Lockout har ændret vores syn på lærernes arbejde

MÅLING: Den nu fire uger gamle lockout har påvirket to ud af tre danskeres syn på lærernes arbejdsindsats. KL's kampagne har mistænkeliggjort lærerne, mener Anders Bondo Christensen fra DLF. Ærgerlig udvikling, siger professor Niels Egelund.
38 procent af danskerne i undersøgelsen svarer, at lockouten af lærerne har forværret deres syn på lærernes arbejdsindsats.
38 procent af danskerne i undersøgelsen svarer, at lockouten af lærerne har forværret deres syn på lærernes arbejdsindsats.Foto: colourbox.com
Agnete Finnemann Scheel

Det er en rimelig klar negativ udmelding. Og det er ærgerligt, for lærerne er en fantastisk vigtig gruppe i vores samfund.

Niels Egelund
Professor på DPU, Aarhus Universitet.
Sjældent har en enkelt faggruppes arbejdsindsats været debatteret og dissekeret så grundigt i offentligheden, som lærernes er blevet det over de seneste måneder.
Lockouten af lærerne, som følge af at KL og Lærernes Centralorganisation ikke kan blive enige om at beholde eller skrotte lærernes arbejdstidsaftale, har indtaget en fast plads i det danske mediebillede. Og det har øjensynligt påvirket danskernes syn på lærernes samlede arbejdsindsats. 

Det viser en meningsmåling foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk blandt 1031 danskere. Her svarer godt 70 procent af danskerne, at lockouten har ændret deres syn på lærernes arbejdstidsindsats.

En lille overvægt, nemlig 38 procent af danskerne, peger på, at lockouten har forværret deres syn på lærernes indsats. Godt 33 procent svarer, at lockouten har forbedret deres syn på lærernes arbejdsindsats, mens de sidste 29 procent svarer, at de ikke ved det.

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AhsiE1AeMLozdDFaNkFnRWhWSEVxLUcxVE5PYy1RRlE&transpose=0&headers=0&range=A2%3AB7&gid=0&pub=1","options":{"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":"10"},"legendTextStyle":{"color":"#222","fontSize":"9"},"animation":{"duration":500},"backgroundColor":{"fill":"#FFFFFF"},"colors":["#741b47","#109618","#FF9900","#109618","#990099","#0099C6","#DD4477","#66AA00","#B82E2E","#316395","#994499","#22AA99","#AAAA11","#6633CC","#E67300","#8B0707","#651067","#329262","#5574A6","#3B3EAC","#B77322","#16D620","#B91383","#F4359E","#9C5935","#A9C413","#2A778D","#668D1C","#BEA413","#0C5922","#743411"],"is3D":true,"hAxis":{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"maxAlternations":1,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},"vAxes":[{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"pieHole":0,"booleanRole":"certainty","title":"Hvilket udsagn er du mest enig i?","legend":"left","useFirstColumnAsDomain":true,"tooltip":{},"width":450,"height":371},"state":{},"view":{},"isDefaultVisualization":true,"chartType":"PieChart","chartName":"Diagram1"} </script>Kilde: A&B Analyse

Halvt godt, halvt skidt
Professor Niels Egelund fra DPU, Aarhus Universitet, hæfter sig ved, at godt 38 procent af de adspurgte har fået et forværret syn på lærernes arbejdsindsats under lockouten.

”Det er en rimelig klar negativ udmelding. Og det er ærgerligt, for lærerne er en fantastisk vigtig gruppe i vores samfund, så det er da synd, at der er så mange, som ser sådan på dem,” siger han.

Det er svært at sige, hvad skepsissen skyldes, men Niels Egelund peger på, at der er mange, som er personligt generet af konflikten, og det kan have en effekt på målingen.

”Der er nok en del, der er berørte af det i dagligdagen. De har måske problemer med børnepasning. Og så kan det være, at nogle synes, det er mærkeligt, at det ikke har været muligt at finde en løsning,” siger Niels Egelund.

Kigger man lidt nærmere på tallene i meningsmålingen, er der en overvægt af vælgerne i blå blok, som med lockouten forholder sig mere skeptisk til lærernes arbejdsindsats. Faktisk siger 46,8 procent af de blå vælgere, at deres syn på lærerenes arbejdsindsats er forværret, hvor kun 26,3 procent af rød bloks vælgere er blevet mere skeptiske.

Bondo: Dybt uretfærdigt
I Danmarks Lærerforening er de ikke i tvivl om, hvorfor så mange danskere er blevet mere skeptiske over for lærernes arbejdsindsats. 

”Jeg tror ikke, det skyldes lockouten. KL har jo i halvandet år kørt sådan en kampagne, hvor de har prøvet at mistænkeliggøre lærernes arbejdsindsats,” siger Anders Bondo Christensen, formand for DLF. 

Han taler med mange lærere, der er meget frustrerede over KL’s fremstilling af deres arbejdstid, som han kalder "dybt uretfærdig."

”Hvis man som arbejdsgiver tror, man får dygtige og engagerede medarbejdere ved at fremstille sine medarbejdere i et negativt lys, så tager man jo fuldstændig fejl," siger Anders Bondo Christensen, som afviser, at der er et kompromis på vej. 

Debatten om lærernes arbejdstid har dog ikke kun givet medvind til dem, som mener, at lærerne bør lægge flere timer i skolen. Knap 33 procent af dem, der har deltaget i undersøgelsen, peger nemlig på, at lockouten har forbedret deres syn på arbejdsindsatsen.

Lærerpanel: Mistænkeliggørelse og refleksion
Spørger man Altinget.dks lærerpanel, hvordan de oplever omgivelsernes holdning til lærerenes arbejdsindsats, er meldingerne også halvt negative og halvt positive.

"Det gør da noget ved os, for man mistænkeliggør vores arbejdsgruppe, som om vi ikke gør vores arbejde, eller som om vi ikke arbejdede fuld tid. Det oplever jeg som krænkende, for selvfølgelig gør vi vores arbejde," siger Katrine Vinther Nielsen, der er lærer og tillidsmand på Beder Skole i Aarhus.  

Hendes kollega på på Islev skole i Rødovre Mikkel Wiene ser dog også noget kontruktivt i debatten.

"Konflikten har skabt større refleksion over egen praksis, da vi er blevet tvunget til at italesætte vores arbejde over for hinanden og andre. Det giver en øget bevidsthed om, hvad der er god og mindre god undervisning," siger Mikkel Wiene.

Meningsmålinger i andre medier har i de seneste dage vist, at et flertal af danskerne nu hælder til, at regeringen skal gribe ind i konflikten.

Dokumentation

Sådan har vi gjort

Hvilket udsagn er du mest enig i omkring lockout?

32.9 procent svarer, at lockouten af lærerne har forbedret deres syn på lærernes arbejdsindsats.

38.0 procent svarer, at lockouten af lærerne har forværret deres syn på lærernes arbejdsindsats.

29.1 procent svarer, at det ved de ikke. 

I undersøgelsen medvirker i alt 1031 danskere, og den er foretaget i perioden fra torsdag 11. april og til tirsdag 16. april 2013. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Egelund

Professor, DPU, Aarhus Uni.
lærer (Odense 1968), mag.art. i psykologi (Københavns Uni. 1976), ph.d. (1982), dr.pæd (1990)

Anders Bondo Christensen

Fhv. formand, Danmarks Lærerforening
lærer (Skårup Seminarium 1982), journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2023)

0:000:00