Løkke åbner for SV-regering efter valget: "Det er et rigtigt forslag"

FOLKETINGSVALG: I en ny samtalebog taler Lars Løkke Rasmussen nu åbent om sine overvejelser om at indgå i en SV-regering efter valget. "Meget politik laves allerede inde på midten i dag," siger han.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

"Det er lidt barokt, at det, der italesættes som den største konflikt i dansk politik, skulle være mellem Socialdemokratiet og Venstre. I hvert fald i forhold til, hvor Danmark er henne lige nu og her."

Det siger Lars Løkke Rasmussen i en ny samtalebog.

Her fortæller statsministeren kort før valget, hvorfor en regering hen over midten bestående af S og V i hans øjne kan være en god løsning for Danmark.

Hvordan ser din drømmeregering ud? Prøv at sammensætte din egen regering her

I bogen bliver Lars Løkke Rasmussen interviewet af forfatteren og journalisten Kirsten Jacobsen. I et kapitel i bogen, der bærer samme titel som selve bogen, ’Befrielsens øjeblik’, spørger hun:

Socialdemokratiet står i hvert fald ret stærkt i dag, mens Venstre og resten af din VLAK-regering står svagt i meningsmålingerne. Forestiller du dig også et muligt regeringssamarbejde med Socialdemokratiet, hvis den balance skulle være ændret efter valget?

"Der er naturligvis nogle dilemmaer i det her, men samtidig er der for mig ingen tvivl om, at det er et rigtigt forslag. Meget politik laves allerede inde på midten i dag," siger Lars Løkke Rasmussen.

Skriver sig selv ud af ligningen
Lars Løkke Rasmussen taler i bogen om, at han skal få skrevet sig selv ud af ligningen, og at hans person ikke skal stå i vejen for den bedste løsning for Danmark.

Forfatteren spørger, om tanken om et SV-samarbejde er "en refleksion, et ønske, en plan eller en drøm"?

"Det er en refleksion over tingenes tilstand, og jeg ved, at det er en refleksion, der findes bredt. Men det er en svær diskussion – og i hvert fald svært at offentliggøre refleksioner, inden reaktionerne er stemt af. For så god er verden jo heller ikke. Jeg kan ikke lukke det inde i en lille parentes, at det bare er noget, jeg har siddet og snakket med Kirsten om, og hov, nu er der valgkamp, og så må vi se, hvordan det ender. Derfor er jeg også nødt til at få skrevet mig selv ud af ligningen, så jeg ikke bliver beklikket på mine motiver, hvis jeg prøver at operationalisere denne tanke. Den er nødt til at blive formidlet med et overskud og med de nuancer, der er i den. Så nu gør jeg det, uden at det er noget, jeg matematisk er tvunget ud i. Jeg gør det, fordi jeg tror, det er godt for Danmark," svarer Lars Løkke Rasmussen.

Hvad? Skriver du dig selv ud af ligningen?

”Forhåbentlig ikke, for jeg synes, jeg har meget at tilbyde, men min person skal ikke stå i vejen for den bedste løsning for Danmark. Det er svært at tale om, for det handler jo også om, hvilken tale jeg skal holde på valgaftenen, og den er svær at skrive på så lang afstand. Det er i hvert fald svært at læse den højt for dig allerede nu,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Talte med Corydon om det engang
Han bliver også spurgt, om han har drøftet muligheden for en SV-regering med S-leder Mette Frederiksen.

"Det er meget svært at sige noget om uden at være indiskret, er det ikke," svarer Løkke.

Han tilføjer, at han "talte med Bjarne Corydon om det engang, men ikke på en forpligtende måde".

"Derfor er den rigtige måde at omtale det på nu, at det er en refleksion, der findes. Den findes i mit parti, den findes i Socialdemokratiet, den findes hos Dansk Folkeparti, hos De Konservative og hos De Radikale. Det er jeg ikke i tvivl om, og fra tid til anden artikuleres den også," siger Løkke i bogen.

Snakken om Venstres ønsker om en SV-regering begyndte for nogle uger siden, og flere kommentatorer har skrevet om muligheden.

Læs også

Mette F har afvist SV-regering
Mette Frederiksen afviste så sent som i sidste uge at dele regeringsmagten med Venstre.

"De politiske uenigheder er for store. Jeg vil gerne samarbejde med Venstre, ligesom jeg gerne vil med andre partier. Men på afgørende områder er der for store uenigheder og forskelle på Venstre og Socialdemokratiet," sagde hun til DR.

Blandt de største forskelle nævnte Frederiksen, at Venstre skulle have forsøgt at skære ned på velfærden, at forhøje pensionsalderen og indføre topskattelettelser. Og at regeringen med sin sundhedsreform vil centralisere sundhedsvæsenet.

Samtidig advarede Mette Frederiksen i interviewet om en valgkamp, "hvor Venstre får lov til at få det til at se ud, som om der ikke længere er uenigheder" mellem S og V. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00