LO og arbejdsgiverne lancerer fælles flygtningeforslag

TREPART: LO og Dansk Arbejdsgiverforening har givet et fælles indspil til en ny integrations-grunduddannelse. "Den kommer alle parter til gode," lyder det fra DA.

Det umage par LO og DA - repræsenteret af LO-formand Lizette Risgaard og DA-direktør Jacob Holbraad - lancerer et fælles forslag i trepartsforhandlingerne.
Det umage par LO og DA - repræsenteret af LO-formand Lizette Risgaard og DA-direktør Jacob Holbraad - lancerer et fælles forslag i trepartsforhandlingerne.Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Cecilie Gormsen

Arbejdsgiverne og lønmodtagerne afleverede onsdag aften et fælles forslag i trepartsforhandlingerne til beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V).

Forslaget skal forbedre integrationen, og nærmere bestemt handler det om en ny integrations-grunduddannelse. Målet er, at den enkelte med en kombination af uddannelse og arbejde på en virksomhed bliver løftet til at kunne varetage et job på almindelige danske arbejdsmarkedsvilkår eller fortsætte på for eksempel en erhvervsuddannelse.

”Med dette indspil åbner vi for, at flygtninge og familiesammenførte uden mange kvalifikationer kan få adgang til arbejde og uddannelse. Og samtidig har vi endegyldigt aflivet forestillingerne om en konkurrenceforvridende og perspektivløs indslusningsløn,” siger LO-formand Lizette Risgaard, i en pressemeddelelse.

LO og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) foreslår et opkvalificerings- og uddannelsesforløb på i alt 20 uger, og at den nye integrations-grunduddannelse skal fungere som et supplement til virksomhedspraktik, løntilskud og opkvalificering. Varigheden for den nye grunduddannelse er op til 24 måneder, og flygtningene modtager elevløn, når de arbejder på virksomheden.

I DA håber direktør Jacob Holbraad, at regeringen vil tage godt imod udspillet.

”Jeg er meget glad for, at det sammen med LO er lykkedes at udarbejde et fælles indspil til forhandlingerne. Indspillet er et væsentligt bidrag til at løse integrationsudfordringen og vil være af stor betydning for både samfundet og den enkelte flygtning,” siger han og fortsætter:

”Det er en ordning, som kommer alle parter – flygtninge, virksomheder og samfund – til stor gavn. Indspillet løser naturligvis ikke alle problemerne, men det er et vigtigt skridt i den rigtige retning.”

Det nye forslag bygger på de eksisterende overenskomster og tager udgangspunkt i satserne for den overenskomstaftalte toårige erhvervsgrunduddannelse.

LO-formand Lizette Risgaard understreger, at man ikke er i mål med integrationsdrøftelserne ved trepartsforhandlingerne, men at hun ser frem til det videre forløb.

”Når vi har afsluttet dette tema, fortsætter trepartsforhandlingerne. Vi skal skaffe flere praktikpladser og mere og bedre uddannelse til lønmodtagerne, og det starter vi med 15. april. Det er helt afgørende for at sikre balancen og for også i fremtiden at sikre Danmark en veluddannet arbejdskraft,” siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Holbraad

Administrerende direktør, Dansk Arbejdsgiverforening,
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1996)

Lizette Risgaard

Fhv. formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
kontorfunktionær (Handelsskole), lederuddannelse, MPA









0:000:00