Løkke: DF-krav kan sende Danmark ud af Europol

KONSEKVENS: Dansk Folkepartis krav til en mulig ny folkeafstemning om Danmarks retsforbehold risikerer at sende Danmark ud af EU’s politisamarbejde. Det mener statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Dansk Folkeparti er løbet fra sine løfter fra sidste års afstemning om retsforbeholdet, mener statsminister Lars Løkke Rasmussen. 
Dansk Folkeparti er løbet fra sine løfter fra sidste års afstemning om retsforbeholdet, mener statsminister Lars Løkke Rasmussen. Foto: Yves Herman/Reuters/Scanpix
Michael Hjøllund

BRATISLAVA: Med sine krav om garantier for dansk grænsekontrol er Dansk Folkeparti ved at umuliggøre Danmarks plan B for at forblive i det europæiske politisamarbejde Europol.

Det mener statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

En ny folkeafstemning er det alternativ, der kan holde Danmark inde i Europol, hvis ikke det lykkes regeringen at få en såkaldt parallelaftale med EU. Men den nødløsning er Dansk Folkeparti nu ved at spille af banen, siger statsministeren.

”Det ser meget meget, meget tungt ud med en ny dansk folkeafstemning. Derfor er realiteten nok den, at enten lykkes det mig at aftale en løsning med EU, ellers er dansk politi på vej ud af Europol, siger Lars Løkke Rasmussen forud for et EU-topmøde i Slovakiet hovedstad Bratislava.

Realiteten er nok den, at enten lykkes det mig at aftale en løsning med EU, ellers er dansk politi på vej ud af Europol.

Lars Løkke Rasmussen (V)
Statsminister

Meldingen fra Lars Løkke Rasmussen er en reaktion på, at Dansk Folkeparti i Berlingske i dag gør klart, at partiet kræver garantier for dansk grænsekontrol. Ellers vil Dansk Folkeparti ikke anbefale et ja ved en mulig ny folkeafstemning. 

"Problemet er, at vi ved at gøre det overleverer nøglerne til vores grænse til EU. Det skal der findes en løsning på, ellers anbefaler vi et nej,” siger partiets EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth.

Dansk Folkepartis krav bunder i, at en omdannelse af retsforbeholdet til en såkaldt tilvalgsordning vil gøre Schengen-samarbejdet overstatsligt. Det vil udelukke permanent dansk grænsekontrol. 

Efter danskerne stemte nej til at omdanne retsforholdet til en såkaldt tilvalgsordning ved folkeafstemningen i december sidste år, kan Danmark ikke fortsætte i Europol, når nye regler for politisamarbejdet træder i kraft 1. maj 2017.

Læs også: Realitetstjek på Europol: Knaster, timing og muligheder

Løkke klar med tilbud til DF
Statsministeren skoser sit støtteparti for at løbe fra sine løfter under EU-folkeafstemningen i december.

”Der blev sagt meget klart til danskerne, at man (Dansk Folkeparti, red.) nærmest kunne garantere, at vi kunne blive i Europol. Fordi enten fik vi en parallelaftale – og den kunne man få med et fingerknips – og ellers kunne vi bare lave en ny afstemning,” siger Lars Løkke Rasmussen og forsætter:

”Det, der bliver sagt nu, er: "Nej, vi kan ikke bare lave en ny afstemning". Det vil i givet fald være en helt anden afstemning, som kræver, at vi først forhandler en helt ny protokol med EU.”

Hvis ikke Dansk Folkeparti anbefaler et "ja", bliver det svært af vinde en ny folkeafstemning, siger Lars Løkke Rasmussen.

”Hvis vi skal vinde en dansk folkeafstemning, tror jeg, at den skal have større opbakning på Christiansborg end det, vi så sidste år, hvor både Liberal Alliance – af grunde, jeg ikke forstår – og Dansk Folkeparti anbefalede et nej. Det valgte befolkningen at lytte til, og det er vi nødt til at respektere,” siger han.

Ud over en bredere koalition af ja-partier er Lars Løkke Rasmussen også klar til at lave substantielle ændringer i det udspil, som vælgerne eventuelt skal stemme om.

Danmark skal i så fald deltage i færre af EU's regler på retsområdet, og vælgerne skal have en ”formel og juridisk” garanti for, at Folketinget ikke går længere i EU-samarbejde på retsområdet uden først at spørge befolkningen endnu en gang.

”Den rene løsning – hvis ikke vi kan få en parallelaftale – ville være at gentage afstemningen fra sidste år, men med en smallere liste over ting, vi så tilvalgte. Og eventuelt med en restriktion, sådan at Folketinget ikke fik den kompetence, der lå i aftalen sidste år, men at man formelt og juridisk skulle tilbage (og spørge befolkningen, red.) , hvis man skal tilvælge mere,” siger Lars Løkke Rasmussen og konstaterer:

”Men med de meldinger, der kommer fra Dansk Folkeparti, så er det ikke sådan en afstemning, som de støtter op omkring.”

Vil kæmpe videre
Lige nu er status i Bruxelles, at Danmark har skrevet et brev til EU-Kommissionen, der fremlægger det danske ønske om en parallelaftale om Europol.

Danmark har også bedt om parallelaftaler på EU-samarbejdet mellem anklagemyndigheder – kaldet Eurojust - samt på flypassagerregistret PNR.

Den anmodning har EU-Kommissionen endnu ikke svaret på.

”Det har været svært. Blandt andet i lyset af, at EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker og andre i Bruxelles jo har haft ret meget andet på deres arbejdsbord. Men jeg har ikke givet op endnu, og jeg arbejder utrætteligt for at skabe forståelse i Bruxelles, for at vi skal finde en løsning,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Fredag mødes han med EU’s stats og regeringschefer – minus Storbritannien – for at diskutere det europæiske samarbejde i lyset af briternes nej til Unionen i juni.

Læs også: Regeringschefer skal sætte ny kurs for EU efter Brexit

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kenneth Kristensen Berth

Souschef og daglig leder af politisk afdeling, DF, byrådsmedlem (DF), Vallensbæk Kommune
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2002)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00