poulsen får kæmpe vælgerboost
Konservatives formand Søren Pape Poulsen kan ikke alene glæde sig over gårsdagens valgresultat, hvor hans parti går fra seks til tolv mandater i Folketinget.

Han kan også være godt tilfreds med, at hans stemmetal er knapt fordoblet siden sidste folketingsvalg.

Med 22.223 personlige stemmer er der er godt stykke ned til Søren Pape Poulsens 11.565 stemmer fra valget i 2015, og han kan dermed bryste sig af at ligge på andenpladsen – efter Inger Støjberg (V) – på listen over vestjydernes foretrukne kandidater.  

15:46: Sydjyllands stemmer er talt op. Thulesen Dahl går kraftigt tilbage
De fleste kan huske, hvordan Sydjyllands storkreds blev malet gult efter folketingsvalget i 2015. Det billede har nu ændret sig markant, hvor Dansk Folkeparti går fra seks til tre mandater i folketinget.

Kristian Thulesen Dahl kan med 23.119 personlige stemmer se tilbage på en gedigen vælgerlussing og et resultat, der ligger milevidt fra de 57.371 stemmer fra sidste valg.

Marie Krarup (DF) og Karina Adsbøl (DF) opnår genvalg, mens Susanne Eilersen (DF) og Jan Rytkjær Callesen (DF) må vinke farvel til deres sæde i Folketinget. Peter Kofod (DF) har valgt ikke at genopstille.

Både Socialdemokratiet og Venstre går ét mandat frem og kan dermed glæde sig over at være storkredsens to største partier med 6 mandater hver.

Liberal Alliances Henrik Dahl opnår det eneste LA-mandat i Sydjylland og kan dermed ånde lettet op efter i længere tid at have set ud til at miste sin plads i Folketinget.

15:35: Ammitzbøl-Bille vil endnu ikke drøfte formandsrolle
Det er stadig alt for tidligt at spekulere i, hvem der skal være politisk leder for Liberal Alliance, nu hvor Anders Samuelsen har meldt sin afsked fra dansk politik.

Det siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl-Bille (LA) til DR i forbindelse med den igangværende dronningerunde. 

"Det spørgsmål er vi slet ikke gået i gang med at drøfte endnu. Det, der er det vigtigste for os lige nu, er at sige, at der aldrig har været mere brug for en liberal retning siden SV-regeringen i slutningen af 70’erne," siger Simon Emil Ammitzbøl-Bille. 

15:20: Inger Støjberg opnår markant flere stemmer end Kristian Jensen
Vestjyllands storkreds er nu talt op, og det står hermed klart, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) bliver områdets suverænt største stemmesluger med 28.420 personlige stemmer.

Dermed opnår hun mere end dobbelt så mange stemmer som Venstres næstformand og finansminister Kristian Jensen, der med 10.759 stemmer kan bryste sig af at ligge nummer fire på listen over Vestjyllands mest populære kandidater. 

Hos Socialdemokratiet er det undervisningsordfører Annette Lind, der med 12.184 personlige stemmer kan glæde sig over at være vælgernes foretrukne S-kandidat.

Dansk Folkepartis Dennis Flydtkjær opnår genvalg, mens Christian Langballe (DF) må vinke farvel til sin plads i Folketinget. Tidligere formand for Liberal Alliance Ungdom Alex Vanopslagh overtager Leif Mikkelsens (LA) plads i Folketinget. 

14:55: Nordjylland er færdigtalt. Mette F får marginalt bedre valg end Thorning
Det går stærkt nu. De personlige stemmer i Nordjyllands storkreds er talt op, og det står nu klart, at S-formand og måske kommende statsminister Mette Frederiksen har fået 43.489 personlige stemmer.

Hun får dermed 1.077 flere stemmer end tidligere formand Helle Thornings-Schmidt ved folketingsvalget i 2015. Det er samtidig en markant fremgang for Mette Frederiksen, der til sammenligning fik 24.486 stemmer ved sidste valg.

I alt opnår Socialdemokratiet syv mandater i Nordjylland, mens Venstre bliver det næststørste parti med fem mandater.

Dansk Folkeparti bliver halveret i forhold til sidste valg og går fra fire til to mandater i Nordjylland. Det betyder, at partiets fiskeriordfører Ib Poulsen og medieordfører Morten Marinus ikke opnår genvalg til Folketinget.

14:45: Alle stemmer i Fyn er talt op. Karsten Hønge er inde
Som den første af de ti storkredse har Fyns storkreds nu talt alle de personlige stemmer op.

Socialdemokratiet bliver med fem mandater storkredsens største parti med tidligere fødevareminister Dan Jørgensen (S) som den helt store stemmesluger med 15.443 personlige stemmer.

Derudover får SF’s politiske ordfører Karsten Hønge partiets eneste mandat på Fyn med 4.146 personlige stemmer. Karsten Hønge opnår altså genvalg på trods af den store mængde kritik, han modtog, i kølvandet af, at han valgte at give afkald på sit mandat til Europa-Parlamentet.

Venstre går ét mandat op og opnår dermed fire mandater. Her er det energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt der med 9.930 personlige stemmer kan bryste sig af at være Venstres stemmesluger i Fyns storkreds.  

14:30: Olsen Dyhr: "SF vil ikke gentage sidste gangs fejltagelser"

Efter at have været oppe hos dronningen fastholder SF-formand Pia Olsen Dyhr over for DR, at partiets førsteprioritet er en flerpartisregering.

Hun tilføjer, at hun er åben over for alle i den "rød-grønne blok", men at man - i modsætning til tiden efter valget i 2011 - ikke ønsker at give efter for Radikales økonomiske politik.

"Vi kommer ikke til at gentage sidste gangs fejltagelser og føre borgerlig økonomisk politik i Danmark," siger SF-formanden.

14:25: Dronningerunden er nu i gang
Socialdemokratiet og Venstre har som de første partier været forbi dronningen med deres anbefalinger til, hvem der skal være forhandlingsleder. 

Socialdemokratiets Nicolai Wammen udtalte kort efter besøget hos dronningen, at partiet - ganske forventeligt - havde peget på formand Mette Frederiksen som kongelig undersøger i første omgang. Han understreger, at ønsket i partiet er at danne en socialdemokratisk mindretalsregering.

Radikales Morten Østergaard udtaler til DR, at de vil give Mette Frederiksen chancen for at forhandle en ny regering på plads.

14:15: Vraget DF-ordfører langer hårdt ud efter partiledelsen
Dansk Folkeparti kan efter valget i går se tilbage på en historisk vælgerflugt, hvor partiet er blevet mere end halveret.

Partiets indfødsretsordfører Christian Langballe ser, sammen med andre DF-profiler som Marie Krarup og Martin Henriksen, ud til at være ude af Folketinget. Til Berlingske kritiserer Christian Langballe nu ledelsen i Dansk Folkeparti for at have været fraværende i hele valgkampen.

”Vi har været koblet af fra dag 1. Vi har ikke været til stede. Og jeg føler mig faktisk lidt efterladt på en perron, for jeg troede, at man ville gå op i et højere gear. Og det har man ikke gjort. Så er det bare sådan, det er. Jeg siger det med en kærlighed til mit parti. Det er ikke noget, jeg siger, fordi jeg har en hævngerrighed," ´siger Christian Langballe til avisen.

Han tilføjer, at han "ikke på vilkår" skal ind i dansk politik igen.

13:45: Henrik Sass' stemmetal halveret i Køge 
De personlige stemmer i Køgekredsen er nu talt op.

Med 1.892 personlige stemmer får bysbarnet og Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, mindre en halvt så mange stemmer som ved valget i 2015, hvor 3.653 Køge-borgere satte kryds ved ham.

Til sammenligning får Astrids Krag (S) 1.941 stemmer i Køgekredsen, mens SF's Jacob Mark får 5.836. På førstepladsen I Køge ligger Lars Løkke Rasmussen (V) med 7.974 personlige stemmer. 

13:30: Anders Samuelsen peger på Ammitzbøl-Bille
Efter at have meldt sin afgang ser Anders Samuelsen gerne, at Simon Emil Ammitzbøl-Bille overtager rollen som politisk leder af Liberal Alliance.

"Jeg er fuldstændig overbevist om, at Simon Emil Ammitzbøll-Bille vil tage over. Det er en gruppebeslutning, som jeg ikke skal blande mig i, da jeg ikke er en del af folketingsgruppen. Men hver gang nogen har spurgt, hvem der skal tage over, har jeg selvfølgelig peget på min højre hånd, Simon Emil Ammitzbøll-Bille," siger Anders Samuelsen på et pressemøde.  

Lilberal Allliance er efter gårsdagens valgaften gået fra 13 til 4 mandater.

12:24: Dronningerunde - hvad nu?
Der er allerede begyndt at begyndt at komme meldinger fra Mette Frederiksens formodede støttepartier, inden dronningerunden senere i dag.

De kommende forhandlinger om at danne regering kan meget vel blive besværlige, da både SF og Enhedslisten allerede har meldt genstridigt ud.

I morges havde Altinget besøg af højesteretsdommer Jens Peter Christensen, der er ekspert i dronningerunder, til en snak om, hvilke scenarier man kan forestille sig i de kommende timer, dage og måske uger. Se med her:

12:10: SF støtter ikke ren S-regering
Mette Frederiksens plan om en ren S-regering skal skrives om, hvis det står til SF. Formand Pia Olsen Dyhr vil have Frederiksen til at tage flere partier med i en såkaldt rød-grøn regering. 

Det skriver Jyllands-Posten, der har set det brev, som SF vil tage med til dronningen senere i dag.

"SF peger på Mette Frederiksen som kongelig undersøger og kan støtte Mette Frederiksen som ny statsminister med den betingelse, at hun danner en regering med flere partier fra rød-grøn blok, skriver Pia Olsen Dyhr i brevet.

12:05: Samuelsen går af som partileder
Det dårlige valgresultat for Liberal Alliance får partileder til at trække sig som formand. Det skriver Berlingske.

" Jeg ville gerne have forladt politik på en anden måde. Men det er altid svært at forlade politik på det rigtige tidspunkt," siger Samuelsen til avisen.

11:57: LA holder pressemøde 12:30
Alle har i disse timer et øje på Liberal Alliance. 12:30 bliver vi måske klogere på partiets fremtid, når partileder Anders Samuelsen holder pressemøde. Det skriver partiet på Twitter:

Flere prominente medlemmer af partiet har meldt ud, at Anders Samuelsen bør træde tilbage på baggrund af resultatet, hvor LA fik 2,3 procent og dermed fire mandater.

Altinget følger naturligvis pressemødet.

11:37: EL: En S-regering skal baseres på venstrefløjen
Enhedslisten er klar med sit krav til Mette Frederiksen i rolle som forhandlingsleder. Og der er ikke bare tale om et carte blanche til S-formanden. Det skriver Jyllands-Posten.

EL betinger sig, at Mette Frederiksen baserer sin regering på partierne til venstre for sig. Ifølge JP lyder den præcise formulering fra Enhedslisten sådan:

"Enhedslisten peger på Mette Frederiksen som forhandlingsleder og vil ikke modsætte sig dannelsen af en socialdemokratisk ledet regering, der baserer sig på partierne til venstre i folketingssalen under forudsætning af, at en forhandling om en ny regerings politiske kurs munder ud i et for Enhedslisten acceptabelt resultat."

Politisk ordfører Pernille Skipper har tidligere lanceret sig selv som statsministerkandidat. Til avisen siger hun da også, at de i Enhedslisten "indtil videre modsætter os dannelsen af en Socialdemokratisk regering".

11:21: Lars Løkke har meddelt regeringens afgang
For kort tid siden var statsminister Lars Løkke Rasmussen hos dronningen på Amalienborg for at meddele, at regeringen går af.

Sent onsdag aften sagde Løkke, der nu er fungerende statsminister, at han gerne vil stå i spidsen for en regering over midten. Men han ved godt, at den løsning ikke ligger lige for.

"Min ret klare prognose er, at Mette Frederiksen vil blive udnævnt som kongelig undersøger," sagde Løkke efter besøget.

Du kan varme op til den dronningerunde, der nu venter, ved at læse om dronningerundens anatomi.

10:33: Som at være der selv
Spændingen på Christiansborg findes ikke større end på en valgaften.

Altingets Signe Løntoft var med til de store partiers fester og har indfanget stemningen her:

Du kan også kigge nærmere på vores fotoreportage her.

10:16: Egelund bakker op om Ammitzbøll-Bille
Hvis der skal vælges ny leder af Liberal Alliance, bør det være Simon Emil Ammitzbøll-Bille. Det siger Christina Egelund, der har været politisk ordfører for LA, til Radio 24Syv.

”Simon Emil har været kronprins i mange år, og er en af de dygtigste politikere, jeg overhovedet kender,” siger hun.

Egelund selv stillede op i Nordjylland, hvor LA ikke opnår nogen mandater. Hun er dermed ude af Folketinget, ligesom netop Anders Samuelsen.

9:54: Samuelsen trækker sig fra partilederdebat
Det bliver uden LA's leder, Anders Samuelsen, når der er debat mellem partilederne hos Publicistklubben i eftermiddag. Det skriver BT.

Dermed bliver det traditionsrige arrangement for pressen altså ikke med alle ledere, som det plejer.

Samuelsens afbud kommer, efter han selv står til at ryge ud af Folketinget, og flere af hans partifæller retter kraftig kritik af hans ledelse. Senest har afgående minister Merete Riisager sagt til TV 2, at Anders Samuelsen bør gå af.

9:07: Stemmedeltagelsen falder
Ligesom ved sidste valg faldt stemmedeltagelsen. I år stemte 84,5 procent af de stemmeberettigede.

Det er et stykke lavere end valget i 2015, hvor tallet var 85,9. Gårsdagens resultat blev det laveste siden 2005, hvor det også var 84,5. 

Her kan du se, hvordan stemmeprocenten har været siden 1953.

8:51 Hør chefredaktørens analyse
Hvordan står magtbalancen mellem de røde partier forud for regeringsforhandlingerne? Og hvad skal der mon ske i Dansk Folkeparti?

Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, har været en tur i podcaststudiet og give sin analyse på valgresultatet. Lyt med her:

Abonner via iTunes her | Find podcasten i Spotify her | RSS-feed her

8:27: Nordatlanten er på plads
Det blev ikke langt fra et drama som 1998, hvor et færøsk mandat afgjorde udfaldet. Ikke desto mindre er resultatet på plads.

På Færøerne genvinder Sjúrður Skaale sit mandat med 3.331 personlige stemmer, og der er comeback til 74-årige Edmund Joensen. Dermed er der formentlig en støtte til hver bloks statsministerkandidat.

Billedet er mindre klart i Grønland, hvor mandaterne går til Aaja Chemnitz Larsen og det socialdemokratiske parti Siumuts Aki-Matilda Høegh-Dam. Førstnævnte har ikke meldt klart ud, hvem hun vil støtte som statsminister.

Læs hele historien her hos Altinget: Arktis.

7:55: Sådan bliver mandaterne fordelt
Der er brug for den helt store kugleramme, når pladserne i Folketinget skal fordeles.

Vi har allerede nu et billede af, hvordan partierne står, men de enkelte kandidater får først svar i løbet af i dag. I denne video kan du blive ekspert på, hvordan mandaterne bliver fordelt:


07:05: Henrik Dahl beskylde LA-ledelsen for nepotisme
Ledelsen i Liberal Alliance er "fuldstændig gennemsyret af nepotisme".

Den opsigtsvækkende melding kommer fra Henrik Dahl, der kan ende med at være et af blot fire LA'ere i Folketinget. Han langer i særdeles kritiske vendinger ud efter ledelsen i partiet til DR.

Henrik Dahl er utilfreds med, hvordan beslutningen om at gå med i regering blev truffet, og også valget af Mette Bock, der er Anders Samuelsens søster, og Thyra Frank som ministre får hårde ord med på vejen:

"Det er jo totalt vanvittigt, for hun har ikke én af de kvaliteter, der skal til for at være minister. Og vi har gået og været til grin i tre år, fordi Thyra var minister, fordi det her nepotistiske princip bare skulle gennemføres," siger Henrik Dahl til DR.

Dahl stiller op i Sydjylland, hvor LA får et af sine fire mandater.

Dagen derpå
Godmorgen og velkommen til liveblog dagen derpå.

Valgnatten bød på et væld af historier. Den største er naturligvis selve resultatet, som du kan læse her.

Dansk Folkeparti står foran en "stor evalueringsproces" efter et valg, der blev det næstdårligste i partiets historie. Partiet får 16 mandater i det nye folketing mod 37 i det gamle. Og det bliver ikke bedre af, at Radikale ligeledes ender med 16 medlemmer.

Altinget var med til det, der nok bedst kan betegnes som en taberfest. Du kan læse en reportage her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00