LO-formands udrensning var nøje planlagt

UDSKIFTNING: For de uindviede kom det som en overraskelse, at Lizette Risgaard som ny formand fyrede hele ledelsen i LO. Den nyvalgte LO-boss havde dog planlagt forløbet grundigt, skriver Susanne Hegelund og Peter Mose.

Foto: Claus Fisker/Scanpix
Kasper Kaasgaard

Tirsdag blev hun valgt som afløser for Harald Børsting i spidsen for LO. Fredag afskedigede Lizette Risgaard hele fire chefer og dermed hele ledelsen i LO.

Baggrunden er tilsyneladende, at den nyvalgte formand har følt sig dårligt behandlet af LO-toppen, inden hun selv kom i spidsen for den.

Det var ikke nogen ukendt sag, og rygterne om forestående fyringer svirrede, allerede før hun blev valgt. Det skriver Susanne Hegelund og Peter Mose i deres faste klumme på Altinget. De færreste kendte dog til omfanget.

”Det overraskende, da Risgaard trykkede på katapult-sædet i fredags, er mængden af fyringer. At hele den administrative ledelse på fire mand sparkes ud,” skriver de to forfattere.

Den undertippede ny LO-formand – den danske models Mutti? – er efter otte år i skyggen lynhurtigt trådt i karakter som handlekraftig førstedame.

Susanne Hegelund og Peter Mose, Forfattere og partnere i Hegelund & Mose

Timet og tilrettelagt
Lizette Risgaard blev til de færrestes overraskelse valgt med et overvældende flertal.

Det var kendt, at især sekretariatschef Finn Larsens job ville være i fare oven på formandsskiftet. Ifølge Hegelund og Mose holdt den nye formand dog kortene tæt til kroppen.

”På den tre dage lange kongres anede ingen uråd. Risgaard gjorde så gode miner til slet spil, at selv højtplacerede forbundsformænd begyndte at gisne om, at Finn Larsens dage som LO-topchef måske alligevel ikke var talte,” skriver de i klummen.

Den gode stemning fortsatte med, at Risgaard indledte sin formandsgerning med at give alle LO-medarbejdere fri fredag som påskønnelse for deres støtte på kongressen. Hegelund og Mose beskriver her det hektiske forløb torsdag og fredag:

"Torsdag har Risgaard igen susende travlt, nu gælder det møder med afdelingsledere i LO-Huset, ligesom Harald Børsting skal fejres ved en stor afskedsreception. Mens man glæder sig til den ekstra fridag dagen efter, ser mange også frem til et informationsmøde i dag, mandag, hvor den nye formand vil uddybe sine planer.

Fredag – mens LO-huset ligger øde hen på Islands Brygge, og medarbejderne hygger sig derhjemme – går Risgaard så i aktion og fjerner ikke bare Finn Larsen, men også den mangeårige cheføkonom Jan Kjærå foruden udviklingschef Morten Madsen og kommunikationschef Kenneth Thue Nielsen. Samtidig ansættes nye folk, og Daglig Ledelse – LO's politiske top – orienteres om beslutningerne."

Gammelt nag
Lizette Risgaard har en fortid i HK og har været næstformand i LO i otte år. En tid, der ikke har været gnidningsfri.

Risgaard har arbejdet ud af diverse caféer frem for at bruge sit skrivebord i LO-huset.

Ved den seneste LO-kongres i 2011 forsøgte andre topfolk at udmanøvrere hende, men uden held. Hun havde større opbakning, end de regnede med.

Som bekendt endte hun i stedet med at sidde i spidsen for den mægtige organisation. Og det tog hende ikke længe at gøre regnskabet op.

”Den undertippede ny LO-formand – den danske models Mutti? – er efter otte år i skyggen lynhurtigt trådt i karakter som handlekraftig førstedame,” lyder konklusionen fra Hegelund og Mose.

Læs hele deres klumme her.

Mandag blev der sat navn på, hvem der skal overtage to af de fire poster. Michael Jacobsen er ny chef for ledelsessekretariatet, mens Allan Lyngsø Madsen bliver ny cheføkonom.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lizette Risgaard

Formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
kontorfunktionær (Handelsskole), lederuddannelse, MPA

Peter Mose

Kommunikationsrådgiver, Hegelund & Mose
cand.geom. (Aalborg Uni. 1980), kandidatgrad i politisk journalistik og statskundskab (American Uni. 1990)

Susanne Hegelund

Partner, Hegelund & Mose, forfatter
journalist (DJH 1987)