Løkke: Arvefølgen er ikke en naturlov i Venstre

FORMANDSPOST: Det er ikke givet, at en næstformand i Venstre bliver den næste formand, siger Lars Løkke Rasmussen i ny bog. Næstformand Kristian Jensen afviser spekulationer: ”Hvis og hvis og hvis”.

At statsministeren midt i valgkampen åbner for at pege på sin ærkerival til statsministerposten, er ikke den eneste granat, Løkke smider med sin nye bog.

Med sit signal om, at blå blok ikke længere kan tænkes at vinde valget, lukker han også for alvor op for spekulationerne om, hvad der skal ske med magten i Venstre efter et valgnederlag.

Løkke siger i bogen, at hans egen ”person ikke skal stå i vejen for den bedste løsning for Danmark”.

Og han kommenterer indirekte, hvordan han ser på Kristian Jensen (V) som kandidat til formandsposten i partiet.

”Arvefølgen er ikke en naturlov i Venstre. Lige så lidt som det er en naturlov, at jeg sidder her,” siger Løkke i bogen.

Da Kristian Jensen var ved at vælte Løkke i 2014, indgik de to ellers en slags forlig, hvor Løkke blev siddende som formand, mens Kristian Jensen fik en mere fremtrædende rolle som næstformand og udsigt til at blive den næste formand.

Uden en sikker hånd går skibet ned
Et andet sted i bogen kan Løkkes ord tolkes, som om han ikke har stor tiltro til sin formodede efterfølgers evner. Den udlægning afviser statsministeren dog.

Det handler om det afsnit, hvor bogens forfatter nævner, at Løkke engang har lovet sin kone, Sólrun, at når han havde bevist, at han kunne vinde et valg af egen kraft – og ikke bare overtage efter Fogh som i 2009 – ville det være sidste gang, han stillede op.

Hun spørger Løkke, hvorfor han ikke holdt det løfte, og han svarer:

”Jeg har set det som en nødvendighed at blive, fordi jeg havde dette billede af at få sat skibet i søen, se det sejle og så måske gå fra borde. Men hvis der ikke er en sikker hånd på roret, går skibet ned. Det lyder meget, ’ja, hvad bilder jeg mig egentlig ind’. Men det er altså min opfattelse. Allerede efter et år sejlede vi ind i det skær, der hedder Liberal Alliance og deres ultimative krav. Vi skulle håndtere det, hvis vi ville noget med ansvaret. Magten, om du vil. Det gjorde vi med regeringsudvidelsen. Ingen er uundværlig, men det ville være faldet sammen, hvis jeg havde holdt mit løfte til Sólrun. I hvert fald set med mine partibriller. Det ville det. Det er min faste overbevisning.”

Er det et udtryk for, at du ikke ser Venstres næstformand, Kristian Jensen, som en sikker hånd på roret, blev Løkke spurgt, da han stillede op til pressemøde onsdag.

”Nej, det er det overhovedet ikke,” svarede Løkke.

Han bekræftede dog historien om, at han havde lovet ikke at genopstille, men at løftet ikke er blevet indfriet.

”Når det ikke er det, er det, fordi det her projekt i den her valgperiode var faldet sammen, hvis jeg havde gjort det. Det er ikke noget, jeg tror, det er noget, jeg ved,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

Han forklarede, at den fastlåste situation i Folketinget gjorde, at han ”var nødt til at omdanne regeringen og gøre det projekt færdigt”.

”Derfor var der ikke nogen mulighed for at sige, nu står jeg af undervejs. Det har ikke med andet at gøre end den konkrete situation, der var,” sagde Løkke.

Kristian Jensen: Det er et valg for Venstres delegerede
Næstformand Kristian Jensen blev spurgt til Løkkes udtalelser torsdag formiddag, men afviste at gå ind i diskussionen om, hvorvidt han havde kunnet klare opgaven, hvis han var blevet formand:

”Hvis og hvis og hvis. Nu er vi ovre i det, som en tidligere Venstre-formand kaldte hypotetiske spørgsmål. Dem fraråder man altid at svare på. Jeg gider ikke lave kontrafaktisk historieskrivning. Jeg vil gerne kæmpe for, at Venstre får et super godt valg,” sagde Kristian Jensen på TV2 News.

I bogen siger Lars Løkke Rasmussen, at det ikke er nogen naturlov, at du skal overtage næstformandsposten. Hvad siger du til det? Er det ikke en naturlov?

”Naturlove er sådan noget som grundloven, som er meget svære at ændre. Venstres medlemmer, det er Venstres delegerede, der på et tidspunkt beslutter, hvem der skal være Venstres formand, når Lars Løkke Rasmussen stopper,” sagde Kristian Jensen ifølge Ritzau.

Ved samme lejlighed sagde han til Berlingske, at han ikke kan forestille sig at prioritere et SV-samarbejde efter et valg:

”Jeg noterer mig, at Lars Løkke Rasmussen siger, at hans førsteprioritet er en borgerlig-liberal regering, og det synes jeg, er en rigtig førsteprioritet,” lød Kristian Jensens kommentar.

,

Forrige artikel EU-overblik: Navneleg og hurtige tog på tværs af Europa EU-overblik: Navneleg og hurtige tog på tværs af Europa Næste artikel EU-valg i andre lande: Frankrigs sociale opgør og tvekamp med Le Pen EU-valg i andre lande: Frankrigs sociale opgør og tvekamp med Le Pen
Holstein: Ny post er et tveægget sværd for Messerschmidt

Holstein: Ny post er et tveægget sværd for Messerschmidt

ANALYSE: Med sin nye titel som næstformand er Morten Messerschmidt nu ubetinget Dansk Folkepartis kronprins. Men det giver ham også et medansvar for partiets fremtid, der kan ende med at trække ham ned sammen med Kristian Thulesen Dahl, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.